In Herkingen, bij het Grevelingenmeer, wordt een oud windmolenpark (deels) omgebouwd tot wateropvang door een agrariër. In de onderste gedeelten van drie windmolens zou bijna een miljoen liter water moeten worden opgevangen.
Langs de dijk bij het Grevelingenmeer staan al sinds de jaren negentig windmolens. Deze hebben het einde van hun levensduur bereikt en worden gedemonteerd. Dat bracht agrariër Cornelis van Eck en Eneco op het idee om de onderste 15 meter van de windmolens niet af te breken, maar te gebruiken als wateropvang.
Volgens de berekeningen kan elke buis circa 300.000 liter water opvangen. “Dat is alles bij elkaar bijna een miljoen liter water,” vertelt Arco van de Ree van waterschap Hollandse Delta. “Wij juichen dit soort initiatieven van harte toe omdat we nu, maar zeker ook in de toekomst, zuinig moeten zijn op elke druppel water. Zeker zoet water op deze plek, want het Grevelingenmeer is vanzelfsprekend zout.”
Daarnaast is Van de Ree ook enthousiast over het circulaire gehalte van het plan. “Het spreekt ons erg aan om waar mogelijk materialen her te gebruiken. Dit is hier een mooi voorbeeld van. En het is ook mooi dat Eneco het ook omarmt en de overige delen van de molen wil laten verwerken tot speeltoestellen, geluidsschermen of straatmeubilair.”
Volgens Van de Ree hebben alle bevoegde instanties, naast het waterschap ook de provincie en de gemeente, positief gereageerd op de plannen. “Op dit moment ligt het voorstel ter behandeling bij de vergunningsverlening. Dus dat traject loopt en moet zijn tijd hebben. Ik verwacht eerlijk gezegd niet dat er voor de zomer nog duidelijkheid over komt.”
Het is niet de bedoeling regenwater op te vangen in de drie windmolen-buizen. “Deze agrariër voert water aan vanuit de omliggende sloten. Vervolgens is het de bedoeling de gewassen met druppelirrigatie te bewateren. Ten opzichte van conventionele methodes hoeft er dan 5 tot 6 keer minder water gebruikt te worden.”