secundair logo knw 1

Wim Drossaert, algemeen directeur van drinkwaterbedrijf Dunea, is een van de negen bestuurders die zich gaan inzetten om de natuur te integreren in de samenleving. De negen gaan als ‘domeinleiders’ bijdragen aan een ‘natuurinclusieve samenleving’.

Wim Drossaert vk 180 Wim DrossaertHet initiatief vloeit voort uit de Agenda Natuurinclusief, een actie van vijf partijen: het Interprovinciaal Overleg, Staatsbosbeheer, Natuurmonumenten, Landschappen NL en het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselveiligheid. Het idee daarbij is dat werken vanuit de natuur helpt ook bij het oplossen van grote opgaves in onze leefomgeving als het gaat om klimaat, water en voedsel.

De agenda richt zich dit jaar op de ontwikkeling van een gezamenlijke investeringsagenda voor een natuurinclusieve samenleving. “Natuurinclusief werken vraagt een omslag in ons denken. Gelukkig zijn er in alle sectoren al koplopers die het goede voorbeeld geven”, zegt André van der Zande, ambassadeur van het nieuwe Natuurinclusief Nationaal Overleg (NiNO).

Het gaat om negen sectoren: bouw, energie, financiële sector, gezondheid, infrastructuur, landbouw, onderwijs en bewustwording, vrijetijdseconomie en water. De bestuurders zijn koplopers in natuurinclusief denken en werken in hun eigen werkveld, schrijft het ministerie van LNV. Ze zullen als zogeheten domeinleiders de natuurinclusieve samenleving stimuleren door hun ervaring en expertise vanuit verschillende werkvelden te combineren.

Het werk van de domeinleiders is onderdeel van de uitvoering van de eerste Agenda Natuurinclusief. Dit jaar wordt een tweede versie van de Agenda ontwikkeld inclusief investeringsagenda.

Drossaert doet voor de sector water mee als domeinleider. De andere bestuurders zijn: Onno Dwars (Bouw, Ballast Nedam), Marjolein de Gorter-Manhoudt (Energie, TenneT), Alex Datema (Landbouw, BoerenNatuur), Lidwin van Velden (Financiële sector, Nederlandse Waterschapsbank), Renske Visscher (Gezondheid, Instituut voor Natuureducatie), Eveline Buter (Infrastructuur, Witteveen+Bos), Noëlle Aarts (Onderwijs & Bewustwording, Radboud Universiteit), Geert Dijks (Vrijetijdseconomie, HISWA-RECRON).

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

Laatste reacties op onze artikelen

Het zou goed zijn als een natuurvergunning werkelijk integraal over de natuur ging en niet alleen sturend op flora en fauna oftewel top-down beleid, dat gemakkelijk het doel mist
“Op zijn wekelijkse persconferentie zei hij afgelopen vrijdag dat het kabinet ‘moet voorkomen dat Nederland vastloopt.” Helemaal met deze uitspraak eens. En het is niet eens moeilijk. De sector die het meeste stikstof uitstoot (de intensieve landbouw, met name de veeteelt) moet fors aangepakt worden, bijvoorbeeld door minder te subsidiëren of simpele regels als ‘de vervuiler betaalt’ te hanteren. Maar gezien de invloed van het agro-industriële complex op de regering wil men deze logische oplossing niet kiezen. Met als gevolg dat Nederland op slot zit. 
Er wordt gesproken over waterschappen en Veiligheidsregio's, maar ik kan niet opmaken of dit ook geldt voor gemeenten. Alleen als het gaat over crises is er een relatie tussen veiligheidsregio en gemeente. Veel vaker heeft een gemeente zelf besluiten te nemen over bijvoorbeeld: strooien als het glad wordt, besluiten of evenementen doorgaan. Denk aan watersport, grote sporttoernooien of een avondvierdaagse. Ik zou het eigenlijk heel normaal vinden als de data van het KNMI - die met belastinggeld is verzameld en bewerkt - niet beschikbaar is voor mede overheden. En ik zie niet in waarom ik daarvoor een commercieel weerbedrijf zou moeten betalen. En wat leveren die dan? En wat is hun verantwoordelijkheid dan?
Frisse wind van de PVV is nuttig. Wijze van Aanbestedingen dient aangepast te worden.
Maak verspillende Nederlanders eerst bewust van hun drinkwater gebruik: gewoon korter douchen ( ik red een normale beurt binnen een minuut) gebruik eerste koude water uit douche voor wc doorspoelen, gebruik altijd de kleine doorspoelknop van je wc. Spoel je vuile vaat nooit voor. Neem hooguit 1x een douchebeurt. Vang regenwater zoveel mogelijk op in regentonnen voor zomers tuin bewateren.💦💦💦