secundair logo knw 1

Medewerkers van Waterbedrijf Evides zijn met man en macht op zoek naar de bron van de E.coli-bacteriebesmetting die in het drinkwater van Vlaardingen is aangetroffen. Een zeer zeldzame situatie, maar het calamiteitendraaiboek werkt goed, stelt Evides.

 Op diverse plaatsen in het drinkwater van Vlaardingen werd op woensdag 8 november de E.coli-bacterie aangetroffen. “Een zeer uitzonderlijke situatie”, stelt woordvoerder Lydia Slob, die niet precies kan aangeven hoe vaak een dergelijke besmetting in een relatief groot gebied als heel Vlaardingen voorkomt. De besmetting werd bij een reguliere controle vastgesteld, op meerdere plekken in de stad. Slob: “Daar werden één of twee bacteriën per 100 milliliter gevonden. Weinig dus, maar met drinkwater nemen we het zekere voor het onzekere.”

Gebruikers in heel Vlaardingen hebben het advies gekregen om water dat bestemd is voor drinken of het bereiden van eten, voor gebruik drie minuten te koken. Niet in een waterkoker dus, want die slaat te snel af, maar in een fluitketel of pannetje. (Af)wassen en douchen kan wel met ongekookt water. Het advies is in eerste instantie voor drie dagen afgegeven, maar een dag na het vaststellen van de besmetting is de bron nog niet gevonden. “Het kan dus zijn dat we het advies moeten verlengen.” Het is bij het waterbedrijf niet bekend in hoeverre de besmetting concrete gezondheidsklachten heeft veroorzaakt.

Slob spreekt van een “uitermate vervelende situatie”, maar stelt vast dat het crisisdraaiboek van Evides goed werkt. “Hoe zeldzaam een dergelijke situatie ook is, veilig drinkwater is cruciaal en daarom oefenen we regelmatig met crisissituaties en hebben we een speciale crisisorganisatie.”

Na het vaststellen van de besmetting werden allerlei communicatiemiddelen ingezet om gebruikers zo snel mogelijk op de hoogte te brengen: variërend van de (lokale) media tot een NL-Alert vanuit de veiligheidsregio. “Daarnaast hebben we het in de straten omgeroepen. Al onze monteursbussen zijn voor dergelijke situaties uitgerust met een omroepinstallatie.”

Evides krijgt veel telefoontjes van klanten, vooral met praktische vragen als: kan mijn hond het water uit de kraan wel drinken (grote honden wel, kleine niet) of: moet ik het water voor de flesvoeding van mijn kind ook koken (ja). Het imago van het drinkwater – in Nederland ijzersterk – zal vast een deuk(je) oplopen door de besmetting, denkt Slob, op z’n minst tijdelijk. “Mensen hebben groot vertrouwen in de drinkwatersector. Zo’n crisis heeft daar ongetwijfeld enige impact op.” Het bedrijf zal de aanpak van de calamiteit over enkele weken evalueren.

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Het zou goed zijn als een natuurvergunning werkelijk integraal over de natuur ging en niet alleen sturend op flora en fauna oftewel top-down beleid, dat gemakkelijk het doel mist
“Op zijn wekelijkse persconferentie zei hij afgelopen vrijdag dat het kabinet ‘moet voorkomen dat Nederland vastloopt.” Helemaal met deze uitspraak eens. En het is niet eens moeilijk. De sector die het meeste stikstof uitstoot (de intensieve landbouw, met name de veeteelt) moet fors aangepakt worden, bijvoorbeeld door minder te subsidiëren of simpele regels als ‘de vervuiler betaalt’ te hanteren. Maar gezien de invloed van het agro-industriële complex op de regering wil men deze logische oplossing niet kiezen. Met als gevolg dat Nederland op slot zit. 
Er wordt gesproken over waterschappen en Veiligheidsregio's, maar ik kan niet opmaken of dit ook geldt voor gemeenten. Alleen als het gaat over crises is er een relatie tussen veiligheidsregio en gemeente. Veel vaker heeft een gemeente zelf besluiten te nemen over bijvoorbeeld: strooien als het glad wordt, besluiten of evenementen doorgaan. Denk aan watersport, grote sporttoernooien of een avondvierdaagse. Ik zou het eigenlijk heel normaal vinden als de data van het KNMI - die met belastinggeld is verzameld en bewerkt - niet beschikbaar is voor mede overheden. En ik zie niet in waarom ik daarvoor een commercieel weerbedrijf zou moeten betalen. En wat leveren die dan? En wat is hun verantwoordelijkheid dan?
Frisse wind van de PVV is nuttig. Wijze van Aanbestedingen dient aangepast te worden.
Maak verspillende Nederlanders eerst bewust van hun drinkwater gebruik: gewoon korter douchen ( ik red een normale beurt binnen een minuut) gebruik eerste koude water uit douche voor wc doorspoelen, gebruik altijd de kleine doorspoelknop van je wc. Spoel je vuile vaat nooit voor. Neem hooguit 1x een douchebeurt. Vang regenwater zoveel mogelijk op in regentonnen voor zomers tuin bewateren.💦💦💦