secundair logo knw 1

Foto: Johannes Timmermans

Waterschap Limburg verzorgt sinds begin dit jaar het waterbeheer voor de ruim 1,1 miljoen mensen in de zuidelijkste provincie van ons land. Het nieuwe waterschap versterkt 24 dijktrajecten.

Waterschap Limburg is ontstaan door een fusie van waterschap Roer en Overmaas en waterschap Peel en Maasvallei. De Maas en het onderliggende watersysteem vormen de ruggengraat voor het waterschap, vertelt dijkgraaf Patrick van der Broeck. “Er is geen bestuurlijke scheiding meer tussen het noorden en zuiden van Limburg. De organisatorische draagkracht is daardoor veel steviger.”

De slogan van Waterschap Limburg is ‘met de omgeving, voor de omgeving’. Geen loze kreet, stelt Van der Broeck. “De slogan is mij uit het hart gegrepen. Want wat goed is voor een ander, is goed voor onszelf. We willen veel meer in verbinding staan met de omgeving dan voorheen. De uitdaging is om lokale kennis zo goed mogelijk te benutten.”

Het waterschap heeft twee belangrijke opgaven: het verhogen van de waterveiligheid en het robuuster maken van het watersysteem. In het kader van de waterveiligheid moet er volgens Van der Broeck flink wat werk worden verzet. “Bij de Grensmaas in het zuiden van Limburg zijn we al een heel eind op streek. Langs de Maas in Midden- en Noord-Limburg moet er echter nog het nodige gebeuren om de landelijke veiligheidsnorm te halen.”

Van der Broeck noemt het talmen van het Rijk als belangrijkste oorzaak. “In 1993 en 1995 zijn er grote overstromingen van de Maas geweest, maar het heeft twintig jaar geduurd voordat het Rijk met voldoende geld voor hoogwatermaatregelen over de brug kwam. Gelukkig wordt Limburg nu wel goed financieel gesteund. We hebben een budget van bijna 400 miljoen euro voor het versterken en verleggen van de dijken. Het gaat om in totaal 24 dijktrajecten in heel Limburg.”

Ook bij het robuuster maken van het watersysteem is er voldoende te doen. Zo werd Limburg in het voorjaar van 2016 getroffen door extreme neerslag in combinatie met vernietigende hagel. De schade voor boeren en bedrijven liep in de honderden miljoenen euro’s. Van der Broeck: “Het is een mooie uitdaging om zulke problemen in de toekomst als het even kan te voorkomen of anders te beperken. Waterschap Roer en Overmaas en waterschap Peel en Maasvallei hadden programma’s voor het klimaatrobuust maken van het watersysteem opgezet. Deze programma’s zetten we gebundeld voort.”

Afgelopen maandag (2 januari) werd het nieuwe waterschap feestelijk ingeluid met een gezamenlijk ontbijt voor de medewerkers en het bestuur. De sfeer was heel goed, zegt Van der Broeck. “Het voelde voor mij als een warm bad. De oorspronkelijke organisaties hadden behoorlijk verschillende culturen. Door de voorbereidingen op de fusie zijn de medewerkers naar elkaar toegegroeid. Er heerst al een wij-gevoel.”

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Duidelijk verhaal Marjolijn
Ik heb het gehele artikel slechts diagonaal gelezen maar wat ik al vast mis is dat het nog steeds geen beleid is om de bedrijven te (gaan) verbieden om ons nog een klein beetje goede gronddrinkwater te ge- of beter misbruiken voor proceskoeling. Hoogstens nog toe te staan in een gesloten circuit waardoor slechts incidenteel moet worden aangevuld en mits de warmte wordt hergebruikt, b.v. voor eigen of wijkverwarming. Zo kun je twee vliegen in een klap slaan (sorry voor de PvdD). En ja, dan moet er ook weer gecontroleerd en gehandhaafd gaan worden. Daar zal de politiek dan weer niet zo blij van worden. 
Vorig jaar 50m3 verbruikt dus mijn best gedaan en terug naar 30m3. Rekening 157.50 waarvan 31 voor water en de rest belasting en rechten. Denkt u nu echt dat ik dit jaar op een kuub meer of minder kijk. Ik geef t gras weer lekker water van de zomer.
Helemaal eens met deze opinie van Herman van Dam. Ik zou de totale onbeheersbaarheid van de grondwaterkwantiteit bij grootschalige infiltratie nog willen toevoegen als tegenargument. Vanwege de enorme reponstijd vergroot je het risico op grootschalige grondwateroverlast gigantisch als je in het grootste deelsysteem van de Veluwe gaat infiltreren. De enorme schade die afgelopen jaar is opgetreden (en nog steeds oploopt) rond de Veluwe door excessieve natuurlijke infiltratie (alle neerslagrecords verbroken) mag daarvoor in mijn beeld als empirische waarschuwing worden opgevat.
Goed verhaal Herman, vanuit de hydrologie en het belang van de vegetatie