secundair logo knw 1

Bouw van slibgistingsinstallatie op rwzi Echten | Foto WDOD

Waterschap Drents Overijsselse Delta ziet ervan af om een CO2-afvanginstallatie te bouwen op de rioolwaterzuivering in Echten. De installatie is duurder dan begroot. Afvangen van de CO2 is ook minder noodzakelijk omdat de Europese rekenregels voor de reductie van de uitstoot van broeikasgas zijn aangepast, schrijft het waterschap.

Met de afvanginstallatie zou het waterschap in Echten een stevige bijdrage leveren aan de reductie van de CO2-uitstoot die het moet realiseren. Bij de besluitvorming over de bouw van een slibgistingsinstallatie op de rwzi in Echten hield het algemeen bestuur de mogelijkheid open om in een later stadium de CO2 afvanginstallatie alsnog toe te voegen. Van die mogelijkheid ziet het AB nu af.

“Het is een complex en technisch verhaal, maar waar het op neerkomt is dat deze keuze beter is voor de toekomst”, zegt dagelijks bestuurslid Miranda Wesselink in een persverklaring.

Het begrote geld dat niet wordt uitgegeven aan de CO2-afvang wil WDOD nu inzetten om andere duurzaamheidswinst te boeken, zoals reductie van lachgas dat vrijkomt bij het zuiveren van afvalwater.

In Echten bouwt het waterschap een nieuwe slibgasinstallatie, waarmee het groen gas gaat produceren dat wordt geleverd aan het gasnetwerk. Volgens het waterschap is het groengas genoeg voor 2.000 huishoudens. Voor het project bestaat veel belangstelling, ook omdat de installatie van duurzame toepassingen als riothermie wordt voorzien.

Het is een duur project. In november 2022 stemde het algemeen bestuur in met een krediet van 51,9 miljoen euro voor de uitvoering. Voor realisatie van de CO-2 afvanginstalatie werd 3,5 miljoen euro gereserveerd. Volgens het dagelijks bestuur zou die reservering nu niet meer toereikend zijn 'door stijgende marktprijzen en wijzigingen in de scope voorkomend uit nadere detaillering'. 

Op de rioolwaterzuivering in Echten verwerkt WDODelta afvalwater uit de gemeente Hoogeveen, het grootste deel van de gemeente De Wolden en ook rioolwater uit de kernen Elim en IJhorst.

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Duidelijk verhaal Marjolijn
Ik heb het gehele artikel slechts diagonaal gelezen maar wat ik al vast mis is dat het nog steeds geen beleid is om de bedrijven te (gaan) verbieden om ons nog een klein beetje goede gronddrinkwater te ge- of beter misbruiken voor proceskoeling. Hoogstens nog toe te staan in een gesloten circuit waardoor slechts incidenteel moet worden aangevuld en mits de warmte wordt hergebruikt, b.v. voor eigen of wijkverwarming. Zo kun je twee vliegen in een klap slaan (sorry voor de PvdD). En ja, dan moet er ook weer gecontroleerd en gehandhaafd gaan worden. Daar zal de politiek dan weer niet zo blij van worden. 
Vorig jaar 50m3 verbruikt dus mijn best gedaan en terug naar 30m3. Rekening 157.50 waarvan 31 voor water en de rest belasting en rechten. Denkt u nu echt dat ik dit jaar op een kuub meer of minder kijk. Ik geef t gras weer lekker water van de zomer.
Helemaal eens met deze opinie van Herman van Dam. Ik zou de totale onbeheersbaarheid van de grondwaterkwantiteit bij grootschalige infiltratie nog willen toevoegen als tegenargument. Vanwege de enorme reponstijd vergroot je het risico op grootschalige grondwateroverlast gigantisch als je in het grootste deelsysteem van de Veluwe gaat infiltreren. De enorme schade die afgelopen jaar is opgetreden (en nog steeds oploopt) rond de Veluwe door excessieve natuurlijke infiltratie (alle neerslagrecords verbroken) mag daarvoor in mijn beeld als empirische waarschuwing worden opgevat.
Goed verhaal Herman, vanuit de hydrologie en het belang van de vegetatie