secundair logo knw 1

Li An Phoa, oprichter van Drinkable Rivers, krijgt de Cruquius Penning, de waterinnovatieprijs van de gemeente Haarlemmermeer. Volgens de jury van de onderscheiding biedt Phoa op vernieuwende wijze perspectief aan mensen om zelf aan schoon water te werken.

Li An Phoa vk 180 kleur Li An PhoaDe ecoloog en filosoof Phoa (1980) vraagt wereldwijd aandacht voor het belang van gezond water door langs bekende grote rivieren te lopen. De afgelopen jaren wandelde ze meer dan 18.000 kilometer op vijf continenten. Onderweg verrichtte ze onderzoek, gaf ze les en spoorde mensen aan tot actie, schrijft de gemeente.

In eigen regio liep Phoa langs de Maas, IJssel en Vecht. De wandeling langs de Maas, van de bron in Frankrijk tot de monding in de Noordzee, vormde de start van ‘Mayors for a Drinkable Meuse’, een internationaal burgemeestersnetwerk voor een drinkbare Maas.

De jury ziet dat Phoa met ‘haar bevlogen strijd en visie’ op schone, drinkbare rivieren invulling geeft aan de gedachte ‘Groter denken, kleiner doen’. “Zij weet een snaar te raken als iemand die vanuit het hart strijdt voor een betere toekomst met een droombeeld waar we zelf invloed op hebben. Van de manier waarop je voedsel verbouwt tot aan de shampoo die je gebruikt. Al onze dagelijkse acties doen ertoe.”

De penning wordt 29 november uitgereikt. Phoa zal dan haar versie van de 1852 Lezing uitspreken, verbonden aan de uitreiking van de onderscheiding.

 

LEES OOK
H2O Premium: 'Als we de rivier ervaren, begrijpen we haar beter'

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

Laatste reacties op onze artikelen

De SER redeneert blijkbaar met als uitgangspunt dat de intensieve landbouw in Nederland moet blijven bestaan. Jammer dat niet uitgegaan is van een algemener principe, want grote kans dat dit conservatieve uitgangspunt er nu juist voor zorgt dat de ontwikkeling van Nederland zich minder ontwikkeld. 
Wat een interessante en belangrijke studie over het meten van genotoxiciteit in drinkwater! Het gebruik van bioassays zoals de Ames fluctuation test en de p53-CALUX lijkt een veelbelovende aanpak om de aanwezigheid van schadelijke stoffen in ons drinkwater te monitoren. Gezien de rol van oppervlaktewater in onze drinkwatervoorziening, is het cruciaal om ervoor te zorgen dat ons water vrij is van genotoxische stoffen die schadelijk kunnen zijn voor de gezondheid. Het benadrukken van de noodzaak voor verdere research en het koppelen van bioassayresultaten aan chemische analyses is essentieel voor het waarborgen van veilige drinkwatervoorziening. Dit onderwerp vraagt om meer aandacht en ik kijk uit naar toekomstige updates over de voortgang van dit onderzoek!
Op zich een prima zaak. Zo maar uit de losse pols wat eerste kanttekeningen. Laat Brabant niet de enige blijven want anders worden bedrijven verplaatst en is het beoogde effect nog nul. Water , ik bedoel dan echt ook alle water, als koelmiddel gebruiken dient verboden te worden tenzij aan het te lozen water eerst alle warmte wordt onttrokken voor ge- of hergebruik.  
addendum - tip - op 26 september 2024 was Co Verdaas te gaast in de Balie - 2 uur lang over het deltaprogramma... https://www.youtube.com/watch?v=RutxxIDpOpw