In Zeeland testen Rijkswaterstaat en waterschap Scheldestromen een innovatieve manier om een kanaaloever te verstevigen. Vorige week werd langs 80 meter kanaaloever in Middelburg een betuining van biobased palen en worteldoek aangelegd.
De palen die gebruikt worden om oevers te verstevigen, zijn normaal gesproken van hout. De biobased palen zijn gemaakt van onder andere bermmaaisel. Voor Rijkswaterstaat en het waterschap is dit een manier om hun eigen afval, het maaisel, circulair te benutten en te voldoen aan hun eigen duurzaamheidsdoelstellingen. De twee organisaties kozen voor een betuining. Tussen de twee meter lange biobased palen zijn geen planken geslagen, maar is een worteldoek gespannen. Dat doek is eveneens van biobased materiaal gemaakt.
De palen zijn ontwikkeld door het bedrijf Millvision B.V. en partners. Directeur Leon Joore is trots op het product. "De palen zijn gemaakt van natuurlijke materialen, recyclebaar en doordat het maaisel niet wordt gecomposteerd, zoals meestal gebeurt, komt er ook geen extra CO2 vrij."
In 2015 deed Joore al een proef met biobased walbeschoeiing in Drenthe. Ook in Zeeland gaat het in eerste instantie om een test. De palen zullen de komende jaren worden gemonitord, zowel door Millvision als door het waterschap. "Uiteindelijk laat alleen de praktijk zien hoe het nieuw ontwikkelde materiaal zich houdt. Een of twee jaar testen geeft al heel veel duidelijkheid. Als alle seizoenen zijn geweest, merk je snel genoeg of hoe materiaal reageert op die omstandigheden."
De plaatsing vorige week, volgens Joore de eerste test onder deze condities, verliep in elk geval succesvol en ging ongeveer even snel als de plaatsing van reguliere houten palen. "Het ging eigenlijk nog beter dan ik had verwacht. Dus op het gebied van productie en installatie hebben we bewezen een serieus alternatief voor de reguliere houten palen te kunnen bieden. Als het gaat om de gebruiksduur, ga ik er vanuit dat ze misschien wel twee keer zo lang als reguliere, houten palen meegaan, dus circa 25 jaar."