Het Woudagemaal in Lemmer is met een nieuwe app binnenkort ook virtueel te bezoeken. Daarmee kan het gemaal in werking worden gezien, ook als het stilstaat.
Minister Jet Bussemaker van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW) nam de virtuele tour Woudagemaal 360° op woensdag 11 januari in gebruik tijdens een bezoek aan het gemaal. Dat deed ze samen met leerlingen van de Maritieme Academie Harlingen, ROC de Friese Poort en het Zuyderzee Lyceum van Lemmer. De app komt overigens pas medio februari beschikbaar in de App store en Google Play Store.
In de virtuele tour staan waterbeheer, techniek en cultuur centraal. Gebruikers kunnen met de digitale toepassing het stoomgemaal in werking zien, zoals het aansteken van de stoomketels, het om stoom zetten en het draaien van de stoommachines. “Bijzonder is dat met deze app het onzichtbare zichtbaar wordt gemaakt”, zegt Hilda Boesjes-Beljon, directeur van de Stichting Ir.D.F. Woudagemaal. Met speciale animaties wordt namelijk de binnenkant van diverse technische onderdelen zichtbaar.
De app kan thuis op de bank worden bekeken, maar is met name bedoeld als “een extra bij een bezoek aan het gemaal”, vertelt Boesjes. “De app wordt getriggerd op diverse locaties in en rond het gemaal, en is daar dan ook het meest optimaal te beleven.” In het gemaal zijn VR-brillen en iPads aanwezig om de virtuele tour te maken, maar bezoekers kunnen daarvoor ook hun eigen smartphone gebruiken.
De app wordt ook ingezet voor de opleiding van nieuwe medewerkers en kan zelfs toekomstige professionals voor de watersector aantrekken, zegt dijkgraaf Paul van Erkelens van Wetterskip Fryslân. “Deze app is een prachtige aanvulling op ons educatieprogramma. Jongeren worden op een eigentijdse manier geïnteresseerd voor techniek en watermanagement. Want ook in de toekomst hebben we bij het waterschap grote behoefte aan deskundige medewerkers.”
Het ministerie van OCW, de Stichting Ir. D.F. Woudagemaal en Wetterskip Fryslân hebben de ontwikkeling van de digitale tour samen gefinancierd. Het Woudagemaal, een stoomgemaal uit 1920, is eigendom van Wetterskip Fryslân en staat sinds 1998 op de Werelderfgoedlijst van UNESCO.
Klik hier voor een (deels Friestalig) filmpje over de virtuele tour