secundair logo knw 1

Plaagsoorten, met de klok mee: Amerikaanse rivierkreeft, grote waternavel, muskusrat en Japanse duizendknoop

Met de website plaagsoorten.nl wil de werkgroep Plaagsoorten van de Unie van Waterschappen informatie over invasieve soorten bundelen en centraal beschikbaar maken. “Het helpt de strijd tegen deze soorten als waterbeheerders snel en gemakkelijk de goede informatie kunnen vinden.”

Waterschappen en andere waterbeheerders steken jaarlijks veel geld in het bestrijden van flora en fauna, die een bedreiging vormen voor de waterhuishouding, de ecologie of de waterkeringen. De zogeheten plaagsoorten. “Vroege bestrijding van deze soorten is echt cruciaal. Dat leidt uiteindelijk tot lagere kosten voor de bestrijding”, vertelt Nancy Meijer van het hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard en lid van de werkgroep plaagsoorten.

“Als werkgroep Plaagsoorten van de Unie van Waterschappen brachten we enkele keren per jaar een nieuwsbrief uit”, vertelt Meijer. “Dit deden we om op een hele praktische manier kennis en ervaringen te delen. Maar er was geen centrale plek waar onze artikelen toegankelijk waren.”

Om daar verandering in te brengen is er nu een eigen website, opgebouwd met ondersteuning van Stowa. “De site is allereerst bedoeld om als een soort archief met informatie over plaagsoorten. De artikelen bieden informatie over de soorten zelf, maar ook over de uitgevoerde onderzoeken, ervaringen met bestrijding en ontwikkelingen van wet- en regelgeving.”

Met deze website mikken Meijer en haar collega’s op waterbeheerders van waterschappen, maar ook van gemeenten of provincies. “We willen de snelheid in de bestrijding en daarom willen we waterbeheerders dusdanig informeren dat ze plaagsoorten snel konden herkennen en snel kunnen handelen.

 

MEER INFORMATIE
De website plaagsoorten.nl

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Op zo'n manier kan je wel stoppen met beleid maken en gaan we echt overal 'verstandig' bouwen.
@P.C. de RuiterOppervlakte is aangepast in 67 hectare.
Geachte Redactie, Dank voor uw bijdrage voor de uitreiking van de Keppler-prijzen. Afkomstig van een agrarisch akkerbouwbedrijf in het zuiden van de Haarlemmermeerpolder en betrokken vanaf het allereerste begin, de oplevering en dan nu een prijs als beloning. (Raadswerk Haarlemmermeer en fractie-ondersteuning Bestuur Rijnland)
Bovendien nog een tweede prijs in Hoofddorp, de Winnaar van de Publieksprijs de Gerritshoeve / Kastan van Ontwerper Architectenbureau Gijs de Waal. (Winnaars Arie Keppler Prijs 2024 - Architectuur.nl) Ik heb vaak en veel moeten uitleggen waarom juist in deze ruimte vragende polder opnieuw een aanslag wordt gedaan op vruchtbare agrarische grond. *)
De aanleiding van mijn reactie is een fout in de oppervlakte maat van de Piekberging, 16 ha. moet 67 ha. zijn. Aansluitend heb ik nog een verzoek om met een link ook de informatie over de Piekberging zelf te ontsluiten: https://www.rijnland.net/actueel/nieuwsoverzicht/piekberging-haarlemmermeer-wint-arie-keppler-prijs-2024/
https://www.rijnland.net/wat-doet-rijnland/in-uw-buurt/piekberging-haarlemmermeer/ 
https://www.rijnland.net/wat-doet-rijnland/in-uw-buurt/piekberging-haarlemmermeer/veel-gestelde-vragen-piekberging-haarlemmermeer/ *)
En de lozingen van de waterschappen zelf? Heeft al iemand een idee wat daar aan te doen is?