secundair logo knw 1

In Herkingen, bij het Grevelingenmeer, wordt een oud windmolenpark (deels) omgebouwd tot wateropvang door een agrariër. In de onderste gedeelten van drie windmolens zou bijna een miljoen liter water moeten worden opgevangen.

Langs de dijk bij het Grevelingenmeer staan al sinds de jaren negentig windmolens. Deze hebben het einde van hun levensduur bereikt en worden gedemonteerd. Dat bracht agrariër Cornelis van Eck en Eneco op het idee om de onderste 15 meter van de windmolens niet af te breken, maar te gebruiken als wateropvang.

Arco van Ree Arco van de Ree Volgens de berekeningen kan elke buis circa 300.000 liter water opvangen. “Dat is alles bij elkaar bijna een miljoen liter water,” vertelt Arco van de Ree van waterschap Hollandse Delta. “Wij juichen dit soort initiatieven van harte toe omdat we nu, maar zeker ook in de toekomst, zuinig moeten zijn op elke druppel water. Zeker zoet water op deze plek, want het Grevelingenmeer is vanzelfsprekend zout.”

Daarnaast is Van de Ree ook enthousiast over het circulaire gehalte van het plan. “Het spreekt ons erg aan om waar mogelijk materialen her te gebruiken. Dit is hier een mooi voorbeeld van. En het is ook mooi dat Eneco het ook omarmt en de overige delen van de molen wil laten verwerken tot speeltoestellen, geluidsschermen of straatmeubilair.”

Volgens Van de Ree hebben alle bevoegde instanties, naast het waterschap ook de provincie en de gemeente, positief gereageerd op de plannen. “Op dit moment ligt het voorstel ter behandeling bij de vergunningsverlening. Dus dat traject loopt en moet zijn tijd hebben. Ik verwacht eerlijk gezegd niet dat er voor de zomer nog duidelijkheid over komt.”

Het is niet de bedoeling regenwater op te vangen in de drie windmolen-buizen. “Deze agrariër voert water aan vanuit de omliggende sloten. Vervolgens is het de bedoeling de gewassen met druppelirrigatie te bewateren. Ten opzichte van conventionele methodes hoeft er dan 5 tot 6 keer minder water gebruikt te worden.”

 

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Het zou goed zijn als een natuurvergunning werkelijk integraal over de natuur ging en niet alleen sturend op flora en fauna oftewel top-down beleid, dat gemakkelijk het doel mist
“Op zijn wekelijkse persconferentie zei hij afgelopen vrijdag dat het kabinet ‘moet voorkomen dat Nederland vastloopt.” Helemaal met deze uitspraak eens. En het is niet eens moeilijk. De sector die het meeste stikstof uitstoot (de intensieve landbouw, met name de veeteelt) moet fors aangepakt worden, bijvoorbeeld door minder te subsidiëren of simpele regels als ‘de vervuiler betaalt’ te hanteren. Maar gezien de invloed van het agro-industriële complex op de regering wil men deze logische oplossing niet kiezen. Met als gevolg dat Nederland op slot zit. 
Er wordt gesproken over waterschappen en Veiligheidsregio's, maar ik kan niet opmaken of dit ook geldt voor gemeenten. Alleen als het gaat over crises is er een relatie tussen veiligheidsregio en gemeente. Veel vaker heeft een gemeente zelf besluiten te nemen over bijvoorbeeld: strooien als het glad wordt, besluiten of evenementen doorgaan. Denk aan watersport, grote sporttoernooien of een avondvierdaagse. Ik zou het eigenlijk heel normaal vinden als de data van het KNMI - die met belastinggeld is verzameld en bewerkt - niet beschikbaar is voor mede overheden. En ik zie niet in waarom ik daarvoor een commercieel weerbedrijf zou moeten betalen. En wat leveren die dan? En wat is hun verantwoordelijkheid dan?
Frisse wind van de PVV is nuttig. Wijze van Aanbestedingen dient aangepast te worden.
Maak verspillende Nederlanders eerst bewust van hun drinkwater gebruik: gewoon korter douchen ( ik red een normale beurt binnen een minuut) gebruik eerste koude water uit douche voor wc doorspoelen, gebruik altijd de kleine doorspoelknop van je wc. Spoel je vuile vaat nooit voor. Neem hooguit 1x een douchebeurt. Vang regenwater zoveel mogelijk op in regentonnen voor zomers tuin bewateren.💦💦💦