secundair logo knw 1

PARTNER CONTENT - In Nederland zorgen 21 waterschappen er samen voor dat we droge voeten houden en over schoon water beschikken. De wereld van de waterschappen is constant in beweging. De druk neemt toe vanuit politieke en maatschappelijke organisaties om bij te dragen aan een energieneutrale en klimaatbestendige toekomst. Er wordt een actievere rol gevraagd van waterschappen; minder achteraf controleren en meer anticiperen.

Hans Post AllSolutionsdoor Hans Post, ALLSOLUTIONS

Neem bijvoorbeeld de extreme droogte in Nederland van afgelopen zomer. Vooruitkijken is in de watersector noodzaak geworden.

Vooroplopen of achter de feiten aan?

Regelmatig kom ik bij waterschappen over de vloer die goed onderbouwde beslissingen willen nemen. Maar het duurt vaak weken voordat managers beschikken over ‘actuele’ rapportages. Ze moeten wachten op de maandafsluiting en ergens rond de tiende van de maand hebben ze eindelijk een rapportage. Als ze vervolgens meer details willen over cijfers, dan zijn ze weer twee weken verder. Hoe kan je goede beslissingen nemen en teams sturen als je voortdurend een maand achterloopt? Vooral in een tijdperk waarin de kansen liggen in het anticiperen op de ontwikkelingen van morgen.

Altijd inzicht

Wat als je voortdurend inzicht hebt in uren, projecten, afdelingen en kosten? Je wilt toch weten wat er nú gebeurd? De afgelopen tijd hebben we bij AllSolutions waterschappen geholpen om betrouwbare cijfers realtime beschikbaar te stellen. Managers kunnen daardoor zelf, op ieder moment, rapportages opvragen. Ze kunnen bovendien inzoomen op individuele cijfers. Als er afwijkingen in de cijfers zijn, kan er tot in de haarvaten gekeken worden waar de uitschieters vandaan komen.

Het stelt waterschappen echter niet alleen in staat om rapportages op te vragen, maar ook om slimmer en gerichter te begroten voor de komende jaren. Vaak weten ze al jaren van tevoren of een dijk verzwaard moeten worden of dat een zuiveringsgemaal toe is aan vernieuwing. Nu kunnen die geplande investeringen meegenomen worden in actuele begrotingen. Maar ook bijvoorbeeld de huidige stand van zaken bij investeringsprojecten wordt inzichtelijk. Wat is er al gerealiseerd? Wat komt er nog aan? En past dat binnen de geraamde kosten? Kortom, er kan altijd razendsnel geanalyseerd worden of programma’s werken en of doelen worden behaald.

Vertrouw op de cijfers

Om realtime inzicht te krijgen, moet je er uiteraard wel vanuit kunnen gaan dat de cijfers op orde zijn. Daarom zorgen we ervoor dat cijfers correct zijn en dat gebruikers weten waar ze vandaan komen. Ze zien in een oogopslag wanneer overzichten zijn bijgewerkt en door wie dat is gedaan. Processen zijn strak geregeld, zodat waterschappen altijd de regie hebben over de cijfers. Er kan bijvoorbeeld pas een factuur binnenkomen als er een contract voor dat project beschikbaar is. Dat zorgt voor meer vertrouwen in de cijfers.

De resultaten zijn duidelijk zichtbaar. Er is meer inzicht in de stand van zaken gedurende projecten, waardoor er sneller antwoord is op vragen en waterschappen direct kunnen reageren. Financiële administraties maken slimme prognoses om beter te bepalen wanneer er geld overgemaakt moet worden. En afwijkende waarden in bijvoorbeeld tijdregistraties worden direct opgemerkt en gecorrigeerd. Kortom, waterschappen zijn meer in controle over hun processen.

Ben je benieuwd hoe waterschappen realtime inzicht en betrouwbare cijfers kunnen realiseren? Lees dan het verhaal van het Hoogheemraadschap Delfland. Of neem vrijblijvend contact op met Hans Post, Senior Consultant / Specialist Waterschappen van AllSolutions, op het nummer 0348-430 110.


PARTNER CONTENT: Deze bijdrage is een productie van Allsolutions. AllSolutions is specialist op het gebied van online bedrijfssoftware.
De inhoud valt buiten de redactionele verantwoordelijkheid van H2O

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

h2ologoprimair    PODIUM

Podium is een platform voor opinies, blogs en door waterprofessionals geschreven artikelen (Uitgelicht). H2O draagt geen verantwoordelijkheid voor de inhoud van deze bijdragen, maar bepaalt wel of een bijdrage in aanmerking komt voor plaatsing. De artikelen mogen geen commerciële grondslag hebben.

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Weer een geval van: de gevolgen proberen te gaan bestrijden en de oorzaak niet aanpakken. Zo blijft het werk in de wereld. En de vervuiling. 
Beste Carel, in de podcast kun je vinden op Spotify en  Apple Podcasts. Je kunt hem ook online beluisteren via de link in het bericht
Mooi! Jammer dat ik de serie niet terugvind als ik zoek in de NRC Podcast app.
Geachte redactie, ik ben verheugd dat eindelijk het besef is dat het klepelbeleid nu ter discussie is gesteld. Ik heb bij waterschap Hollandse delta al jaren als bestuurslid aangedrongen om het klepelen alleen als noodzaak te gebruiken. Ook heb ik div gesprekken gehad met SBB mbt klepelen in de duinen van Ouddorp waarbij de structuur volledig werd vernield. Dit jaar is eindelijk door beherende organisatie alleen maar gemaaid en wel in oktober waar mi de hele natuur in dit duingebied mee is geholpen. Het waterschap heeft nu ook bepaald dat klepelbeleid op de schop moet en in de toekomst alleen maar met maaibeleid mag worden uitgevoerd. Dus goed resultaat waar ik blij mee ben. Dit is natuurbehoud zoals het moet.
@JWBoehmerSommige desinformatie is te simplistisch om op te reageren. Zelfs citeren van een nieuwsbericht blijkt lastig (aanpak van dijken is lang niet altijd verhogen). Instabiliteit en kans op zettingsvloeiing worden ook aangepakt. Daarmee wordt ook de invloed van zee en maan beperkt, maar dan wel op basis van logische en bewezen relaties ipv dubieuze, onwaarschijnlijke en onbewezen hypotheses. Oei, toch gereageerd. Dom van me. Ik kan dit beter negeren.