secundair logo knw 1

Een ingezakt talud in de Overijsselse plaats Vilsteren I Foto: WDODelta

De dijken hebben de meerdere hoogwatergolven en de erg natte winter goed doorstaan. Dat meldt Waterschap Drents Overijsselse Delta (WDODelta) na afronding van de voorjaarsinspectie. Wel is het aantal schades toegenomen ten opzichte van het jaar daarvoor, maar dat past volgens het waterschap bij de periode die achter de rug is.

WDODelta beheert zo’n 1.146 kilometer aan dijken in Drenthe en het westen van Overijssel en die hebben het ‘druk gehad’ in de winterperiode. Dat ziet het waterschap terug in de diverse soorten schades die zijn gevonden tijdens de controles.

Het gaat onder andere om schades die veroorzaakt zijn door graverij van muskusratten en mollen. Door het hoogwater gingen de dieren hoger op de dijk op zoek naar droge plekken en groeven daar in de dijk. Het waterschap herstelt de schades door ze op te vullen met klei en de grasmat opnieuw in te zaaien. Er zijn wel minder graafschades door honden aangetroffen: 126 tegenover 189 een jaar eerder.

Grote hoeveelheid drijfvuil opgeruimd
Een ander effect van de hoogwatergolven is dat er veel drijfvuil aanspoelde op de dijken. Het gaat vooral om natuurlijk afval zoals boomstammen, riet en vuil uit de uiterwaarden. WDODelta heeft inmiddels 1.046 ton verwijderd van de dijken. Het waterschap noemt dat belangrijk. Als bijvoorbeeld een boomstam langer op de grasmat van de dijk ligt, gaat het gras dood.

Niet overal is het gelukt om het drijfvuil op te ruimen, omdat het lang nat was. Daardoor was het op sommige plekken te nat om met machines groter drijfvuil zoals boomstammen op te ruimen zonder de grasmat te beschadigen. Dan brengt het laten liggen van het drijfvuil minder schade aan dijken toe, aldus WDODelta.

Behalve dat er nu meer schade aan dijken is, zijn ook veel taluds van sloten en weteringen ingezakt. De reden hiervoor is dat de druk tegen de taluds wegvalt, als het water zakt na een hoogwaterpiek. Het waterschap herstelt de taluds zodat de sloten en weteringen weer voldoende water kunnen aan- en afvoeren.

Goed herstel van grasmat
Ondanks de toename van het aantal schades zijn de dijken al met al de winterperiode op een goede manier doorgekomen, stelt Waterschap Drents Overijsselse Delta. Ook hebben ze adequate bescherming geboden tegen het hoogwater.

Het is belangrijk dat de grasmat aansterkt, om te zorgen dat de dijken klaar zijn voor de volgende hoogwaterperiode. Het waterschap is tevreden over hoe het daarmee gaat. Door het tot nu toe relatief natte voorjaar groeit de grasmat goed aan.

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Het zou goed zijn als een natuurvergunning werkelijk integraal over de natuur ging en niet alleen sturend op flora en fauna oftewel top-down beleid, dat gemakkelijk het doel mist
“Op zijn wekelijkse persconferentie zei hij afgelopen vrijdag dat het kabinet ‘moet voorkomen dat Nederland vastloopt.” Helemaal met deze uitspraak eens. En het is niet eens moeilijk. De sector die het meeste stikstof uitstoot (de intensieve landbouw, met name de veeteelt) moet fors aangepakt worden, bijvoorbeeld door minder te subsidiëren of simpele regels als ‘de vervuiler betaalt’ te hanteren. Maar gezien de invloed van het agro-industriële complex op de regering wil men deze logische oplossing niet kiezen. Met als gevolg dat Nederland op slot zit. 
Er wordt gesproken over waterschappen en Veiligheidsregio's, maar ik kan niet opmaken of dit ook geldt voor gemeenten. Alleen als het gaat over crises is er een relatie tussen veiligheidsregio en gemeente. Veel vaker heeft een gemeente zelf besluiten te nemen over bijvoorbeeld: strooien als het glad wordt, besluiten of evenementen doorgaan. Denk aan watersport, grote sporttoernooien of een avondvierdaagse. Ik zou het eigenlijk heel normaal vinden als de data van het KNMI - die met belastinggeld is verzameld en bewerkt - niet beschikbaar is voor mede overheden. En ik zie niet in waarom ik daarvoor een commercieel weerbedrijf zou moeten betalen. En wat leveren die dan? En wat is hun verantwoordelijkheid dan?
Frisse wind van de PVV is nuttig. Wijze van Aanbestedingen dient aangepast te worden.
Maak verspillende Nederlanders eerst bewust van hun drinkwater gebruik: gewoon korter douchen ( ik red een normale beurt binnen een minuut) gebruik eerste koude water uit douche voor wc doorspoelen, gebruik altijd de kleine doorspoelknop van je wc. Spoel je vuile vaat nooit voor. Neem hooguit 1x een douchebeurt. Vang regenwater zoveel mogelijk op in regentonnen voor zomers tuin bewateren.💦💦💦