secundair logo knw 1

WATERBLOG - We werken allemaal met water, maar zijn we ons wel bewust van de bijzondere eigenschappen van deze stof? We kennen de drie aggregatietoestanden vast, vloeibaar en gas, maar is er nog een vierde aggregatietoestand? En welke rol speelt die met betrekking tot leven?

door Eilard Jacobs

Eilard Jacobs 180Op een seminar op 15 oktober georganiseerd door de stichting “WATER Drager van Leven” en Waternet stond de key note van prof. Marc Henry (Fysische Chemie, Universiteit van Straatsburg) centraal. We waanden ons als toehoorders weer terug in de collegebanken bij zijn betoog onderbouwd met veel vooral fysische formules. Gelukkig volgde er nu geen tentamen.

Theorie
Zijn theorie komt globaal op het volgende neer: Op de grens van materie en energie gaat water over van een materieverschijnsel in een trillingsverschijnsel. De trillingen hebben een gelijke frequentie maar een ongelijke fase. Wanneer deze trillingen door een externe invloed, bijvoorbeeld elektromagnetische straling, in gelijke fase geraken (als een rij metronomen die eerst ongelijk, maar uiteindelijk gelijk tikken) ontstaat een dunne coherente laag (ca 100 moleculen) die zich als eenheid gaat gedragen, zoals bijvoorbeeld een vlucht spreeuwen.

Deze laag is een apart coherent domein en is overal in levende cellen aanwezig. Marc Henry noemt het de morfogenetische fase. Deze fase wordt in organismen aangestuurd door informatie uit bv. DNA. Water in deze vorm heeft zelfs een “geheugen”. Marc Henry gaat nog verder met zijn theorie en verklaart met de morfogenetische fase ook waarom homeopathische preparaten ondanks hun extreem hoge verdunning via het water toch werkzaam kunnen zijn.

Indrukwekkend
Hier haken veel toehoorders af, maar de theorie en de onderbouwing ervan is indrukwekkend. Natuurlijk ontstaat gelijk de vraag naar wetenschappelijk (waaronder de meesten verstaan: fysisch) bewijs. Eigenlijk wordt vooral indirect aangetoond dat water soms bijzondere eigenschappen heeft, door bijvoorbeeld de invloed op groei van gewassen.

Paul Doesburg (Chrystal Lab, Ottersum) gebruikt de koper-chloride bio-kristallisatie methode om de invloed van hele hoge verdunning (voorbij de Avogadro limiet) op ontkiemende tuinkers zichtbaar te maken. De texturen van de kristallisatie patronen worden dan geanalyseerd. Het effect van de zeer sterk verdunde werkzame stof wordt zo aantoonbaar. Door verhitting of de stralingsinvloed van een mobieltje wordt dit effect overigens weer teniet gedaan.

Christine Sutter (Institut für Strömungswissenschaften Herrischied) bestudeerde het effect van UV straling en zelfs van astronomische gebeurtenissen, met behulp van de “druppelbeeld methode” , ook hier waren effecten aantoonbaar.

Veel discussie
Het blijft een fascinerende materie, dat H2O. Over de gepresenteerde verschijnselen en ook over de methodes om de aanwezigheid van een vierde fase of andere bijzondere eigenschappen aan te tonen, bestaat nog veel discussie. Die discussie is na de indrukwekkende presentatie van Marc Henry zeker niet verstomd. De bijzondere eigenschappen van water blijven ons juist nog meer bezighouden.

Eilard Jacobs is blogger op H2O

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

h2ologoprimair    PODIUM

Podium is een platform voor opinies, blogs en door waterprofessionals geschreven artikelen (Uitgelicht). H2O draagt geen verantwoordelijkheid voor de inhoud van deze bijdragen, maar bepaalt wel of een bijdrage in aanmerking komt voor plaatsing. De artikelen mogen geen commerciële grondslag hebben.

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Duidelijk verhaal Marjolijn
Ik heb het gehele artikel slechts diagonaal gelezen maar wat ik al vast mis is dat het nog steeds geen beleid is om de bedrijven te (gaan) verbieden om ons nog een klein beetje goede gronddrinkwater te ge- of beter misbruiken voor proceskoeling. Hoogstens nog toe te staan in een gesloten circuit waardoor slechts incidenteel moet worden aangevuld en mits de warmte wordt hergebruikt, b.v. voor eigen of wijkverwarming. Zo kun je twee vliegen in een klap slaan (sorry voor de PvdD). En ja, dan moet er ook weer gecontroleerd en gehandhaafd gaan worden. Daar zal de politiek dan weer niet zo blij van worden. 
Vorig jaar 50m3 verbruikt dus mijn best gedaan en terug naar 30m3. Rekening 157.50 waarvan 31 voor water en de rest belasting en rechten. Denkt u nu echt dat ik dit jaar op een kuub meer of minder kijk. Ik geef t gras weer lekker water van de zomer.
Helemaal eens met deze opinie van Herman van Dam. Ik zou de totale onbeheersbaarheid van de grondwaterkwantiteit bij grootschalige infiltratie nog willen toevoegen als tegenargument. Vanwege de enorme reponstijd vergroot je het risico op grootschalige grondwateroverlast gigantisch als je in het grootste deelsysteem van de Veluwe gaat infiltreren. De enorme schade die afgelopen jaar is opgetreden (en nog steeds oploopt) rond de Veluwe door excessieve natuurlijke infiltratie (alle neerslagrecords verbroken) mag daarvoor in mijn beeld als empirische waarschuwing worden opgevat.
Goed verhaal Herman, vanuit de hydrologie en het belang van de vegetatie