secundair logo knw 1

Foto Nick Youngson/Pix4free

De Unie van Waterschappen en Vewin, de koepel van drinkwaterbedrijven, presenteren een gezamenlijke oproep aan het komende kabinet: ‘Water in actie’. De organisaties vragen meer regie van het Rijk (en financiële afspraken) en bieden samenwerking aan, bijvoorbeeld op het gebied van natuurherstel.

In ’Water in actie’ schetsen de drinkwaterbedrijven en de waterschappen de uitdagingen voor de komende jaren. Daarbij identificeren de organisaties twee hoofdproblemen: watermanagement en schoon drinkwater. Aanpassingen aan het watermanagement zijn nodig omdat klimaatverandering zorgt voor nattere en drogere periodes en de drinkwatervoorziening staat onder druk door verontreinigingen.

De drinkwaterbedrijven en waterschappen vragen het nieuwe kabinet om ‘de drinkwaterbronnen te beschermen en te zorgen voor voldoende gebieden waar water kan worden vastgehouden.’ Ook willen de koepelorganisaties dat de nieuwe regering inzet ‘op een strenge bronaanpak bij watervervuiling; een voortrekkersrol pakt in het verbeteren van de waterkwaliteit en de regie neemt bij een nationale aanpak waterbesparing.’

In het begeleidende commentaar zegt Vewin-voorzitter Pieter Litjens over dit wensenlijstje: “Als het nieuwe kabinet de waterschappen en drinkwaterbedrijven ondersteunt bij hun taken om schoon en voldoende water te garanderen, en te zorgen dat altijd lekker en gezond drinkwater vanzelfsprekend blijft, kunnen ze hun belangrijke bijdrage blijven leveren aan een gezond en veilig Nederland.”

Vewin en de Unie van Waterschappen vragen het nieuwe kabinet om financiële ruimte om hun wettelijke taken uit te kunnen voeren. "Om Nederland veilig en schoon te houden en te krijgen zullen de waterschappen en drinkwaterbedrijven de komende jaren veel extra moeten investeren en extra kosten moeten maken."

De waterschappen willen daarom snel financiële afspraken maken over de dijkversterkingen na 2028 en het Deltafonds uit te breiden om de gevolgen van zeespiegelstijging op te kunnen vangen. De drinkwaterbedrijven willen duidelijkheid over de aanpassingen aan de drinkwaterregelgeving (WACC).

Waterschappen en drinkwaterbedrijven zien hun ‘Water in actie’-oproep niet alleen als wensenlijst, maar ook als ‘een uitgestoken hand'. "Wij kunnen het nieuwe kabinet helpen om het benodigde natuurherstel te versnellen en willen samen met het nieuwe kabinet werken aan gezond en voldoende (drink)water."

 

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Duidelijk verhaal Marjolijn
Ik heb het gehele artikel slechts diagonaal gelezen maar wat ik al vast mis is dat het nog steeds geen beleid is om de bedrijven te (gaan) verbieden om ons nog een klein beetje goede gronddrinkwater te ge- of beter misbruiken voor proceskoeling. Hoogstens nog toe te staan in een gesloten circuit waardoor slechts incidenteel moet worden aangevuld en mits de warmte wordt hergebruikt, b.v. voor eigen of wijkverwarming. Zo kun je twee vliegen in een klap slaan (sorry voor de PvdD). En ja, dan moet er ook weer gecontroleerd en gehandhaafd gaan worden. Daar zal de politiek dan weer niet zo blij van worden. 
Vorig jaar 50m3 verbruikt dus mijn best gedaan en terug naar 30m3. Rekening 157.50 waarvan 31 voor water en de rest belasting en rechten. Denkt u nu echt dat ik dit jaar op een kuub meer of minder kijk. Ik geef t gras weer lekker water van de zomer.
Helemaal eens met deze opinie van Herman van Dam. Ik zou de totale onbeheersbaarheid van de grondwaterkwantiteit bij grootschalige infiltratie nog willen toevoegen als tegenargument. Vanwege de enorme reponstijd vergroot je het risico op grootschalige grondwateroverlast gigantisch als je in het grootste deelsysteem van de Veluwe gaat infiltreren. De enorme schade die afgelopen jaar is opgetreden (en nog steeds oploopt) rond de Veluwe door excessieve natuurlijke infiltratie (alle neerslagrecords verbroken) mag daarvoor in mijn beeld als empirische waarschuwing worden opgevat.
Goed verhaal Herman, vanuit de hydrologie en het belang van de vegetatie