secundair logo knw 1

De pallets met drinkwaterflessen staan klaar om naar Oekraine vervoerd te worden. Foto WMD

Het Drentse drinkwaterbedrijf WMD doneert ruim zeshonderd vijfliterflessen drinkwater voor Oekraïne. Ze gaan zaterdag samen met andere hulpgoederen op transport in twee vrachtwagens van de hulpactie ‘Drenthe for Ukraine’, een initiatief van inwoners uit Wijster, de Krim en Tiendeveen. Daarnaast stelt WMD het kantoor in Hoogeveen beschikbaar voor de opvang van vluchtelingen (update).

De vraag om drinkwater kwam van een van de initiatiefnemers van 'Drenthe for Ukraine', vertelt woordvoerder Andries Ophof. "Wij vonden het een sympathieke actie. Het is natuurlijk een druppel op de gloeiende plaat, maar zo kunnen we toch iets doen."

De Oekraïners hebben een groot tekort aan schoon drinkwater. "Er komt wel water uit de kraan, maar dat is niet drinkbaar", weet de woordvoerder.

De vijfliterflessen gaan samen met kleding, voeding en medicijnen naar de boerderij van de Drentse Kees Huizinga ten zuiden van Kiev. Hier worden vrouwen en kinderen opgevangen die zijn gevlucht uit andere delen van het land.

Voorraad
WMD beschikt over een flinke voorraad vijfliterflessen gevuld met Drents drinkwater. Die zijn opgeslagen in voormalige reinwaterkelders in Norg en Emmer-Compascuum. De voorraad is bedoeld voor noodgevallen in Nederland en wordt door drinkwaterbedrijven uit het hele land gebruikt, vertelt Ophof.

"Bijvoorbeeld als er ergens een breuk in de waterleiding is. En in 2017 hebben we Sint Maarten geholpen, toen dat getroffen was door een orkaan."

Jaarlijks gaan er zo’n 40.000 flessen doorheen, die tot een paar geleden gevuld werden in de eigen bottelarij in Annen. Die is in 2020 gesloten, dus de voorraad is eindig. "Maar in een situatie als deze helpen we natuurlijk graag mee."

Zes pallets
WMD heeft de zes pallets met flessen vanuit Emmer-Compascuum inmiddels naar het verzamelpunt in Wijster gebracht, waar ze zijn overgeladen in een vrachtwagen die zaterdag naar Polen vertrekt. Aan de grens met Oekraïne worden de flessen dan door kleinere busjes uit het land zelf opgehaald en naar de boerderij van Huizinga gereden.


UPDATE 11 maart

WMD stelt het kantoor in Hoogeveen beschikbaar als tijdelijke noodopvang voor Oekraïense vluchtelingen. "Vanmorgen zijn we begonnen met de ontruiming", meldt woordvoerder Andries Ophof vrijdag. "Ons eigen personeel krijgt een plek op onze kantoren in Assen."

Het kantoor biedt plek aan 20 tot 25 vluchtelingen. Tafels en stoelen zijn al aanwezig, bedden worden nog geplaatst en de keuken wordt aangepast zodat er gekookt kan worden. De vluchtelingen worden maandag verwacht. "Het is een snelle actie van WMD", aldus Ophof. "En de gemeente zal nog wel wat inspanningen moeten verrichten. Maar ze was er bijzonder blij mee."  

 

 

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Duidelijk verhaal Marjolijn
Ik heb het gehele artikel slechts diagonaal gelezen maar wat ik al vast mis is dat het nog steeds geen beleid is om de bedrijven te (gaan) verbieden om ons nog een klein beetje goede gronddrinkwater te ge- of beter misbruiken voor proceskoeling. Hoogstens nog toe te staan in een gesloten circuit waardoor slechts incidenteel moet worden aangevuld en mits de warmte wordt hergebruikt, b.v. voor eigen of wijkverwarming. Zo kun je twee vliegen in een klap slaan (sorry voor de PvdD). En ja, dan moet er ook weer gecontroleerd en gehandhaafd gaan worden. Daar zal de politiek dan weer niet zo blij van worden. 
Vorig jaar 50m3 verbruikt dus mijn best gedaan en terug naar 30m3. Rekening 157.50 waarvan 31 voor water en de rest belasting en rechten. Denkt u nu echt dat ik dit jaar op een kuub meer of minder kijk. Ik geef t gras weer lekker water van de zomer.
Helemaal eens met deze opinie van Herman van Dam. Ik zou de totale onbeheersbaarheid van de grondwaterkwantiteit bij grootschalige infiltratie nog willen toevoegen als tegenargument. Vanwege de enorme reponstijd vergroot je het risico op grootschalige grondwateroverlast gigantisch als je in het grootste deelsysteem van de Veluwe gaat infiltreren. De enorme schade die afgelopen jaar is opgetreden (en nog steeds oploopt) rond de Veluwe door excessieve natuurlijke infiltratie (alle neerslagrecords verbroken) mag daarvoor in mijn beeld als empirische waarschuwing worden opgevat.
Goed verhaal Herman, vanuit de hydrologie en het belang van de vegetatie