secundair logo knw 1

Foto: Witteveen+Bos (eDNA)

Diverse projecten op watergebied dingen mee naar De Vernufteling, de jaarlijkse prijs van brancheorganisatie NLingenieurs. De winnaar wordt begin november bekend gemaakt.

Het advies- of ingenieursbureau dat het meest vindingrijke project inzendt, komt in aanmerking voor de jaarlijkse onderscheiding. Doorslaggevend is of het project vernuft uitstraalt en economisch en maatschappelijk van belang is. Van de zeventien inzendingen die dit jaar zijn binnengekomen, hebben zes relatie met de watersector.

De inzending van waterschap De Dommel is een techniek voor na-beluchting die al gebruikt werd op de rioolwaterzuiveringsinstallatie in Eindhoven en sinds dit voorjaar ook in De Dommel. Door de na-beluchting krijgen vissen en insecten in de beek (meer) lucht.

Een andere inzending is VR-Dijken, een gebruiksvriendelijke app waarmee de consequenties voor de omgeving van bijvoorbeeld het verhogen of verbreden van een dijk inzichtelijk worden gemaakt. De app helpt bij de communicatie over eventuele dijkmaatregelen met bijvoorbeeld burgers, landschapsarchitecten of ecologen.

 Advies- en ingenieursbureau Tauw dingt mee naar De Vernufteling met een systeem waarbij de warmte van het afvalwater van een aardappelfabriek wordt gebruikt voor de verwarming van het zwembad van Wezep. Dat levert een besparing op van bijna 250.000 kuub gas per jaar.

Advies- en ingenieursbureau Witteveen+Bos heeft als inzending eDNA (environmental DNA). Dat is DNA dat organismen achterlaat waarmee de kwaliteit van water vast te stellen is. Eén monster levert informatie over de aanwezigheid van bijvoorbeeld plankton, bacteriën en vissen, waardoor de wateranalyse sneller en completer is.

De manier waarop de sluisdeuren van de Goese Sas – de toegang vanuit de Oosterschelde naar de binnenhaven van Goes – zijn gerenoveerd, vormt een andere inzending vanuit de watersector. De renovatie is aangegrepen om de hele cyclus van de sluisdeuren, van realisatie tot en met gebruik en onderhoud zo energieneutraal mogelijk te maken. Dat gebeurt onder meer met deuren van composiet en de inzet van zonne-energie.

De app Flash Food Forecasting is de zesde inzending op watergebied. De app waarschuwt voor overstromingsgevaar, geeft inzicht in kwetsbare locaties en adviseert inwoners over veilige gebieden. De app, die gebruik maakt van satellietbeelden en een snel rekenend overstromingsmodel, wordt al gebruikt in een arme stadwijk van Accra, de hoofdstad van Ghana.

Stemmen op gegadigden voor De Vernufteling kan tot 27 oktober. Op 3 november wordt de winnaar bekend, tijdens de viering van het honderdjarig bestaan van NLingenieurs.

Meer informatie op de site van NLingenieurs

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Duidelijk verhaal Marjolijn
Ik heb het gehele artikel slechts diagonaal gelezen maar wat ik al vast mis is dat het nog steeds geen beleid is om de bedrijven te (gaan) verbieden om ons nog een klein beetje goede gronddrinkwater te ge- of beter misbruiken voor proceskoeling. Hoogstens nog toe te staan in een gesloten circuit waardoor slechts incidenteel moet worden aangevuld en mits de warmte wordt hergebruikt, b.v. voor eigen of wijkverwarming. Zo kun je twee vliegen in een klap slaan (sorry voor de PvdD). En ja, dan moet er ook weer gecontroleerd en gehandhaafd gaan worden. Daar zal de politiek dan weer niet zo blij van worden. 
Vorig jaar 50m3 verbruikt dus mijn best gedaan en terug naar 30m3. Rekening 157.50 waarvan 31 voor water en de rest belasting en rechten. Denkt u nu echt dat ik dit jaar op een kuub meer of minder kijk. Ik geef t gras weer lekker water van de zomer.
Helemaal eens met deze opinie van Herman van Dam. Ik zou de totale onbeheersbaarheid van de grondwaterkwantiteit bij grootschalige infiltratie nog willen toevoegen als tegenargument. Vanwege de enorme reponstijd vergroot je het risico op grootschalige grondwateroverlast gigantisch als je in het grootste deelsysteem van de Veluwe gaat infiltreren. De enorme schade die afgelopen jaar is opgetreden (en nog steeds oploopt) rond de Veluwe door excessieve natuurlijke infiltratie (alle neerslagrecords verbroken) mag daarvoor in mijn beeld als empirische waarschuwing worden opgevat.
Goed verhaal Herman, vanuit de hydrologie en het belang van de vegetatie