secundair logo knw 1

Foto: WDODelta

Waterschap Drents Overijsselse Delta versterkt vanaf 2020 7,5 kilometer stadsdijk in Zwolle. De dijken worden 60 tot 80 centimeter hoger en op de meeste plekken ook breder. Bewoners van naastgelegen wijken praten intensief mee over de dijkversterking.

 Het waterschapsbestuur besloot deze week dat versterking van de stadsdijken weliswaar flink ingrijpend is, maar een betere keuze is dan een nieuwe kering in het Zwarte Water. De stadsdijken beschermen de stad tegen water uit het Zwolle IJsselkanaal en het Zwartewater. Een nieuwe kering in het Zwarte Water zou in aanleg en onderhoud uiteindelijk 45 miljoen euro duurder worden dan versterking van de stadsdijken. “Bovendien zouden we als waterschap daarmee een extra beheerobject krijgen én zou het Zwarte Water door een kering smaller worden, wat hinder geeft voor het beroeps- en recreatieverkeer”, aldus Hanna de Weerd, omgevingsmanager bij WDODelta.

Versterking van de stadsdijken is een ingrijpend project, omdat op veel plekken langs de dijken woningen liggen. “We hebben het traject verdeeld in vijf deeltrajecten met allemaal een eigen aanpak qua versterking. Daarin hebben we meteen meegenomen welke functies op dat traject terugkomen, zoals fietspaden.” De bewoners van de omliggende wijken worden nauw betrokken bij de uitvoering van de dijkversterking. “De betrokkenheid is groot. Mensen willen graag actief meedenken en daar willen we ook ruimte voor bieden”, aldus De Weerd.

Het aanzicht van Zwolle verandert door de dijkversterking, bijvoorbeeld door het plaatsen van damwanden. Van beschermd stadsgezicht is nergens langs het traject sprake, maar een andere complicerende factor is er wel: de vele kabels die in de grond liggen. De Weerd: “We weten inmiddels van zo’n zeshonderd kabels langs het hele traject. De ervaring leert dat er in de praktijk vaak nog een paar blijken te liggen die niet vooraf bekend waren.”

De gemeente Zwolle, provincie Overijssel en Rijkswaterstaat stemmen in met de keuze voor dijkversterking in plaats van een nieuwe kering. De werkzaamheden beginnen in 2020 en zijn naar verwachting uiterlijk in 2024 afgerond.

Tot 2050 wordt in het gebied van Waterschap Drents Overijsselse Delta meer dan honderd kilometer dijken en tientallen sluizen en gemalen aangepakt om de waterveiligheid te verbeteren. Dit wordt gedaan vanuit het landelijke Hoogwaterbeschermingsprogramma (HWBP), onderdeel van het Deltaprogramma.

Klik hier voor meer informatie over de versterking van de stadsdijken in Zwolle

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Duidelijk verhaal Marjolijn
Ik heb het gehele artikel slechts diagonaal gelezen maar wat ik al vast mis is dat het nog steeds geen beleid is om de bedrijven te (gaan) verbieden om ons nog een klein beetje goede gronddrinkwater te ge- of beter misbruiken voor proceskoeling. Hoogstens nog toe te staan in een gesloten circuit waardoor slechts incidenteel moet worden aangevuld en mits de warmte wordt hergebruikt, b.v. voor eigen of wijkverwarming. Zo kun je twee vliegen in een klap slaan (sorry voor de PvdD). En ja, dan moet er ook weer gecontroleerd en gehandhaafd gaan worden. Daar zal de politiek dan weer niet zo blij van worden. 
Vorig jaar 50m3 verbruikt dus mijn best gedaan en terug naar 30m3. Rekening 157.50 waarvan 31 voor water en de rest belasting en rechten. Denkt u nu echt dat ik dit jaar op een kuub meer of minder kijk. Ik geef t gras weer lekker water van de zomer.
Helemaal eens met deze opinie van Herman van Dam. Ik zou de totale onbeheersbaarheid van de grondwaterkwantiteit bij grootschalige infiltratie nog willen toevoegen als tegenargument. Vanwege de enorme reponstijd vergroot je het risico op grootschalige grondwateroverlast gigantisch als je in het grootste deelsysteem van de Veluwe gaat infiltreren. De enorme schade die afgelopen jaar is opgetreden (en nog steeds oploopt) rond de Veluwe door excessieve natuurlijke infiltratie (alle neerslagrecords verbroken) mag daarvoor in mijn beeld als empirische waarschuwing worden opgevat.
Goed verhaal Herman, vanuit de hydrologie en het belang van de vegetatie