secundair logo knw 1

Presentatie van watertechnologie bij vakbeurs Aquatech

Veel bedrijven die in 2016 een stabiele buitenlandse omzet hadden, verwachten dat hun export dit jaar weer groeit. Dit blijkt uit de nieuwe Water Exportindex (WEX).

Deze index is opgesteld door het onderzoeksbureau Panteia, in opdracht van het Netherlands Water Partnership (NWP), Envaqua en de Water Alliance en met steun van het programma Partners voor Water. Voor de WEX zijn in oktober van vorig jaar de bedrijven uit de watersector geïnterviewd. Het definitieve cijfer voor de export in 2016 is nog niet bekend. Maar de prognose is dat de waarde van de index uitkomt op 191,4, ofwel een bedrag van 7,9 miljard euro. De bedrijven met watertechnologie (watervoorziening en afvalwater) nemen daarvan 2,8 miljard euro voor hun rekening, de bedrijven met deltatechnologie (waterbeheer, waterbouw en water en groen) 4,9 miljard euro.

De verwachting is dat de uitvoer in 2016 met 0,2 procent is gedaald ten opzichte van het topjaar 2015. Oorzaken hiervoor zijn dat belangrijke exportlanden als Brazilië en Rusland door de dalende olieprijzen minder te besteden hebben en de economische groei in China afgenomen is. Uit de WEX blijkt wel dat de export van wateractiviteiten de afgelopen twintig jaar flink in waarde is toegenomen, uitgezonderd een korte dip vlak na de kredietcrisis. Het aandeel in de totale export van Nederland is echter vrijwel hetzelfde gebleven; nu 1,85 procent.

Peter van den Horn, coördinator landen en delta-aanpak bij NWP, vindt het lastig om in detail aan te geven waarom de waarde van de uitvoer door de jaren heen is gestegen. “Daarvoor is een veel diepgaander onderzoek dan de WEX nodig. Het is wel helder dat het goede internationale imago van de Nederlandse watersector helpt. Het bedrijfsleven en de overheid werken ook intensief samen bij exportactiviteiten.”

De bedrijven hebben vertrouwen in de toekomst. “Zij zijn optimistisch over hun kansen in Europa en daarbuiten in onder meer India en de VS”, zegt Van den Horn. “De meeste bedrijven met een stabiele buitenlandse omzet in 2016 verwachten dit jaar weer een exportgroei, vooral in de watertechnologie. De aantrekkende economie en de klimaatverandering zijn enkele redenen die ze hiervoor noemen.”

De bedrijven kregen de vraag voorgelegd wat er nodig is om de kansen binnen de watersector te benutten. Daarbij springen twee punten eruit: meer kennis van markt en gebruikers en de samenwerking met andere bedrijven in binnen- en buitenland. Een andere vraag ging over factoren die belangrijk zijn voor de internationale concurrentiekracht. Van den Horn: “Veel bedrijven noemen meer investeren in innovatie waaronder demonstratieprojecten en proeflocaties. Ook het bieden van integrale oplossingen is een populair punt.” Deze inzichten zijn heel interessant voor NWP waarbij 200 partijen zijn aangesloten, besluit Van den Horn. “Hiermee kunnen we de dienstverlening aan onze leden verbeteren en richting overheden aangeven waaraan veel behoefte is.”

Download hier het onderzoeksrapport.

 

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Natuurlijk goed/winst dat bomenstructuur behouden blijft maar het blijft doodzonde een onnodig als de populieren gekapt worden. De oudere populieren kunnen prima nog wel 100 jaar behouden blijven mbv toepassing van een speciale snoeimethode. Stichting Het Wantij te Dordrecht heeft in de gemeente Dordrecht de snoeimethode van bureau Storix voor Bomen en Landschapsbeheer weten te introduceren. Daartoe heeft de Stichting een rapport laten maken waarin de essentie van deze methode wordt beschreven. (Er moest wel wat weerstand worden overwonnen maar de weg naar grootschalige kap van populieren in de toekomst volgens het zgn "populieren protocol" is van de baan). 
Dat was het begin van meerdere projecten in Dordrecht. Onlangs zijn nog populieren van zo,n 125 jaar oud gesnoeid om duurzaam te behouden die langs het riviertje het Wantij staan. De eerder voorgenomen kap van vele andere, 80 jaar oude bomen, werd voorkomen. Vorig jaar werd een artikel geplaatst in Trouw waarop reacties zijn gekomen uit meerdere steden.
Inmiddels zijn bewoners uit Den Haag, Rotterdam en Amsterdam zich in gaan zetten voor behoud populieren in hun omgeving.  Op het blog   https://blog.hetwantij.com/ vindt u meer via zoekfunctie "populieren".
Het blog wordt binnenkort geactualiseerd met de nieuwe informatie en rapporten. Graag zien we dat ook deze populieren langs de Maas een kans krijgen duurzaam oud te worden!
Secretaris Cor Goosen 
10.000.000 kilo zout per schutting? Klopt dat wel?
Wat voor de Waddenzee geldt evenzeer voor de wateren in de Zuidwestelijke Delta. Er is dingend behoefte aan zoet water en sediment/ slib om de dynamiek daar terug te brengen. En zo met klimaatverandering te kunnen omgaan. 
Op zo'n manier kan je wel stoppen met beleid maken en gaan we echt overal 'verstandig' bouwen.