secundair logo knw 1

Foto: Gerard Altmann via Pixabay

Gezinnen met een eigen woning gaan komend jaar gemiddeld 2,5 procent meer betalen aan waterschapsbelastingen, blijkt uit een inventarisatie van de Unie van Waterschappen. De stijging ligt 0,7 procent boven het verwachte inflatiecijfer. Voor huurders is de situatie wat gunstiger.

De Unie van Waterschappen heeft gekeken naar de voorstellen voor de hoogte van de waterschapsbelastingen in 2022 die de 21 waterschappen hebben gemaakt. De besturen nemen de komende weken een besluit over de belastingtarieven. Rond 1 maart 2022 worden de meeste belastingaanslagen verstuurd.

Minder verhoging voor huurders
De Unie verwacht op basis van de inventarisatie dat gezinnen met een eigen koopwoning van 250.000 euro gemiddeld een bedrag van 359 euro per jaar betalen. Dat is 9 euro ofwel 2,5 procent meer dan dit jaar. De verhoging ligt 0,7 procent boven de inflatie die het Centraal Planbureau voor 2022 heeft geraamd.

Daarmee zijn gezinnen wel iets beter af dan eenpersoonshuishoudens met een koopwoning. Die krijgen in doorsnee te maken met een stijging van 3,6 procent (zie tabel). Voor huurders gaan de waterschapsbelastingen gemiddeld wat minder omhoog ten opzichte van 2021: 1,8 procent (gezinnen) en 2,0 procent (eenpersoonshuishoudens).

Ontwikkeling waterschapsbelastingen 2022Bron: Unie van Waterschappen

In totaal ruim 3,2 miljard euro
Volgens bestuurslid Toine Poppelaars van de Unie van Waterschappen stijgen de belastingtarieven met meer dan de inflatie vanwege de klimaatverandering die in Nederland sneller gaat dan eerder werd verwacht. Dat laten de ernstige wateroverlast in Limburg, Noord-Holland en Friesland in de zomer en de droogte in de voorbije jaren duidelijk zien. “De waterschappen ontvangen in totaal in 2022 ruim 3,2 miljard euro aan belastingen om te kunnen investeren in onder meer het klimaatbestendiger maken van Nederland. Dat doen we bijvoorbeeld door dijken te versterken, waterbergingen aan te leggen en zoetwater vast te houden, zoals met regenwaterbuffers.”

Toine Poppelaars 180 vk Toine Poppelaars

Poppelaars wijst erop dat waterschappen uiteenlopende belastingbedragen hanteren. “Dit komt vooral doordat gebieden van elkaar verschillen en daarom de eisen aan het waterbeheer anders zijn. Er zijn waterschappen waar in 2022 de lastenontwikkeling onder het gemiddelde ligt, maar ook waterschappen met een hogere dan de gemiddelde stijging. Door het werk slimmer en innovatiever te doen, houden de waterschappen de kosten zo laag mogelijk. Omdat de uitdagingen waarvoor de waterschappen staan steeds groter worden, ontkomen we niet aan enige lastenverhoging.”

MEER INFORMATIE
Bericht Unie van Waterschappen
H2O Actueel: tariefontwikkeling in 2021

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Goed dat je dit doet Jelmer. Er zit zoveel kennis verstopt in het verleden. Door daar goed naar te kijken kun je waardevolle oplossingen in het heden creëren 👍🏼erfgoedstichting De Hollandse Cirkel (www.hollandsecirkel.nl)  werkt er al jaren aan om de historie van de geodesie/landmeetkunde/geo-informatie te kunnen ontsluiten naar het heden en de toekomst. 
@H2O redactie Geachte Redactie, dank voor uw correctie en web-site verwijzing naar de Piekberging.
Nu de dijken goed met gras begroeid zijn, test Rijnland de Piekberging Haarlemmermeer in Buitenkaag van donderdag 7 tot en met dinsdag 19 november. We vullen en legen de piekberging één keer om er zeker van te zijn dat alles goed werkt. Volg de test live via de livestreams
@Peter VonkRijkswaterstaat schrijft:
'Iedere keer als de sluisdeur opengaat, stroomt er 10 miljoen kilo zout het Noordzeekanaal in.'
Natuurlijk goed/winst dat bomenstructuur behouden blijft maar het blijft doodzonde een onnodig als de populieren gekapt worden. De oudere populieren kunnen prima nog wel 100 jaar behouden blijven mbv toepassing van een speciale snoeimethode. Stichting Het Wantij te Dordrecht heeft in de gemeente Dordrecht de snoeimethode van bureau Storix voor Bomen en Landschapsbeheer weten te introduceren. Daartoe heeft de Stichting een rapport laten maken waarin de essentie van deze methode wordt beschreven. (Er moest wel wat weerstand worden overwonnen maar de weg naar grootschalige kap van populieren in de toekomst volgens het zgn "populieren protocol" is van de baan). 
Dat was het begin van meerdere projecten in Dordrecht. Onlangs zijn nog populieren van zo,n 125 jaar oud gesnoeid om duurzaam te behouden die langs het riviertje het Wantij staan. De eerder voorgenomen kap van vele andere, 80 jaar oude bomen, werd voorkomen. Vorig jaar werd een artikel geplaatst in Trouw waarop reacties zijn gekomen uit meerdere steden.
Inmiddels zijn bewoners uit Den Haag, Rotterdam en Amsterdam zich in gaan zetten voor behoud populieren in hun omgeving.  Op het blog   https://blog.hetwantij.com/ vindt u meer via zoekfunctie "populieren".
Het blog wordt binnenkort geactualiseerd met de nieuwe informatie en rapporten. Graag zien we dat ook deze populieren langs de Maas een kans krijgen duurzaam oud te worden!
Secretaris Cor Goosen