secundair logo knw 1

De Bergsluis ligt in het Noorderkanaal in Rotterdam I Foto Delfland

De Bergsluis in Rotterdam wordt aangepast en uitgebreid met een gemaal. De hoogheemraadschappen van Delfland en van Schieland en de Krimpenerwaard verbeteren hiermee de aanvoer van zoet water bij droogte.

De Bergsluis is een schutsluis in het Noorderkanaal in Rotterdam en bevindt zich op de grens van de gebieden van de twee waterschappen. Het nieuwe gemaal maakt het mogelijk dat het hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard zoet water kan leveren aan Delfland. Nu kan dat alleen andersom vanwege het peilverschil.

Zoetwatervoorziening steeds belangrijker
De samenwerkingsovereenkomst voor het project is afgelopen maandag ondertekend door de hoogheemraden Manita Koop (Delfland) en Josien van Cappelle (Schieland en de Krimpenerwaard). Koop wijst erop dat door de klimaatverandering de zoetwatervoorziening steeds belangrijker wordt. “Zoals we de laatste jaren gezien hebben, staan de maanden april tot en met september vaak in het teken van droogte en watertekort.”

De versterking van de zoetwateraanvoer wordt van groot belang genoemd voor de instandhouding van dijken, glastuinbouw, landbouw en natuur. Van Capelle heeft het over een win-winoplossing. “Met het nieuwe gemaal kunnen we zowel water richting Delfland pompen als richting Schieland en de Krimpenerwaard.” De Bergsluis krijgt ook een vispassage. Hierdoor wordt de ecologische waterkwaliteit aan beide kanten van de sluis verbeterd.

Delfland minder afhankelijk van Brielse Meer
Het hoogheemraadschap van Delfland haalt bij een tekort momenteel vooral zoet water uit het Brielse Meer. Met gemaal Winsemius bij Westland wordt dit water dan naar het gebied van Delfland gepompt via een kilometerslange leiding onder de Nieuwe Waterweg door. Tijdens langdurige droogte levert Delfland water via de Bergsluis door aan Schieland en de Krimpenerwaard.

Het nieuwe gemaal zorgt ervoor dat Delfland minder afhankelijk wordt van het Brielse Meer. Schieland en de Krimpenerwaard kan dan bij waterschaarste extra water inlaten vanuit de Nieuwe Maas en vervolgens inpompen in het gebied van Delfland. Dit alternatief is energiezuiniger en daarmee financieel gunstiger voor Delfland.

Eind 2025 start van uitvoering
Dit jaar wordt het ontwerp opgesteld voor de aanpassing van de Bergsluis en de uitbreiding met het nieuwe gemaal. Daarna wordt het werk uitbesteed aan een aannemer. Volgens de huidige planning gaat eind 2025 de uitvoering van start.

Het project wordt mede mogelijk gemaakt door bijdragen vanuit het Deltaprogramma Zoetwater. Verder is de gemeente Rotterdam die de bestaande sluis beheert, erbij betrokken. 

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Je reactie is nog niet geplaatst. We checken hem eerst.
    Hans Middendorp · 11 months ago
    Vanuit het Brielse meer kan 4 m3 water per seconde worden aangevoerd. Deze limiet is bestuurlijk afgesproken. In het artikel staat niet hoeveel m3 per seconde via de Bergsluis naar Delfland kan worden aangevoerd. Tot voor kort werd via de Bergsluis water van Delfland naar Schieland aangevoerd bij droogte, via de Klimaat Robuuste Wateraanvoer vanuit de Lek. Waarom zou er in tijden van droogte nu voldoende water vanuit Schieland beschikbaar zijn voor delfland?
(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Duidelijk verhaal Marjolijn
Ik heb het gehele artikel slechts diagonaal gelezen maar wat ik al vast mis is dat het nog steeds geen beleid is om de bedrijven te (gaan) verbieden om ons nog een klein beetje goede gronddrinkwater te ge- of beter misbruiken voor proceskoeling. Hoogstens nog toe te staan in een gesloten circuit waardoor slechts incidenteel moet worden aangevuld en mits de warmte wordt hergebruikt, b.v. voor eigen of wijkverwarming. Zo kun je twee vliegen in een klap slaan (sorry voor de PvdD). En ja, dan moet er ook weer gecontroleerd en gehandhaafd gaan worden. Daar zal de politiek dan weer niet zo blij van worden. 
Vorig jaar 50m3 verbruikt dus mijn best gedaan en terug naar 30m3. Rekening 157.50 waarvan 31 voor water en de rest belasting en rechten. Denkt u nu echt dat ik dit jaar op een kuub meer of minder kijk. Ik geef t gras weer lekker water van de zomer.
Helemaal eens met deze opinie van Herman van Dam. Ik zou de totale onbeheersbaarheid van de grondwaterkwantiteit bij grootschalige infiltratie nog willen toevoegen als tegenargument. Vanwege de enorme reponstijd vergroot je het risico op grootschalige grondwateroverlast gigantisch als je in het grootste deelsysteem van de Veluwe gaat infiltreren. De enorme schade die afgelopen jaar is opgetreden (en nog steeds oploopt) rond de Veluwe door excessieve natuurlijke infiltratie (alle neerslagrecords verbroken) mag daarvoor in mijn beeld als empirische waarschuwing worden opgevat.
Goed verhaal Herman, vanuit de hydrologie en het belang van de vegetatie