secundair logo knw 1

Werkzaamheden op het strand in hert kader van zandsuppletie I foto: Rijkswaterstaat

De Zeeuwse kust krijgt een stevige onderhoudsbeurt tot en met 2026. De komende maanden worden twee stranden op het eiland Schouwen-Duivenland aangevuld met extra zand.

Het kustonderhoud begint in Renesse. Rijkswaterstaat brengt in september 310.000 kubieke meter (m3) zand uit de Noordzee aan. Vervolgens wordt de Westkop van Schouwen aangepakt, waar 1 miljoen m3 zand erbij komt op het strand van Burgh-Heemstede. Boskalis voert de werkzaamheden uit.

Het extra zand is volgens Rijkswaterstaat nodig om de kust van Schouwen-Duiveland op zijn plaats te houden. Hier is voortdurend sprake van erosie, omdat door geulen die vlak voor de kust liggen er een sterke stroming staat. Daarom moet regelmatig zand worden toegevoegd. In 2019 gebeurde dat voor het laatst in Renesse en in 2021 op de Westkop van Schouwen.

In verschillende delen van Zeeland
In de periode tot en met 2026 is er ook zandsuppletie in andere delen van Zeeland:

  • Noord-Beveland: 1 miljoen m3 zand op het Banjaardstrand (2025-2026, aannemer nog niet bekend).
  • Walcheren: 560.000 m3 zand in Domburg (2024-2025) en 520.000 m3 bij Dishoek (2025-2026). De werkzaamheden op deze stranden zijn nog niet gegund.
  • Zeeuws-Vlaanderen: 610.000 m3 zand in Cadzand (2024-2025) en 325.000 m3 in Nieuwesluis (2024-2025). Het werk wordt uitgevoerd door Gebr. Van den Herik.

Het zand wordt gehaald uit zandwindvakken in de zee op meer dan 10 kilometer van de kust. Daarvoor worden sleephopperzuigers, een speciaal soort baggerschepen, ingezet. Zij spuiten het natte zand via een persleiding op het strand, waarna het zand wordt uitgespreid met bulldozers en shovels.

Ook zandsuppletie op zeebodem
Rijkswaterstaat pakt verder de Westerscheldemonding aan. Er wordt 1 miljoen kubieke meter zand op de zeebodem aangebracht in de periode 2025-2026. Dit gebeurt op twee locaties in het gebied Vlakte van de Raan.

Het onderhoud van de zeebodem is nodig omdat er al jarenlang veel zand uit de Westerschedemonding verdwijnt naar zee. Dat zand is juist belangrijk voor het voeden van de Zeeuwse Delta en het op peil houden van de kust.

Ook op het boven Zeeland gelegen Zuid-Hollandse eiland Goeree-Overflakkee is er kustonderhoud in 2025-2026. Rijkswaterstaat vult 750.000 m3 zand aan op de Westkop van Goeree, bij Ouddorp. De kust erodeert door de getijdestroming tussen de kust en de zandbank de Bollen van de Ooster. Zonder regelmatig ingrijpen zou de kustlijn zich jaarlijks met 6 tot 18 meter terugtrekken. De laatste zandsuppletie was in 2021.

Kustlijnzorg van de Deltakust tot en met 2026 I Beeld: Rijkswaterstaat

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Het zou goed zijn als een natuurvergunning werkelijk integraal over de natuur ging en niet alleen sturend op flora en fauna oftewel top-down beleid, dat gemakkelijk het doel mist
“Op zijn wekelijkse persconferentie zei hij afgelopen vrijdag dat het kabinet ‘moet voorkomen dat Nederland vastloopt.” Helemaal met deze uitspraak eens. En het is niet eens moeilijk. De sector die het meeste stikstof uitstoot (de intensieve landbouw, met name de veeteelt) moet fors aangepakt worden, bijvoorbeeld door minder te subsidiëren of simpele regels als ‘de vervuiler betaalt’ te hanteren. Maar gezien de invloed van het agro-industriële complex op de regering wil men deze logische oplossing niet kiezen. Met als gevolg dat Nederland op slot zit. 
Er wordt gesproken over waterschappen en Veiligheidsregio's, maar ik kan niet opmaken of dit ook geldt voor gemeenten. Alleen als het gaat over crises is er een relatie tussen veiligheidsregio en gemeente. Veel vaker heeft een gemeente zelf besluiten te nemen over bijvoorbeeld: strooien als het glad wordt, besluiten of evenementen doorgaan. Denk aan watersport, grote sporttoernooien of een avondvierdaagse. Ik zou het eigenlijk heel normaal vinden als de data van het KNMI - die met belastinggeld is verzameld en bewerkt - niet beschikbaar is voor mede overheden. En ik zie niet in waarom ik daarvoor een commercieel weerbedrijf zou moeten betalen. En wat leveren die dan? En wat is hun verantwoordelijkheid dan?
Frisse wind van de PVV is nuttig. Wijze van Aanbestedingen dient aangepast te worden.
Maak verspillende Nederlanders eerst bewust van hun drinkwater gebruik: gewoon korter douchen ( ik red een normale beurt binnen een minuut) gebruik eerste koude water uit douche voor wc doorspoelen, gebruik altijd de kleine doorspoelknop van je wc. Spoel je vuile vaat nooit voor. Neem hooguit 1x een douchebeurt. Vang regenwater zoveel mogelijk op in regentonnen voor zomers tuin bewateren.💦💦💦