secundair logo knw 1

De watersector kan een voortrekkersrol spelen in de overgang naar een circulaire economie. De zichtbaarheid van water is hierin een sleutelfactor, zegt Jos Boere, adjunct-directeur van onderzoeksinstituut KWR.

Binnen de watersector wordt al veel gedaan aan het hergebruik van grondstoffen en het besparen of zelfs opwekken van energie. “Bij de centrale ontharding van drinkwater bijvoorbeeld ontstaan kalkkorrels die we vervolgens aan de (glas)industrie leveren”, zegt Jos Boere. Hij is bij KWR manager van de kennisgroep Watersystemen en Technologie.

Bij alle mogelijkheden moet echter vooropstaan dat er geen enkele concessie wordt gedaan aan de veiligheid van (drink)water. Die boodschap bracht KWR-directeur Wim van Vierssen onlangs tijdens een lezing op de vijftigste Essener Tagung in Duitsland. Hij noemde een aantal circulaire technieken die nu al worden gebruikt en breder kunnen worden ingezet, van het gescheiden afvoeren van hemelwater en het gebruik van ‘waterarme’ toiletten in huishoudens tot een energieleverende rioolwaterzuivering.

“Veel energieverbruik is gekoppeld aan water, zowel bij particulieren als in bijvoorbeeld de industrie”, licht Boere toe. “Zo lenen nieuwe watertechnologieën zich heel goed voor energiebesparing. Denk aan warmteterugwinning uit het water dat in het doucheputje verdwijnt.” Dit voorbeeld toont meteen ook de grote zichtbaarheid van de watersector. Boere: “Wat doet de industriële sector aan circulaire processen en hergebruik van grondstoffen? Als burger zie je dat niet. Water daarentegen ziet iedereen, om te beginnen dichtbij huis. Wat er gebeurt in de watersector, heeft daardoor grote effecten.”

Enerzijds geeft die zichtbaarheid de watersector extra verantwoordelijkheid om meters te maken op het gebied van duurzaamheid en circulair gebruik van grondstoffen. Anderzijds waarschuwt Boere voor té drastische veranderingen. “Van de stedelijke drinkwaterketen zoals we die nu hebben, wordt wel gezegd dat het de beste ingreep ooit is geweest voor de volksgezondheid. Vóór we die waterketen hadden, waren er vele malen meer (infectie)ziektes. Bij alles wat we ontwikkelen en toepassen, moeten we steeds bedenken dat we op geen enkele manier aan die verworvenheid tornen. Dat klinkt logisch en niemand zal het bestrijden, maar het zal je verbazen hoe er zelfs onder professionals in de watersector, soms nog te makkelijk wordt gedacht over de gezondheidsaspecten van water.”

Verder moeten we goed letten op gebruiksgemak, leveringszekerheid en kosten/baten bij nieuwe (circulaire) technieken, benadrukt Boere. “Als je omwille van de duurzaamheid moet inleveren op gebruiksgemak, haken mensen snel af.”

Hoe circulair watergebruik er uiteindelijk uitziet, zal per situatie en locatie verschillen, bijvoorbeeld omdat de ene toepassing meer ruimte vraagt dan de andere. “Op de ene plek zijn hergebruiksystemen dicht bij huis een goede oplossing. Op andere plaatsen kan het juist efficiënter zijn om water toch vanuit centrale punten te blijven leveren en zuiveren. De grote puzzel van mogelijkheden en randvoorwaarden moet in iedere situatie opnieuw worden gemaakt.”

Klik hier voor meer informatie

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Beste Carel, in de podcast kun je vinden op Spotify en  Apple Podcasts. Je kunt hem ook online beluisteren via de link in het bericht
Mooi! Jammer dat ik de serie niet terugvind als ik zoek in de NRC Podcast app.
Geachte redactie, ik ben verheugd dat eindelijk het besef is dat het klepelbeleid nu ter discussie is gesteld. Ik heb bij waterschap Hollandse delta al jaren als bestuurslid aangedrongen om het klepelen alleen als noodzaak te gebruiken. Ook heb ik div gesprekken gehad met SBB mbt klepelen in de duinen van Ouddorp waarbij de structuur volledig werd vernield. Dit jaar is eindelijk door beherende organisatie alleen maar gemaaid en wel in oktober waar mi de hele natuur in dit duingebied mee is geholpen. Het waterschap heeft nu ook bepaald dat klepelbeleid op de schop moet en in de toekomst alleen maar met maaibeleid mag worden uitgevoerd. Dus goed resultaat waar ik blij mee ben. Dit is natuurbehoud zoals het moet.
@JWBoehmerSommige desinformatie is te simplistisch om op te reageren. Zelfs citeren van een nieuwsbericht blijkt lastig (aanpak van dijken is lang niet altijd verhogen). Instabiliteit en kans op zettingsvloeiing worden ook aangepakt. Daarmee wordt ook de invloed van zee en maan beperkt, maar dan wel op basis van logische en bewezen relaties ipv dubieuze, onwaarschijnlijke en onbewezen hypotheses. Oei, toch gereageerd. Dom van me. Ik kan dit beter negeren.
Het zou me niet verbazen als ze me een keer komen halen omdat ik de verkeerde dingen beweer  - volgens de VLOEK van ZEE en MAAN en Jan Willem Boehmer..auteur Jongedijk Bijv.  op pag 5 over “Het ophogen van dijken (€15mln/km over 800 km vlgs HWBP) vergroot alleen maar het gevaar: Hoe hoger de dijk hoe groter het aantal slachtoffers”. Voor het uitdiepen van vaarwegen (meer Ruimte voor de Rivier) geldt hetzelfde: Hoe groter, (dieper én breder) de badkuip hoe groter het overstromings gevaar en hoe groter ook hierbij het aantal slachtoffers”. Ik vrees dat ik daarmee het gezag erger heb geïrriteerd dan Zwagerman deed met haar verkeerde opmerking over “de kerf”. Ik heb nooit gedacht dat het zou gebeuren: Nou zijn we klaar met je”