secundair logo knw 1

Dertien jaar na de oprichting is Wetsus een flink gegroeide en zeer gewaardeerde onderzoeksorganisatie voor de watertechnologie. Een vandaag gepubliceerd evaluatierapport loopt over van loftuitingen.

 Vrijwel alleen maar positieve uitkomsten bevat het Wetsus 2016 evaluation report dat de Raad van Bestuur vanmiddag (vrijdag 7 juli) op het provinciehuis van Leeuwarden aanbood aan de Friese gedeputeerde Sander de Rouwe (economische zaken, kennis en innovatie) en de Leeuwarder wethouder Friso Douwstra (economische zaken). Het rapport werd opgesteld door onderzoeksbureau Bbo.

Het onderzoeksinstituut op het gebied van watertechnologie, dat gevestigd is in Leeuwarden, begon in 2004 met ruim twintig medewerkers en is in dertien jaar doorgegroeid tot 125 medewerkers, onder wie 65 promovendi en 18 postdoc-onderzoekers.
Binnen Wetsus werkt een groot netwerk van (inter)nationale bedrijven en samen, dat zelfs tijdens de economische crisis nog groeide; eind 2016 waren er 104 participerende bedrijven en platformleden. Het aantal deelnemende kennisinstellingen is 22, waarvan 9 buitenlandse universiteiten. Daarnaast zijn 50 hoogleraren betrokken bij Wetsus-onderzoeken. Eind 2016 waren (opgeteld sinds 2004) 78 mensen gepromoveerd op onderzoek bij Wetsus.

Minstens zo belangrijk als de groeiende cijfers is ook de positieve waardering van Wetsus door alle betrokkenen. Negen op de tien deelnemende bedrijven en kennisinstellingen noemt de samenwerking goed tot excellent. De themagroepen, waarbinnen het onderzoek wordt uitgevoerd, leveren volgens hen effectieve samenwerking op. Het Wetsus-netwerk wordt bovendien ervaren als een high-trust network, waarin reputatie, goedwillendheid en integriteit belangrijk zijn. Veel vertrouwen en een goede reputatie dragen bij aan een succesvolle innovatie-aanpak, blijkt uit wetenschappelijk onderzoek.

Ongeveer de helft van de deelnemende bedrijven geeft aan dat de kennis uit het Wetsus-programma bijdraagt aan de verbetering van bestaande of nieuwe producten en technologieën; een kwart geeft aan dat dat omzet is gestegen als gevolg van innovatie en kennis uit het Wetsus-programma.

De economische impact van Wetsus blijkt onder meer uit de 30 startups die sinds 2005 ontstonden als gevolg van Wetsus-onderzoek en de 79 patenten die werden ontwikkeld. Het effect op de regionale economie bestaat volgens het evaluatierapport uit 225 tot 320 voltijdse banen. Daaronder vallen de banen bij Wetsus zelf, bij regionale startups, maar ook het extra werk bij regionale toeleveranciers en werkgelegenheid door de bestedingen van Wetsus-personeel.

Belangrijkste uitdaging voor de toekomst is volgens de onderzoekers om de rapportcijfers hoog te houden. Wetsus moet daartoe fris, onderscheidend en inspirerend blijven, de kwaliteit van management en organisatie op peil houden, doorgaan met publieke cofinanciering en blijvend investeren in nationale en internationale contacten.

Klik hier voor het rapport

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Duidelijk verhaal Marjolijn
Ik heb het gehele artikel slechts diagonaal gelezen maar wat ik al vast mis is dat het nog steeds geen beleid is om de bedrijven te (gaan) verbieden om ons nog een klein beetje goede gronddrinkwater te ge- of beter misbruiken voor proceskoeling. Hoogstens nog toe te staan in een gesloten circuit waardoor slechts incidenteel moet worden aangevuld en mits de warmte wordt hergebruikt, b.v. voor eigen of wijkverwarming. Zo kun je twee vliegen in een klap slaan (sorry voor de PvdD). En ja, dan moet er ook weer gecontroleerd en gehandhaafd gaan worden. Daar zal de politiek dan weer niet zo blij van worden. 
Vorig jaar 50m3 verbruikt dus mijn best gedaan en terug naar 30m3. Rekening 157.50 waarvan 31 voor water en de rest belasting en rechten. Denkt u nu echt dat ik dit jaar op een kuub meer of minder kijk. Ik geef t gras weer lekker water van de zomer.
Helemaal eens met deze opinie van Herman van Dam. Ik zou de totale onbeheersbaarheid van de grondwaterkwantiteit bij grootschalige infiltratie nog willen toevoegen als tegenargument. Vanwege de enorme reponstijd vergroot je het risico op grootschalige grondwateroverlast gigantisch als je in het grootste deelsysteem van de Veluwe gaat infiltreren. De enorme schade die afgelopen jaar is opgetreden (en nog steeds oploopt) rond de Veluwe door excessieve natuurlijke infiltratie (alle neerslagrecords verbroken) mag daarvoor in mijn beeld als empirische waarschuwing worden opgevat.
Goed verhaal Herman, vanuit de hydrologie en het belang van de vegetatie