Gezinnen met een eigen woning gaan komend jaar gemiddeld 2,5 procent meer betalen aan waterschapsbelastingen, blijkt uit een inventarisatie van de Unie van Waterschappen. De stijging ligt 0,7 procent boven het verwachte inflatiecijfer. Voor huurders is de situatie wat gunstiger.
De Unie van Waterschappen heeft gekeken naar de voorstellen voor de hoogte van de waterschapsbelastingen in 2022 die de 21 waterschappen hebben gemaakt. De besturen nemen de komende weken een besluit over de belastingtarieven. Rond 1 maart 2022 worden de meeste belastingaanslagen verstuurd.
Minder verhoging voor huurders
De Unie verwacht op basis van de inventarisatie dat gezinnen met een eigen koopwoning van 250.000 euro gemiddeld een bedrag van 359 euro per jaar betalen. Dat is 9 euro ofwel 2,5 procent meer dan dit jaar. De verhoging ligt 0,7 procent boven de inflatie die het Centraal Planbureau voor 2022 heeft geraamd.
Daarmee zijn gezinnen wel iets beter af dan eenpersoonshuishoudens met een koopwoning. Die krijgen in doorsnee te maken met een stijging van 3,6 procent (zie tabel). Voor huurders gaan de waterschapsbelastingen gemiddeld wat minder omhoog ten opzichte van 2021: 1,8 procent (gezinnen) en 2,0 procent (eenpersoonshuishoudens).
In totaal ruim 3,2 miljard euro
Volgens bestuurslid Toine Poppelaars van de Unie van Waterschappen stijgen de belastingtarieven met meer dan de inflatie vanwege de klimaatverandering die in Nederland sneller gaat dan eerder werd verwacht. Dat laten de ernstige wateroverlast in Limburg, Noord-Holland en Friesland in de zomer en de droogte in de voorbije jaren duidelijk zien. “De waterschappen ontvangen in totaal in 2022 ruim 3,2 miljard euro aan belastingen om te kunnen investeren in onder meer het klimaatbestendiger maken van Nederland. Dat doen we bijvoorbeeld door dijken te versterken, waterbergingen aan te leggen en zoetwater vast te houden, zoals met regenwaterbuffers.”
Poppelaars wijst erop dat waterschappen uiteenlopende belastingbedragen hanteren. “Dit komt vooral doordat gebieden van elkaar verschillen en daarom de eisen aan het waterbeheer anders zijn. Er zijn waterschappen waar in 2022 de lastenontwikkeling onder het gemiddelde ligt, maar ook waterschappen met een hogere dan de gemiddelde stijging. Door het werk slimmer en innovatiever te doen, houden de waterschappen de kosten zo laag mogelijk. Omdat de uitdagingen waarvoor de waterschappen staan steeds groter worden, ontkomen we niet aan enige lastenverhoging.”
MEER INFORMATIE
Bericht Unie van Waterschappen
H2O Actueel: tariefontwikkeling in 2021