secundair logo knw 1

Watervlooien ontwikkelen moeilijker bescherming in zuurder water (Afbeelding: Ruhr-Universität Bochum)

Dat oceanen verzuren door klimaatverandering is al eerder wetenschappelijk bewezen. Duitse wetenschappers concluderen na nieuw onderzoek dat ook zoetwatermeren de dupe zijn van de opwarming van de aarde. Dat schrijven ze in de nieuwe editie van het tijdschrift Current Biology.

De onderzoekers van de Ruhr-Universität Bochum vergeleken voor vier meren in Duitsland de data uit de periode 1981 tot 2015. Uit de gegevens blijkt dat de CO2-concentratie in het water gestegen is en de pH-waarde met 0,3 is gedaald. Het water is dus zuurder geworden. "Tot vrij recent is er weinig onderzoek gedaan naar de gevolgen van klimaatverandering op zoetwater," zegt Linda Weiss, de hoogleraar die het onderzoek leidde. "Dat komt waarschijnlijk omdat er niet genoeg data beschikbaar zijn. De data tot 1999 hadden wij bijvoorbeeld alleen op papier, niet digitaal. Die gegevens moesten we dus handmatig invoeren. De afgelopen jaren is er gelukkig wel meer aandacht gekomen voor het verzuren van zoetwatermeren."

De Duitse wetenschappers onderzochten vervolgens de impact van de gestegen CO2-concentratie en de gedaalde pH-waarde op watervlooien. De hogere concentraties CO2 lijken het volgens de onderzoekers moeilijker te maken voor watervlooien om hun vijanden te herkennen en zich te beschermen. "Wij hebben gekeken naar watervlooien. Andere onderzoekers hebben zich al beziggehouden met schelpdieren en zalmen. Maar er zal nog veel onderzoek gedaan moeten worden, voor we echt iets kunnen zeggen over de gevolgen van de verzuring voor de ecosystemen van zoetwatermeren op de langere termijn."

Als vervolgonderzoek hoopt Weiss te onderzoeken of het verzuren van zoetwatermeren een globaal fenomeen is. "Ik verwacht zeker dat er regionale verschillen zijn, bijvoorbeeld door geologische verschillen en omdat de vegetatie in de buurt van een meer ook een rol speelt. Ik durf de stelling echter wel aan dat zoetwatermeren overal ter wereld meer CO2 opnemen en zuurder worden."

Hier leest u het artikel

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Duidelijk verhaal Marjolijn
Ik heb het gehele artikel slechts diagonaal gelezen maar wat ik al vast mis is dat het nog steeds geen beleid is om de bedrijven te (gaan) verbieden om ons nog een klein beetje goede gronddrinkwater te ge- of beter misbruiken voor proceskoeling. Hoogstens nog toe te staan in een gesloten circuit waardoor slechts incidenteel moet worden aangevuld en mits de warmte wordt hergebruikt, b.v. voor eigen of wijkverwarming. Zo kun je twee vliegen in een klap slaan (sorry voor de PvdD). En ja, dan moet er ook weer gecontroleerd en gehandhaafd gaan worden. Daar zal de politiek dan weer niet zo blij van worden. 
Vorig jaar 50m3 verbruikt dus mijn best gedaan en terug naar 30m3. Rekening 157.50 waarvan 31 voor water en de rest belasting en rechten. Denkt u nu echt dat ik dit jaar op een kuub meer of minder kijk. Ik geef t gras weer lekker water van de zomer.
Helemaal eens met deze opinie van Herman van Dam. Ik zou de totale onbeheersbaarheid van de grondwaterkwantiteit bij grootschalige infiltratie nog willen toevoegen als tegenargument. Vanwege de enorme reponstijd vergroot je het risico op grootschalige grondwateroverlast gigantisch als je in het grootste deelsysteem van de Veluwe gaat infiltreren. De enorme schade die afgelopen jaar is opgetreden (en nog steeds oploopt) rond de Veluwe door excessieve natuurlijke infiltratie (alle neerslagrecords verbroken) mag daarvoor in mijn beeld als empirische waarschuwing worden opgevat.
Goed verhaal Herman, vanuit de hydrologie en het belang van de vegetatie