secundair logo knw 1

Bert Middel | Foto: Waterschap Noorderzijlvest

Waterschap Noorderzijlvest valt niet onder het schadeprotocol dat het kabinet onlangs afsloot met provinciale en gemeentelijke bestuurders in Groningen. Dat is alleen voor burgers. Het waterschap wil nu een aanvullend schadeprotocol voor overheidsorganisaties.

In het nieuwe Protocol mijnbouwschade Groningen is de schadeafhandeling onafhankelijk van de Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) geregeld. Inwoners kunnen hun schadeclaims direct bij een onafhankelijke commissie indienen. Voor overheidsorganisaties geldt dit protocol niet. "Het allerbelangrijkste is natuurlijk dat het nu goed geregeld is voor de Groningers," zegt Bert Middel, dijkgraaf van waterschap Noorderzijlvest. "Maar de aardbevingen hebben ook onze infrastructuur beschadigd. De reparatie daarvan moet worden betaald en ook wij zouden graag zien dat de financiële afhandeling niet meer via de NAM loopt."

Om dat voor elkaar te krijgen, zoekt Middel contact met overheidsinstellingen in Groningen die ook door de aardbevingen werden getroffen, onder andere provinie en gemeentes, maar ook de universiteit, de hogeschool en het Universitair Medisch Centrum. "Als overheidsinstellingen zijn we niet betrokken geweest bij de besprekingen over dit schadeprotocol. Maar na deze uitkomst is het toch nodig om als overheidsinstellingen één vuist te maken. Er ligt nu een precedent. Het nieuwe schadeprotocol zou als blauwdruk kunnen fungeren. Hopelijk kunnen we het dus snel regelen."

Het waterschap heeft de aardbevingsschade inmiddels geïnventariseerd. Het gaat om lichte schade aan gemalen, rioolwaterzuiveringen en persleidingen. "Er zijn gelukkig geen bruggen of gemalen ingestort. Dat maakt het verhelpen van de schade wat minder urgent. Maar we willen het natuurlijk wel zo snel mogelijk verhelpen."

De belangrijkste zorg van waterschap Noorderzijlvest blijft het aardbevingsbestendig maken van de dijken. Het waterschap maakte daarover al jaren geleden afspraken, maar ondervond dat NAM een taaie onderhandelingspartner kan zijn. Toch hoeft er wat Middel betreft geen apart protocol te komen om ook de financiering van deze preventieve projecten buiten de NAM om te regelen. "Dat zou niet fair zijn, want de NAM heeft uiteindelijk altijd aan zijn verplichtingen voldaan. Helaas ging dat niet altijd gemakkelijk."

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Duidelijk verhaal Marjolijn
Ik heb het gehele artikel slechts diagonaal gelezen maar wat ik al vast mis is dat het nog steeds geen beleid is om de bedrijven te (gaan) verbieden om ons nog een klein beetje goede gronddrinkwater te ge- of beter misbruiken voor proceskoeling. Hoogstens nog toe te staan in een gesloten circuit waardoor slechts incidenteel moet worden aangevuld en mits de warmte wordt hergebruikt, b.v. voor eigen of wijkverwarming. Zo kun je twee vliegen in een klap slaan (sorry voor de PvdD). En ja, dan moet er ook weer gecontroleerd en gehandhaafd gaan worden. Daar zal de politiek dan weer niet zo blij van worden. 
Vorig jaar 50m3 verbruikt dus mijn best gedaan en terug naar 30m3. Rekening 157.50 waarvan 31 voor water en de rest belasting en rechten. Denkt u nu echt dat ik dit jaar op een kuub meer of minder kijk. Ik geef t gras weer lekker water van de zomer.
Helemaal eens met deze opinie van Herman van Dam. Ik zou de totale onbeheersbaarheid van de grondwaterkwantiteit bij grootschalige infiltratie nog willen toevoegen als tegenargument. Vanwege de enorme reponstijd vergroot je het risico op grootschalige grondwateroverlast gigantisch als je in het grootste deelsysteem van de Veluwe gaat infiltreren. De enorme schade die afgelopen jaar is opgetreden (en nog steeds oploopt) rond de Veluwe door excessieve natuurlijke infiltratie (alle neerslagrecords verbroken) mag daarvoor in mijn beeld als empirische waarschuwing worden opgevat.
Goed verhaal Herman, vanuit de hydrologie en het belang van de vegetatie