secundair logo knw 1

Twee waterwandelingen door Rotterdam op 18 en 21 oktober (foto: Hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard)

Wat kunnen mensen zelf doen tegen wateroverlast door hoosbuien? Dat ontdekken zij tijdens de Week van Ons Water die van 18 tot en met 25 oktober wordt gehouden.

De watersector gooit twee keer per jaar de deuren open voor het publiek, waarbij in het najaar het thema van waterveiligheid en wateroverlast centraal staat. De bedoeling is om Nederlanders bewuster te maken van het bijzondere van water. De Week van Ons Water is een initiatief van onder meer het ministerie van Infrastructuur en Milieu, Rijkswaterstaat, drinkwaterbedrijven en waterschappen. In de herfstvakantie wordt een breed scala aan activiteiten voor jong en oud georganiseerd, zoals bevertochten, challenges om afval uit water te halen en colleges over dijkveiligheid. Ook is het mogelijk om gemalen en rioolwaterzuiveringsinstallaties te bezoeken.

In deze editie van de Week van Ons Water is extra aandacht voor de gevolgen van klimaatverandering. Mensen wordt gewezen op de stijging van de zeespiegel en de toename van het water in de rivieren en uit de lucht; daardoor kan zestig procent van ons land overstromen. Ook zijn maatregelen nodig om het stijgende aantal hoosbuien af te voeren.

Hierbij komt aan bod wat Nederlanders zelf kunnen doen om droge voeten te houden. “Denk bijvoorbeeld aan ‘tegels eruit, groen erin’ in tuinen en het afkoppelen van regenafvoer”, zegt Jane Alblas van de Unie van Waterschappen. “Het is belangrijk om op dergelijke maatregelen te wijzen, want dat is voor veel mensen niet vanzelfsprekend. Voor huis-aan-huis bladen en sociale media hebben we infographics gemaakt. Die laten goed zien wat het effect van extreme regenval op de stedelijke omgeving is.”

De gemeente Rotterdam en het hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard organiseren op 18 en 21 oktober twee waterwandelingen door de stad. Alblas: “Rotterdam is een van de koplopers bij het klimaatbestendig maken van de stedelijke omgeving. De deelnemers lopen een route langs slimme wateroplossingen zoals waterbergende pleinen.” Een andere activiteit is Heel Zuid-Holland Zakt. Dit evenement vindt op 18 oktober plaats bij gemaal De Hoge Boezem achter Haastrecht. Dan wordt duizend jaar watergeschiedenis tot leven gebracht door een dijkgraaf, een ooggetuige van de Watersnoodramp van 1953 en een machinist van een oude stoommachine.

Bij de waterweek is ditmaal ook het Rode Kruis betrokken, vertelt Alblas. “Deze organisatie heeft een boekje over evacuaties voor kinderen gemaakt. Op 19 oktober worden evenementen op de Afsluitdijk en bij het Woudagemaal in Lemmer gehouden, waarbij de publicatie wordt uitgereikt aan kinderen.”

De Week van Ons Water is een vrij recent fenomeen. Volgens Alblas is de belangstelling nog groeiende. “Vanaf maandag is er een radiocampagne om mensen te bewegen een kijkje bij de watersector te nemen. Er worden weer wat meer activiteiten dan een jaar geleden georganiseerd. Ook zien we dat steeds meer mensen meedoen.”

Meer informatie

Activiteiten zoeken via site Week van Ons Water

Waterwandelingen in Rotterdam

 

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Duidelijk verhaal Marjolijn
Ik heb het gehele artikel slechts diagonaal gelezen maar wat ik al vast mis is dat het nog steeds geen beleid is om de bedrijven te (gaan) verbieden om ons nog een klein beetje goede gronddrinkwater te ge- of beter misbruiken voor proceskoeling. Hoogstens nog toe te staan in een gesloten circuit waardoor slechts incidenteel moet worden aangevuld en mits de warmte wordt hergebruikt, b.v. voor eigen of wijkverwarming. Zo kun je twee vliegen in een klap slaan (sorry voor de PvdD). En ja, dan moet er ook weer gecontroleerd en gehandhaafd gaan worden. Daar zal de politiek dan weer niet zo blij van worden. 
Vorig jaar 50m3 verbruikt dus mijn best gedaan en terug naar 30m3. Rekening 157.50 waarvan 31 voor water en de rest belasting en rechten. Denkt u nu echt dat ik dit jaar op een kuub meer of minder kijk. Ik geef t gras weer lekker water van de zomer.
Helemaal eens met deze opinie van Herman van Dam. Ik zou de totale onbeheersbaarheid van de grondwaterkwantiteit bij grootschalige infiltratie nog willen toevoegen als tegenargument. Vanwege de enorme reponstijd vergroot je het risico op grootschalige grondwateroverlast gigantisch als je in het grootste deelsysteem van de Veluwe gaat infiltreren. De enorme schade die afgelopen jaar is opgetreden (en nog steeds oploopt) rond de Veluwe door excessieve natuurlijke infiltratie (alle neerslagrecords verbroken) mag daarvoor in mijn beeld als empirische waarschuwing worden opgevat.
Goed verhaal Herman, vanuit de hydrologie en het belang van de vegetatie