secundair logo knw 1

Hoogwater bij Herwijnen (foto: Waterschap Rivierenland)

Het water in de meeste rivieren stijgt nog steeds, maar tot grote overlast lijkt dat niet te leiden. Volgens Rijkswaterstaat en de waterschappen werken hun maatregelen goed.

Voor een aantal rivieren in het oosten van het land geldt code geel. De waterstand van de Rijn bij Lobith is sinds 2011 niet meer zo hoog geweest. Het water stijgt nog verder maar niet heel veel meer, zegt woordvoerder Freek Jochems van Waterschap Rivierenland. “De 15,00 meter boven NAP wordt niet gehaald. De verwachting is dat het maximum van ongeveer 14,80 meter tussen dinsdagmiddag en woensdagochtend wordt bereikt. De situatie is verre van paniekerig. Onze eerder genomen maatregelen volstaan en er zijn geen andere meer nodig.”

Ook volgens Harold van Waveren, voorzitter van de Landelijke Coördinatiecommissie Overstromingsdreiging, is er geen reden tot zorg. “De verwachte waterstanden kunnen we prima aan.” Van Waveren noemt op de site van Rijkswaterstaat het huidige hoogwater niet een echte test. Nederland kan twee keer zoveel water verwerken als nu vanuit de omringende landen binnenstroomt. Rijkswaterstaat heeft de stuwen bij Driel, Amerongen en Hagestein opengezet, terwijl bij de Haringvlietdam en de Afsluitdijk volop in zee wordt gespuid.

Waterschap Rivierland heeft alleen maatregelen genomen in het westelijk deel van het beheergebied, vertelt Jochems. “In de omgeving van Arnhem, Nijmegen en Tiel worden de dijken extra bewaakt. Ook hebben we langs de Waal diverse coupures gesloten. In het westelijk deel van ons gebied hoefden we geen speciale maatregelen te treffen. Er is ook aan de dieren gedacht; een kudde Konikpaarden is naar hogere grond geleid.” Naar verwachting is de waterstand in de Rijn en Waal op vrijdag of zaterdag zover gedaald, dat de extra maatregelen kunnen worden teruggedraaid. Jochems: “Maar misschien is dat al op donderdag mogelijk.”

Volgens Jochems is goed te zien dat de projecten in het kader van het programma Ruimte voor de Rivier werken. Hij noemt de nieuwe nevengeul in Nijmegen-Lent. “Die bewijst nu zijn nut. Hier kan veel meer water kwijt dan in het verleden. We kunnen het effect van hoogwater zelfs bijna tot op de millimeter nauwkeurig berekenen. Het project riep in het begin veel weerstand op, maar nu is eigenlijk iedereen in de omgeving er erg tevreden over. Niet alleen de waterveiligheid is verbeterd, het is ook een mooi project uit het oogpunt van natuur en recreatie.”

Vanuit andere waterschappen komen vergelijkbare geluiden. De situatie wordt als bijzonder maar niet als extreem omschreven. De waterschappen houden de dijken goed in de gaten, hebben extra pompen ingezet en sluiten doorgangen in waterkeringen. Terwijl het waterpeil van de Rijn, Waal, Vecht en IJssel nog even stijgt, is die in de Maas al aan het dalen. Daarom is Waterschap Limburg vandaag begonnen met het weghalen van coupures, demontabele keringen en pompen. Uitzonderlijk is de toestand in het Waddengebied. Daar stond het water vorige week nog hoog, maar op dit moment is juist van het tegenovergestelde sprake. De waterstand is zo gezakt dat de veerboten naar Ameland vanmorgen niet konden varen. 

Meer informatie

Waterberichtgeving van Rijkswaterstaat

Rijkswaterstaat over hoogwaterpiek in Rijn 

Laatste stand van zaken door Unie van Waterschappen

Waterschap Rivierenland over hoogwatermaatregelen

Waterschap Limburg over opruimen van materiaal

Bericht over sluiting van keringen vorige week 

 

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Mooi! Jammer dat ik de serie niet terugvind als ik zoek in de NRC Podcast app.
Geachte redactie, ik ben verheugd dat eindelijk het besef is dat het klepelbeleid nu ter discussie is gesteld. Ik heb bij waterschap Hollandse delta al jaren als bestuurslid aangedrongen om het klepelen alleen als noodzaak te gebruiken. Ook heb ik div gesprekken gehad met SBB mbt klepelen in de duinen van Ouddorp waarbij de structuur volledig werd vernield. Dit jaar is eindelijk door beherende organisatie alleen maar gemaaid en wel in oktober waar mi de hele natuur in dit duingebied mee is geholpen. Het waterschap heeft nu ook bepaald dat klepelbeleid op de schop moet en in de toekomst alleen maar met maaibeleid mag worden uitgevoerd. Dus goed resultaat waar ik blij mee ben. Dit is natuurbehoud zoals het moet.
@JWBoehmerSommige desinformatie is te simplistisch om op te reageren. Zelfs citeren van een nieuwsbericht blijkt lastig (aanpak van dijken is lang niet altijd verhogen). Instabiliteit en kans op zettingsvloeiing worden ook aangepakt. Daarmee wordt ook de invloed van zee en maan beperkt, maar dan wel op basis van logische en bewezen relaties ipv dubieuze, onwaarschijnlijke en onbewezen hypotheses. Oei, toch gereageerd. Dom van me. Ik kan dit beter negeren.
Het zou me niet verbazen als ze me een keer komen halen omdat ik de verkeerde dingen beweer  - volgens de VLOEK van ZEE en MAAN en Jan Willem Boehmer..auteur Jongedijk Bijv.  op pag 5 over “Het ophogen van dijken (€15mln/km over 800 km vlgs HWBP) vergroot alleen maar het gevaar: Hoe hoger de dijk hoe groter het aantal slachtoffers”. Voor het uitdiepen van vaarwegen (meer Ruimte voor de Rivier) geldt hetzelfde: Hoe groter, (dieper én breder) de badkuip hoe groter het overstromings gevaar en hoe groter ook hierbij het aantal slachtoffers”. Ik vrees dat ik daarmee het gezag erger heb geïrriteerd dan Zwagerman deed met haar verkeerde opmerking over “de kerf”. Ik heb nooit gedacht dat het zou gebeuren: Nou zijn we klaar met je”
Even terug denken in de tijd: waarvoor waren dijken ook al weer uitgevonden? Dat was -vroeger- om ons tegen het water te beschermen. Nu gaan we buitendijks bouwen, dus is de vraag:  is dat water dan weg? Nee, dat moet juist nog komen , en,  als dat echt komt -misschien pas volgende eeuw- dan helpt dat dijkje toch ook niet meer, alle inspanningen van dijkversterkingen ten spijt.