Waterschap Limburg heeft de aannemerscombinatie Dijkzone Alliantie geselecteerd voor de bouw van een zelfsluitende waterkering in Steyl. Die moet het kloosterdorp en het nabij gelegen Venlo beschermen tegen hoog Maaswater, maar ook het zicht vrij laten als dat niet nodig is.
Met een hoogte van 2,7 meter (en een lengte van 160 meter) wordt dit de hoogste zelfsluitende primaire waterkering in Nederland. Het winnende ontwerp, de Vlotterkering, kwam na een intensieve aanbestedingsprocedure als beste uit de bus. Daarbij is getoetst op prijs, ruimtelijke kwaliteit, omgevingshinder en technische betrouwbaarheid.
De combinatie Dijkzone Alliantie is een samenwerking van Ploegam, Hollandia Infra en Dura Vermeer. Zij ontwikkelen de Vlotterkering, die in 2006 werd ontworpen door Gerard Jansen en Jan Vermond, nu verder door.
Het gaat om een scharnierend vlottersysteem van een stalen klep met aan de onderzijde drijvers in een betonnen bak. Als de bak bij hoogwater volloopt, stijgt de kering automatisch. Rubberen profielen zorgen voor een waterdichte afsluiting aan de onderkant en bij de poorten.
Buitendijks balkon
"De techniek is eigenlijk heel simpel en toch enorm robuust", zegt bestuurder Jos Teeuwen van Waterschap Limburg. Hij heeft er daarom vertrouwen in dat Steyl en Venlo goed beschermd zijn bij hoogwater.
Ook het ontwerp is bijzonder, omdat het openbaar gebied aan de buitenkant van de kering is verwerkt. Daarmee wordt volgens de aannemer "een soort buitendijks balkon voor Steyl" gecreëerd. De inwoners die dicht bij de kering wonen, hebben hierdoor zo min mogelijk last van recreanten.
Dat het een (dure) zelfsluitende waterkering moest worden, was in een eerder stadium al besloten. Omdat Steyl een van rijkswege beschermd dorpsgezicht is, met onder andere vijf kloostercomplexen, is zowel het zicht op als vanaf de Maas zeer de moeite waard. "De zelfsluitende kering ontneemt dat zicht straks alleen als het ook echt nodig is: bij hoogwater", aldus het waterschap.
Nooddijk
De dijkversterking in Steyl-Maashoek is onderdeel van het landelijke Hoogwaterbeschermingsprogramma. De huidige kering ‘op Steyl’ is niet hoog en niet sterk genoeg, zo bleek ook tijdens de watersnood afgelopen zomer. Er moest toen een nooddijk aangelegd worden.
Het voorlopige ontwerp van de Dijkzone Alliantie is gisteren aan de direct omwonenden gepresenteerd. De komende periode worden de plannen verder uitgewerkt, waarbij de inmiddels ingediende zienswijzen worden meegenomen. Ook zullen nog de nodige onderzoeken plaatsvinden.
Het is de bedoeling dat de werkzaamheden in het eerste kwartaal van 2023 beginnen. Eind 2024 moeten ze zijn afgerond.
MEER INFORMATIE
Waterschap Limburg over dijkversterking Steyl-Maashoek
H2O-bericht: Kloosterdorp Steyl krijgt hoogste zelfsluitende waterkering van Nederland