secundair logo knw 1

Li An Phoa, oprichter van Drinkable Rivers, krijgt de Cruquius Penning, de waterinnovatieprijs van de gemeente Haarlemmermeer. Volgens de jury van de onderscheiding biedt Phoa op vernieuwende wijze perspectief aan mensen om zelf aan schoon water te werken.

Li An Phoa vk 180 kleur Li An PhoaDe ecoloog en filosoof Phoa (1980) vraagt wereldwijd aandacht voor het belang van gezond water door langs bekende grote rivieren te lopen. De afgelopen jaren wandelde ze meer dan 18.000 kilometer op vijf continenten. Onderweg verrichtte ze onderzoek, gaf ze les en spoorde mensen aan tot actie, schrijft de gemeente.

In eigen regio liep Phoa langs de Maas, IJssel en Vecht. De wandeling langs de Maas, van de bron in Frankrijk tot de monding in de Noordzee, vormde de start van ‘Mayors for a Drinkable Meuse’, een internationaal burgemeestersnetwerk voor een drinkbare Maas.

De jury ziet dat Phoa met ‘haar bevlogen strijd en visie’ op schone, drinkbare rivieren invulling geeft aan de gedachte ‘Groter denken, kleiner doen’. “Zij weet een snaar te raken als iemand die vanuit het hart strijdt voor een betere toekomst met een droombeeld waar we zelf invloed op hebben. Van de manier waarop je voedsel verbouwt tot aan de shampoo die je gebruikt. Al onze dagelijkse acties doen ertoe.”

De penning wordt 29 november uitgereikt. Phoa zal dan haar versie van de 1852 Lezing uitspreken, verbonden aan de uitreiking van de onderscheiding.

 

LEES OOK
H2O Premium: 'Als we de rivier ervaren, begrijpen we haar beter'

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

Laatste reacties op onze artikelen

Weer een geval van: de gevolgen proberen te gaan bestrijden en de oorzaak niet aanpakken. Zo blijft het werk in de wereld. En de vervuiling. 
Beste Carel, in de podcast kun je vinden op Spotify en  Apple Podcasts. Je kunt hem ook online beluisteren via de link in het bericht
Mooi! Jammer dat ik de serie niet terugvind als ik zoek in de NRC Podcast app.
Geachte redactie, ik ben verheugd dat eindelijk het besef is dat het klepelbeleid nu ter discussie is gesteld. Ik heb bij waterschap Hollandse delta al jaren als bestuurslid aangedrongen om het klepelen alleen als noodzaak te gebruiken. Ook heb ik div gesprekken gehad met SBB mbt klepelen in de duinen van Ouddorp waarbij de structuur volledig werd vernield. Dit jaar is eindelijk door beherende organisatie alleen maar gemaaid en wel in oktober waar mi de hele natuur in dit duingebied mee is geholpen. Het waterschap heeft nu ook bepaald dat klepelbeleid op de schop moet en in de toekomst alleen maar met maaibeleid mag worden uitgevoerd. Dus goed resultaat waar ik blij mee ben. Dit is natuurbehoud zoals het moet.
@JWBoehmerSommige desinformatie is te simplistisch om op te reageren. Zelfs citeren van een nieuwsbericht blijkt lastig (aanpak van dijken is lang niet altijd verhogen). Instabiliteit en kans op zettingsvloeiing worden ook aangepakt. Daarmee wordt ook de invloed van zee en maan beperkt, maar dan wel op basis van logische en bewezen relaties ipv dubieuze, onwaarschijnlijke en onbewezen hypotheses. Oei, toch gereageerd. Dom van me. Ik kan dit beter negeren.