secundair logo knw 1

Robin Vissers

Op 19, 20 en 21 maart wordt de 16 editie van Aqua Nederland gehouden. Wat maakt deze keer een bezoek aan de vakbeurs in de evenementenhal in Gorinchem de moeite waard? Het is de eerste van 5 vragen aan Robin Vissers, Marketing Event Manager bij Easyfairs.

“We hebben een bomvolle beursvloer met ruim 300 exposanten en een omvangrijk kennisprogramma met 70 kennissessies door 90 experts! We kunnen niet om de uitdagingen binnen de watersector heen: heftige regenbuien, extreem droge zomers en de kwaliteit van water om maar enkele voorbeelden te noemen. We hebben er allemaal mee te maken en de sector heeft er baat bij om samen te werken aan de toekomst van ons water. Bezoekers kunnen tijdens Aqua Nederland de nieuwste innovaties bij exposanten bekijken, zich laten adviseren over hun producten en diensten, met andere professionals netwerken, kennis opdoen, van elkaar leren en de basis leggen voor nieuwe samenwerkingen. En dat allemaal onder het genot van gratis catering én gratis beurstoegang.”

Is de opzet gelijk aan voorgaande jaren, dus met de thema’s afvalwater, drinkwater, proceswater en stedelijk water & rioolbeheer?

“Zeker! Aqua Nederland is voor iedereen binnen de watersector interessant. Niet alleen op het gebied van exposanten, maar ook op kennisdeling. We focussen ons op de belangrijkste doelgroepen die met water te maken hebben. Denk aan waterschappen, drinkwaterbedrijven, industrieën en gemeenten/overheid. Voor iedereen is er wat te vinden op zowel ‘de Watermarktplaats’ (de begane grond) waar vraag en aanbod samenkomt, als op ‘Next Level’ (de bovenverdieping), waar de focus ligt op kennisdeling, innovaties, start-ups, carrière en leveranciers op het gebied van engineering, advies, klimaat en stedelijk waterbeheer.”

Dit jaar telt Aqua Nederland een kennisprogramma met 70 sessies. Het is een omvangrijk programma dat in de twee theaters op de bovenverdieping, Next Level, wordt uitgerold. Welke thema’s springen eruit?

“We hebben weer mooie actuele onderwerpen verzameld samen met onze kennispartners. Zo krijgen de thema’s PFAS, de watertransitie binnen de industrie en de vanzelfsprekendheid van drinkwater een prominente plek in het programma vanuit Water Alliance & TKI en hun partners zoals Koninklijke VEMW, Unie van Waterschappen en Oasen.

Verder is er veel aandacht voor circulair watergebruik, legionella, grondstoffenherwinning, veilig water, hemelwateropvang, assetmanagement en stedelijk waterbeheer. Maar bijvoorbeeld ook wat de Europese richtlijn behandeling afvalwater voor gemeenten betekent, gepresenteerd door Stichting RIONED.

Kortom, te veel om op te noemen! Ik roep bezoekers dan ook op om zich te verdiepen in het programma, want er zitten gegarandeerd interessante sessies tussen, ongeacht binnen welke waterstroom zij werkzaam zijn. Daarnaast is het kennisprogramma gratis te bezoeken.”

De beursvloer, de Watermarktplaats, is gevuld met 300 exposanten. Belangrijk aspect is netwerken. Aqua Nederland hecht eraan om dat goed te faciliteren. Dat is dit jaar weer zo?

“Een van de belangrijkste doelen van een beurs is en blijft netwerken. Gastvrijheid staat bij ons bovenaan. We proberen het zo laagdrempelig mogelijk te maken om de gehele watersector samen te brengen door onder andere gratis toegang, gratis catering en gratis deelname aan de kennissessies. We faciliteren samen met onze premium partners een aantal grote terrassen op de beursvloer, zodat bezoekers voldoende ruimte hebben om met elkaar én met exposanten in gesprek te kunnen.

Daarnaast krijgt iedere bezoeker en exposant een Smart Badge, waarmee digitaal informatie uitgewisseld kan worden met exposanten. Wanneer alle standhouders bij een exposant in gesprek zijn en de bezoeker geen tijd heeft om te wachten kan deze de Smart Badge Reader van de exposant scannen. Bezoekers ontvangen de bedrijfsinformatie van de gescande exposanten en de exposanten zien welke bezoekers hun bedrijfsinformatie hebben opgevraagd. Zo kan er ook ná de beurs zelfs nog genetwerkt worden.”

Aqua Nederland steunt dit jaar Stichting ‘Water for life’, een initiatief van Nederlandse drinkwaterbedrijven. Waarom verbindt de beurs zich aan dit goede doel?

“Aqua Nederland zet zich in voor de gehele watersector en de actuele uitdagingen hierbinnen. Het steunen van een goed doel is hier een belangrijk onderdeel van vinden wij. Als onafhankelijke partner willen we graag het goede voorbeeld geven en iedereen motiveren en stimuleren om Stichting Water for Life een handje te helpen. We bieden hen graag een platform, omdat zij zich volledig inzetten voor landen waar schoon drinkwater of een werkend toilet niet vanzelfsprekend is. En wat erg mooi is, is dat 100 procent van alle giften naar de projecten in het buitenland gaat. Bezoekers en exposanten kunnen Water for Life vinden én steunen op Next Level, stand B209.”

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Duidelijk verhaal Marjolijn
Ik heb het gehele artikel slechts diagonaal gelezen maar wat ik al vast mis is dat het nog steeds geen beleid is om de bedrijven te (gaan) verbieden om ons nog een klein beetje goede gronddrinkwater te ge- of beter misbruiken voor proceskoeling. Hoogstens nog toe te staan in een gesloten circuit waardoor slechts incidenteel moet worden aangevuld en mits de warmte wordt hergebruikt, b.v. voor eigen of wijkverwarming. Zo kun je twee vliegen in een klap slaan (sorry voor de PvdD). En ja, dan moet er ook weer gecontroleerd en gehandhaafd gaan worden. Daar zal de politiek dan weer niet zo blij van worden. 
Vorig jaar 50m3 verbruikt dus mijn best gedaan en terug naar 30m3. Rekening 157.50 waarvan 31 voor water en de rest belasting en rechten. Denkt u nu echt dat ik dit jaar op een kuub meer of minder kijk. Ik geef t gras weer lekker water van de zomer.
Helemaal eens met deze opinie van Herman van Dam. Ik zou de totale onbeheersbaarheid van de grondwaterkwantiteit bij grootschalige infiltratie nog willen toevoegen als tegenargument. Vanwege de enorme reponstijd vergroot je het risico op grootschalige grondwateroverlast gigantisch als je in het grootste deelsysteem van de Veluwe gaat infiltreren. De enorme schade die afgelopen jaar is opgetreden (en nog steeds oploopt) rond de Veluwe door excessieve natuurlijke infiltratie (alle neerslagrecords verbroken) mag daarvoor in mijn beeld als empirische waarschuwing worden opgevat.
Goed verhaal Herman, vanuit de hydrologie en het belang van de vegetatie