secundair logo knw 1

De schapen grazen binnen een verplaatsbaar raster I foto: Waterschap Drents Overijsselse Delta

Waterschap Drents Overijsselse Delta is gestart met een proef met ‘drukbeweiding’ op dijken. Zo’n 250 schapen grazen steeds gedurende korte tijd op een klein deel van de dijk. Het waterschap verwacht dat dit positief uitpakt voor de vegetatie.

De proef wordt gehouden op de dijken langs de Soestwetering ter hoogte van Windesheim, een buurtschap aan de zuidrand van de gemeente Zwolle. Bij het proces van drukbeweiding worden de schapen periodiek beweid binnen een verplaatsbaar raster. Hebben zij het gras kort genoeg afgegraasd, dan gaan ze naar een ander stukje van de dijk.

“Zo schuiven we elke keer een stukje op”, vertelt waterkeringbeheerder Frank Jansen van Waterschap Drents Overijsselse Delta (WDODelta). “Nadat de dijken een aantal keren zijn beweid, worden ze met rust gelaten. De grassen en kruiden krijgen dan de mogelijkheid om te bloeien en de zaden achter te laten. Daarna worden de dijken opnieuw beweid.”

Met andere bril naar vegetatie kijken
De droogte van de afgelopen jaren is de aanleiding voor het onderzoek. Mede hierdoor is de grasmat op dijken veranderd. Jansen: “De opgedane ervaringen en de doelen die we als waterschap hebben op het gebied van biodiversiteit en duurzaam werken, leiden er nu toe dat we met een andere bril naar de vegetatie kijken. De grasmat is voor dijken essentieel. Je kunt het zien als een beschermdeken.”

Het waterschap verwacht dat de afwisseling van beweiden en met rust laten zorgt voor gunstige omstandigheden voor de groei en bloei van de vegetatie. Tevens kunnen diverse planten- en kruidensoorten zich vestigen op de dijk. Dit is goed voor zowel de sterkte van de grasmat – belangrijk in verband met droogte en hoogwater – als de biodiversiteit.

Door de inzet van de ongeveer 250 schapen hoeft WDODelta ook minder te maaien en maaisel af te voeren. Dat vermindert het verbruik van brandstof. Of en in welke mate deze voordelen optreden, zal de proef moeten uitwijzen. Het waterschap heeft van te voren een nulmeting gedaan en grondmonsters genomen, zegt Jansen. “We houden de ontwikkelingen scherp in de gaten.”

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Goed verhaal Herman, vanuit de hydrologie en het belang van de vegetatie
Is dit niet wat eenzijdige berichtgeving? Op Wikipedia staat te lezen: "Op 29 mei 2024 werd bekend dat door The Ocean Cleanup voor de 100e keer plastic afval uit de Grote Oceaan gehaald is. In totaal werd er met die 100 keren 385.000 kilogram opgevist" waarbij wordt verwezen naar nu.nl. Zelfs als de 11,5 miljoen kilo gehaald is (30 keer zo veel als in het geciteerde bericht) dan is dat nog steeds geen 1 procent van de geschatte hoeveelheid plastic in de oceanen (2-8 miljoen ton, volgens schattingen VN). Maar wat voor ons technologen denk ik zeer interessant is en ook in dit vakblad aandacht verdient, zijn de onbedoelde mogelijke schadelijke effecten voor het zeeleven. Hierover is een congres in Liverpool geweest in 2020. Mogelijk is er inmiddels meer onderzoek naar gedaan. In een artikel uit 2020 legde De Correspondent bloot welke keerzijdes er aan een goedwillende techniek als de Ocean Cleanup kunnen zitten en het spanningsveld tussen iets willen oplossen en de vraag voldoende breed in kaart hebben (https://decorrespondent.nl/11379/niemand-weet-welk-probleem-the-ocean-cleanup-eigenlijk-oplost/4ab9e62f-1927-0845-3b42-426dba6ac6b3). Een hoekje ethiek der techniek zou niet misstaan in een vakblad als H2O, lijkt me.
Leuk verhaal maar het klopt niet, helemaal niet. Ik woon al 72 jaar in de lage uiterwaard  bij km paal 951 en sinds RvdR  ( 2012) komt er meer water door de IJssel . Kom maar eens een middagje praten dan leg ik uit.
Because it's somebody elses computer you can blame someone else? :-) Lekker makkelijk. De burger weer opzadelen met extra kosten die door mensen die het beleid maken en zelf waarschijnlijk de rekening niet hoeven te betalen :-)