secundair logo knw 1

De uitreiking van de Waterinnovatieprijs in Utrecht l Foto Unie van Waterschappen

Dijkinspecties met behulp van AI, eDNA voor de opsporing van lozingen, digitale meters voor grondwateronttrekkingen en een app om watervervuiling bij de bron aan te pakken. Deze vier waterinnovaties zijn vanmiddag door de jury uitgeroepen tot winnaars van de Waterinnovatieprijs 2023/2024. De publieksprijs ging naar de ‘knikkerbaan’ voor een slibloze rioolwaterzuivering. 

"De winnaars laten zien dat de 21 waterschappen volop bezig zijn hun werk efficiënter en beter in te richten op basis van digitale data en kunstmatige intelligentie", zegt bestuurslid Luzette Kroon van de Unie van Waterschappen. "Door continu te innoveren worden wateropgaven nog slimmer, beter en goedkoper opgelost."

De tweejaarlijkse Waterinnovatieprijs is een initiatief van de Unie, het Waterschapshuis, de Nederlandse Waterschapsbank en STOWA. Zij willen daarmee innovatieve projecten op het gebied van waterbeheer zichtbaar maken en kennisdeling bevorderen. 

Kroon wijst op nieuwe uitdagingen als gevolg van klimaatverandering. "Innovaties zijn onmisbaar om ons waterbeheer te vernieuwen en te verbinden met andere ruimtelijke en maatschappelijke opgaven", stelt zij. 

Duidelijke winnaar
Dit keer waren voor de juryprijs in totaal zestig innovaties ingediend voor vier verschillende categorieën: ‘Briljantjes’, ‘Gezonde leefomgeving’, ‘Dijken van de toekomst’ en ‘Water en bodem sturend’. Twaalf daarvan waren eind december al genomineerd. Voor de publieksprijs kon vervolgens online op een van deze twaalf gestemd worden. 

Met 555 van de in totaal 3134 uitgebrachte stemmen is het project TORWASH van Waterschap Aa en Maas de duidelijke winnaar van deze prijs, zo werd vanmiddag tijdens het Waterinnovatiefestival in Utrecht bekendgemaakt. Een levensgrote ‘knikkerbaan’ is de belichaming van deze techniek waarmee slib op een rioolwaterzuivering wordt omgezet in herbruikbare producten.  

In de categorie ‘Dijken van de toekomst’ verkoos de jury het Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier met de innovatie ‘Scheuren in dijken detecteren met behulp van artificiële intelligentie (AI)’. Hierbij worden drone- en vliegtuigbeelden ingezet om de efficiëntie van dijkinspecties te verhogen.

Briljantje
Het Hoogheemraadschap van Delfland won in de categorie ‘Gezonde leefomgeving’ met een eDNA-methode om sneller en goedkoper te kunnen zoeken naar de bron van een verontreiniging. 

‘Zicht op water’ van Waterschap Brabantse Delta was volgens de jury het beste project in de categorie ‘Water en bodem sturend’. Deze innovatie geeft met digitale meters, die geïnstalleerd worden op waterbronnen en verbonden met een online dashboard, inzicht in de grondwateronttrekkingen van agrarische bedrijven. 

De prijs voor het beste ‘Briljantje’ tot slot ging naar Waterschap Vechtstromen voor een door Andras Koops ontwikkelde opsporingsmethode om watervervuiling bij de bron aan te pakken. Concreet gaat het om een app die verschillende data combineert.

Glazen beeld
De winnaars werden verblijd met een beeld van glaskunstenaar Gert Bullée en een bedrag van 2.500 euro, dat zij kunnen gebruiken voor bijvoorbeeld deelname aan een training of het inhuren van een deskundige om het project verder te brengen. 

In het eerste nummer van magazine H2O van dit jaar, dat binnenkort verschijnt, wordt ook aandacht besteed aan de Waterinnovatieprijs. Een aantal inzendingen staat in de schijnwerpers.

 

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Duidelijk verhaal Marjolijn
Ik heb het gehele artikel slechts diagonaal gelezen maar wat ik al vast mis is dat het nog steeds geen beleid is om de bedrijven te (gaan) verbieden om ons nog een klein beetje goede gronddrinkwater te ge- of beter misbruiken voor proceskoeling. Hoogstens nog toe te staan in een gesloten circuit waardoor slechts incidenteel moet worden aangevuld en mits de warmte wordt hergebruikt, b.v. voor eigen of wijkverwarming. Zo kun je twee vliegen in een klap slaan (sorry voor de PvdD). En ja, dan moet er ook weer gecontroleerd en gehandhaafd gaan worden. Daar zal de politiek dan weer niet zo blij van worden. 
Vorig jaar 50m3 verbruikt dus mijn best gedaan en terug naar 30m3. Rekening 157.50 waarvan 31 voor water en de rest belasting en rechten. Denkt u nu echt dat ik dit jaar op een kuub meer of minder kijk. Ik geef t gras weer lekker water van de zomer.
Helemaal eens met deze opinie van Herman van Dam. Ik zou de totale onbeheersbaarheid van de grondwaterkwantiteit bij grootschalige infiltratie nog willen toevoegen als tegenargument. Vanwege de enorme reponstijd vergroot je het risico op grootschalige grondwateroverlast gigantisch als je in het grootste deelsysteem van de Veluwe gaat infiltreren. De enorme schade die afgelopen jaar is opgetreden (en nog steeds oploopt) rond de Veluwe door excessieve natuurlijke infiltratie (alle neerslagrecords verbroken) mag daarvoor in mijn beeld als empirische waarschuwing worden opgevat.
Goed verhaal Herman, vanuit de hydrologie en het belang van de vegetatie