secundair logo knw 1

Met de opening van de zonneweide in Susteren is een project voltooid waarbij 33.000 zonnepanelen zijn geplaatst I foto: Waterschapsbedrijf Limburg

Waterschapsbedrijf Limburg heeft met de opening van een zonneweide in Susteren de plaatsing van 33 duizend zonnepanelen afgerond. Hiermee is het doel bereikt om 40 procent van de energie voor eigen gebruik duurzaam op te wekken. Het waterschapsbedrijf streeft ernaar om in 2025 energieneutraal te zijn.

Op het terrein van de rioolwaterzuiveringsinstallatie Susteren zijn 4.400 zonnepanelen geplaatst, goed voor 1,5 miljoen kilowattuur stroom per jaar. Daarvoor heeft Waterschapsbedrijf Limburg (WBL), een dochterbedrijf van Waterschap Limburg, een SDE+-subsidie gekregen. Het project is uitgevoerd door Volta Limburg.

Het zonneveld is vandaag geopend en het sluitstuk van wat Michel Bouts, lid van het dagelijks bestuur, omschrijft als een ‘ambitieus zonnepanelenproject’. WBL heeft sinds augustus 2018 in totaal 33.000 panelen geplaatst bij elf rwzi’s en het kantoor in Roermond. Zij leveren samen 10 miljoen kilowattuur duurzame energie op jaarbasis. Dat zorgt voor een jaarlijkse reductie van de CO2-uitstoot met 6.400 ton. WBL heeft 14,5 miljoen euro geïnvesteerd in het project. Bouts verwacht dat dit bedrag in zeven jaar wordt terugverdiend.

Het waterschapsbedrijf voldoet nu aan het doel om in 2020 minstens 40 procent van de benodigde energie voor waterzuivering duurzaam op te wekken. Dat hebben de waterschappen afgesproken met het Rijk. Het aandeel van zonne-energie in het duurzaamheidsdoel is 14,6 procent. De grootste bijdrage wordt geleverd door het omzetten van slib in biogas, waarmee elektriciteit wordt opgewekt.

WBL wil hierna de volgende stap zetten. “Het is onze ambitie om in 2025 energieneutraal te zijn”, zegt Bouts. “Momenteel voeren we een haalbaarheidsonderzoek uit. Dat moet leiden tot voorstellen voor verdere verduurzaming in balans met de kosten ervan.”

De waterschappen en drinkwaterbedrijven zijn sowieso druk bezig met zonne-energie. Zo kondigde PWN twee weken geleden aan om ongeveer 73.000 zonnepanelen als drijvende zonnestroominstallaties te gaan plaatsen. Dat gebeurt bij de locaties in Andijk en Hoofddorp van het drinkwaterbedrijf. De drijvende zonnepanelen worden geleverd door Floating Solar. Volgens dit bedrijf kunnen de installaties tot 30 procent meer groene stroom opleveren dan statische landinstallaties.

 

MEER INFORMATIE
WBL over voltooiing zonnepanelenproject
Eerder bericht over het project
UvW over duurzame energie
PWN over drijvende zonnepanelen

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Duidelijk verhaal Marjolijn
Ik heb het gehele artikel slechts diagonaal gelezen maar wat ik al vast mis is dat het nog steeds geen beleid is om de bedrijven te (gaan) verbieden om ons nog een klein beetje goede gronddrinkwater te ge- of beter misbruiken voor proceskoeling. Hoogstens nog toe te staan in een gesloten circuit waardoor slechts incidenteel moet worden aangevuld en mits de warmte wordt hergebruikt, b.v. voor eigen of wijkverwarming. Zo kun je twee vliegen in een klap slaan (sorry voor de PvdD). En ja, dan moet er ook weer gecontroleerd en gehandhaafd gaan worden. Daar zal de politiek dan weer niet zo blij van worden. 
Vorig jaar 50m3 verbruikt dus mijn best gedaan en terug naar 30m3. Rekening 157.50 waarvan 31 voor water en de rest belasting en rechten. Denkt u nu echt dat ik dit jaar op een kuub meer of minder kijk. Ik geef t gras weer lekker water van de zomer.
Helemaal eens met deze opinie van Herman van Dam. Ik zou de totale onbeheersbaarheid van de grondwaterkwantiteit bij grootschalige infiltratie nog willen toevoegen als tegenargument. Vanwege de enorme reponstijd vergroot je het risico op grootschalige grondwateroverlast gigantisch als je in het grootste deelsysteem van de Veluwe gaat infiltreren. De enorme schade die afgelopen jaar is opgetreden (en nog steeds oploopt) rond de Veluwe door excessieve natuurlijke infiltratie (alle neerslagrecords verbroken) mag daarvoor in mijn beeld als empirische waarschuwing worden opgevat.
Goed verhaal Herman, vanuit de hydrologie en het belang van de vegetatie