secundair logo knw 1

In Zeeland testen Rijkswaterstaat en waterschap Scheldestromen een innovatieve manier om een kanaaloever te verstevigen. Vorige week werd langs 80 meter kanaaloever in Middelburg een betuining van biobased palen en worteldoek aangelegd.

 

De palen die gebruikt worden om oevers te verstevigen, zijn normaal gesproken van hout. De biobased palen zijn gemaakt van onder andere bermmaaisel. Voor Rijkswaterstaat en het waterschap is dit een manier om hun eigen afval, het maaisel, circulair te benutten en te voldoen aan hun eigen duurzaamheidsdoelstellingen. De twee organisaties kozen voor een betuining. Tussen de twee meter lange biobased palen zijn geen planken geslagen, maar is een worteldoek gespannen. Dat doek is eveneens van biobased materiaal gemaakt.

De palen zijn ontwikkeld door het bedrijf Millvision B.V. en partners. Directeur Leon Joore is trots op het product. "De palen zijn gemaakt van natuurlijke materialen, recyclebaar en doordat het maaisel niet wordt gecomposteerd, zoals meestal gebeurt, komt er ook geen extra CO2 vrij."

In 2015 deed Joore al een proef met biobased walbeschoeiing in Drenthe. Ook in Zeeland gaat het in eerste instantie om een test. De palen zullen de komende jaren worden gemonitord, zowel door Millvision als door het waterschap. "Uiteindelijk laat alleen de praktijk zien hoe het nieuw ontwikkelde materiaal zich houdt. Een of twee jaar testen geeft al heel veel duidelijkheid. Als alle seizoenen zijn geweest, merk je snel genoeg of hoe materiaal reageert op die omstandigheden."

De plaatsing vorige week, volgens Joore de eerste test onder deze condities, verliep in elk geval succesvol en ging ongeveer even snel als de plaatsing van reguliere houten palen. "Het ging eigenlijk nog beter dan ik had verwacht. Dus op het gebied van productie en installatie hebben we bewezen een serieus alternatief voor de reguliere houten palen te kunnen bieden. Als het gaat om de gebruiksduur, ga ik er vanuit dat ze misschien wel twee keer zo lang als reguliere, houten palen meegaan, dus circa 25 jaar."

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Op zo'n manier kan je wel stoppen met beleid maken en gaan we echt overal 'verstandig' bouwen.
@P.C. de RuiterOppervlakte is aangepast in 67 hectare.
Geachte Redactie, Dank voor uw bijdrage voor de uitreiking van de Keppler-prijzen. Afkomstig van een agrarisch akkerbouwbedrijf in het zuiden van de Haarlemmermeerpolder en betrokken vanaf het allereerste begin, de oplevering en dan nu een prijs als beloning. (Raadswerk Haarlemmermeer en fractie-ondersteuning Bestuur Rijnland)
Bovendien nog een tweede prijs in Hoofddorp, de Winnaar van de Publieksprijs de Gerritshoeve / Kastan van Ontwerper Architectenbureau Gijs de Waal. (Winnaars Arie Keppler Prijs 2024 - Architectuur.nl) Ik heb vaak en veel moeten uitleggen waarom juist in deze ruimte vragende polder opnieuw een aanslag wordt gedaan op vruchtbare agrarische grond. *)
De aanleiding van mijn reactie is een fout in de oppervlakte maat van de Piekberging, 16 ha. moet 67 ha. zijn. Aansluitend heb ik nog een verzoek om met een link ook de informatie over de Piekberging zelf te ontsluiten: https://www.rijnland.net/actueel/nieuwsoverzicht/piekberging-haarlemmermeer-wint-arie-keppler-prijs-2024/
https://www.rijnland.net/wat-doet-rijnland/in-uw-buurt/piekberging-haarlemmermeer/ 
https://www.rijnland.net/wat-doet-rijnland/in-uw-buurt/piekberging-haarlemmermeer/veel-gestelde-vragen-piekberging-haarlemmermeer/ *)
En de lozingen van de waterschappen zelf? Heeft al iemand een idee wat daar aan te doen is?