secundair logo knw 1

WATERBLOG - Op een internationaal congres als op de AIWW komen de perspectieven vanuit verschillende landen bij elkaar. Zoiets verruimt je blik uitstekend. Tegelijkertijd zijn mijn verwachtingen toch weer niet zo hooggespannen. Eigenlijk denk ik dat er een discrepantie is tussen wat ik hoop te horen en wat ik verwacht te krijgen.

door Eilard Jacobs

Eilard JacobsEilard JacobsMijn hoop is dat we meer zicht krijgen op de grote watervraagstukken, die overal ter wereld spelen. En dan bedoel ik niet de wereldwijde gevolgen van de klimaatverandering, maar meer de lokale en regionale vraagstukken die daaruit voortkomen. Vooral in gebieden waar naast watervraagstukken ook belangrijke bevolkingsvraagstukken spelen is de uitdaging groot. 

Eigenlijk hoop ik zelfs een enkele keer een tipje van de sluier opgelicht te krijgen van het werkelijke (water)probleem. Dan zal waarschijnlijk blijken dat het water of de techniek niet zozeer het probleem is maar macht, zeggenschap en natuurlijk geld. Het mooiste is natuurlijk dat bij de watervraagstukken die naar voren komen ook hoopvolle oplossingen worden geboden.

Het échte probleem
Mijn verwachting sluit helaas niet aan bij mijn hoop. Ik verwacht prachtige presentaties van prachtige oplossingen, waarbij echter niet geheel duidelijk wordt hoe die bijdragen aan de oplossing van het échte probleem is.

Ik verwacht ook veel oplossingen die nog slechts op papier bestaan en waarvan je pas iets zinnigs kan zeggen als ze ook in de praktijk zijn toegepast. Gelukkig verwacht ik wel veel goede wil en bereidheid om samen aan de slag te gaan in gebieden waar het allemaal nog veel meer nodig is dan in ons eigen waterige landje.

Tenslotte hoop en verwacht ik wel een goed beeld te krijgen van de vooruitgang van kennis en kunde in de waterwereld.

 

Eilard Jacobs blogt op H2O

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

h2ologoprimair    PODIUM

Podium is een platform voor opinies, blogs en door waterprofessionals geschreven artikelen (Uitgelicht). H2O draagt geen verantwoordelijkheid voor de inhoud van deze bijdragen, maar bepaalt wel of een bijdrage in aanmerking komt voor plaatsing. De artikelen mogen geen commerciële grondslag hebben.

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Duidelijk verhaal Marjolijn
Ik heb het gehele artikel slechts diagonaal gelezen maar wat ik al vast mis is dat het nog steeds geen beleid is om de bedrijven te (gaan) verbieden om ons nog een klein beetje goede gronddrinkwater te ge- of beter misbruiken voor proceskoeling. Hoogstens nog toe te staan in een gesloten circuit waardoor slechts incidenteel moet worden aangevuld en mits de warmte wordt hergebruikt, b.v. voor eigen of wijkverwarming. Zo kun je twee vliegen in een klap slaan (sorry voor de PvdD). En ja, dan moet er ook weer gecontroleerd en gehandhaafd gaan worden. Daar zal de politiek dan weer niet zo blij van worden. 
Vorig jaar 50m3 verbruikt dus mijn best gedaan en terug naar 30m3. Rekening 157.50 waarvan 31 voor water en de rest belasting en rechten. Denkt u nu echt dat ik dit jaar op een kuub meer of minder kijk. Ik geef t gras weer lekker water van de zomer.
Helemaal eens met deze opinie van Herman van Dam. Ik zou de totale onbeheersbaarheid van de grondwaterkwantiteit bij grootschalige infiltratie nog willen toevoegen als tegenargument. Vanwege de enorme reponstijd vergroot je het risico op grootschalige grondwateroverlast gigantisch als je in het grootste deelsysteem van de Veluwe gaat infiltreren. De enorme schade die afgelopen jaar is opgetreden (en nog steeds oploopt) rond de Veluwe door excessieve natuurlijke infiltratie (alle neerslagrecords verbroken) mag daarvoor in mijn beeld als empirische waarschuwing worden opgevat.
Goed verhaal Herman, vanuit de hydrologie en het belang van de vegetatie