secundair logo knw 1

Zonnepark op rioolwaterzuivering Everstekoog

De 21 waterschappen streven naar klimaatneutraliteit in 2035. De visie waarin het streven is geformuleerd, is vandaag vastgesteld in de ledenvergadering van de Unie van Waterschappen. Op weg naar 2035 willen de waterschappen, zoals eerder al vastgesteld, in 2025 energieneutraal zijn.

Aan de klimaatvisie is bijna anderhalf jaar gewerkt. Doel was om voor langere termijn klimaat- en energieambities vast te stellen zodat de waterschappen niet meer bijdragen aan klimaatverandering. Daartoe willen ze hun klimaatvoetafdruk beter in beeld brengen.

Daarbij kijken ze naar de broeikasgassen die waterschappen zelf veroorzaken, waaronder lachgas en methaan op de rioolwaterzuiveringen, en naar de uitstoot van derden die in opdracht van het waterschap werken. Ook streven zij naar beperking van de emissies van broeikasgassen in hun omgeving, zoals uit veenweiden, oppervlaktewater en waterbodems.

Op basis van consultatierondes wordt in de strategische visie vastgesteld dat bestuurders unaniem van mening zijn ‘dat klimaat- en energiebeleid een bijzonder belangrijk thema is voor de waterschappen dat grote kansen biedt, maar dat op onderdelen ook pijn zal kunnen gaan doen’.

Energie
De waterschappen willen met eigen bronnen actief bijdragen aan klimaatneutraliteit in de regio, aldus een bericht op de site van de UvW. Het potentieel van deze bronnen (zoals ruim 300 rioolwaterzuiveringen die steeds meer beschouwd worden als lokale energiesystemen) overstijgt de eigen energiebehoefte. Dat surplus moet beschikbaar komen in de regio’s. In dat kader wordt ook aquathermie genoemd.

Andere stappen betreffen circulair materialengebruik. “Door in te zetten op het gebruik van duurzamere materialen, gebruiken waterschappen minder energie en fossiele brandstoffen, waardoor minder CO2-uitstoot plaatsvindt. En dit remt de uitputting van grondstoffen.”

Volgens de strategische visie verkennen de waterschappen de mogelijkheden om afspraken te maken met het Rijk voor ondersteuning. Klimaatminister Rob Jetten heeft inmiddels zijn steun uitgesproken voor de visie van de waterschappen, aldus de UvW.

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Duidelijk verhaal Marjolijn
Ik heb het gehele artikel slechts diagonaal gelezen maar wat ik al vast mis is dat het nog steeds geen beleid is om de bedrijven te (gaan) verbieden om ons nog een klein beetje goede gronddrinkwater te ge- of beter misbruiken voor proceskoeling. Hoogstens nog toe te staan in een gesloten circuit waardoor slechts incidenteel moet worden aangevuld en mits de warmte wordt hergebruikt, b.v. voor eigen of wijkverwarming. Zo kun je twee vliegen in een klap slaan (sorry voor de PvdD). En ja, dan moet er ook weer gecontroleerd en gehandhaafd gaan worden. Daar zal de politiek dan weer niet zo blij van worden. 
Vorig jaar 50m3 verbruikt dus mijn best gedaan en terug naar 30m3. Rekening 157.50 waarvan 31 voor water en de rest belasting en rechten. Denkt u nu echt dat ik dit jaar op een kuub meer of minder kijk. Ik geef t gras weer lekker water van de zomer.
Helemaal eens met deze opinie van Herman van Dam. Ik zou de totale onbeheersbaarheid van de grondwaterkwantiteit bij grootschalige infiltratie nog willen toevoegen als tegenargument. Vanwege de enorme reponstijd vergroot je het risico op grootschalige grondwateroverlast gigantisch als je in het grootste deelsysteem van de Veluwe gaat infiltreren. De enorme schade die afgelopen jaar is opgetreden (en nog steeds oploopt) rond de Veluwe door excessieve natuurlijke infiltratie (alle neerslagrecords verbroken) mag daarvoor in mijn beeld als empirische waarschuwing worden opgevat.
Goed verhaal Herman, vanuit de hydrologie en het belang van de vegetatie