secundair logo knw 1

De AWP noemt het geamendeerde wetsvoorstel voor twee geborgde zetels voor de boeren (LTO) en twee voor natuurterreinen (Bosschap) ‘een aanvaardbaar compromis, overeenkomstig de tweede optie in het advies van de commissie Boelhouwer van twee jaar geleden’.

door Hans Middendorp

Hans Middendorp vk 180 Hans MiddendorpHet wetsvoorstel is absoluut een stap in de goede richting voor een democratisch waterschapsbestuur. Vooral omdat het overwicht van de geborgde zetels in de coalitievorming vervalt. Daarmee worden er veel meer coalities denkbaar en dat geeft een impuls aan partijen zoals de AWP.

Na jaren praten heeft de Tweede Kamer eindelijk de knoop doorgehakt. Maar het bedrijfsleven toont zich een slechte verliezer. Het wil zijn gelijk halen in de Eerste Kamer. Tussen de regels door kun je lezen dat ze hopen dat de Eerste Kamer het wetsvoorstel terugstuurt naar de Tweede Kamer, zodat de beslissing over afschaffen van de geborgde zetels wordt uitgesteld tot na de waterschapsverkiezingen in maart 2023.

Het argument van bedrijven 'dat ze zoveel zuiveringsheffing betalen', vindt de Tweede Kamer niet relevant. Vergelijk het bijvoorbeeld met drinkwater: veel bedrijven zijn grootverbruiker maar toch hebben ze geen geborgde zetel in de directie van drinkwaterbedrijven.

Het tweede argument van de bedrijven gaat over de 'onafhankelijke kennis'. Maar als de wetgever echt zou besloten dat er #onafhankelijke deskundigen in het waterschapsbestuur moeten worden benoemd, dan gaat dat op basis van CV en ervaring waar iedereen aan kan meedoen, en niet op basis van een achterkamertjesprocedure door de lobby van het bedrijfsleven.

Bovendien heeft de AWP gepleit voor een onafhankelijke commissie 'maatschappelijke belangen' in elk waterschap. Daar zou de kennis geborgd zijn zonder de politieke macht. De AWP vindt het teleurstellend dat de geborgde zetels deze optie niet serieus hebben overwogen maar koppig vasthouden aan 'hoe het altijd is geweest'.

Voor de mensen die nu op een geborgde zetel zitten: die zijn met hun kennis en ervaring meer dan welkom bij de politieke partijen. Zo werkt de democratie in Nederland. Dus stop met kniezen en meld je aan bij de AWP of een andere partij!

Hans Middendorp is vicevoorzitter van de AWP

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

h2ologoprimair    PODIUM

Podium is een platform voor opinies, blogs en door waterprofessionals geschreven artikelen (Uitgelicht). H2O draagt geen verantwoordelijkheid voor de inhoud van deze bijdragen, maar bepaalt wel of een bijdrage in aanmerking komt voor plaatsing. De artikelen mogen geen commerciële grondslag hebben.

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Natuurlijk goed/winst dat bomenstructuur behouden blijft maar het blijft doodzonde een onnodig als de populieren gekapt worden. De oudere populieren kunnen prima nog wel 100 jaar behouden blijven mbv toepassing van een speciale snoeimethode. Stichting Het Wantij te Dordrecht heeft in de gemeente Dordrecht de snoeimethode van bureau Storix voor Bomen en Landschapsbeheer weten te introduceren. Daartoe heeft de Stichting een rapport laten maken waarin de essentie van deze methode wordt beschreven. (Er moest wel wat weerstand worden overwonnen maar de weg naar grootschalige kap van populieren in de toekomst volgens het zgn "populieren protocol" is van de baan). 
Dat was het begin van meerdere projecten in Dordrecht. Onlangs zijn nog populieren van zo,n 125 jaar oud gesnoeid om duurzaam te behouden die langs het riviertje het Wantij staan. De eerder voorgenomen kap van vele andere, 80 jaar oude bomen, werd voorkomen. Vorig jaar werd een artikel geplaatst in Trouw waarop reacties zijn gekomen uit meerdere steden.
Inmiddels zijn bewoners uit Den Haag, Rotterdam en Amsterdam zich in gaan zetten voor behoud populieren in hun omgeving.  Op het blog   https://blog.hetwantij.com/ vindt u meer via zoekfunctie "populieren".
Het blog wordt binnenkort geactualiseerd met de nieuwe informatie en rapporten. Graag zien we dat ook deze populieren langs de Maas een kans krijgen duurzaam oud te worden!
Secretaris Cor Goosen 
10.000.000 kilo zout per schutting? Klopt dat wel?
Wat voor de Waddenzee geldt evenzeer voor de wateren in de Zuidwestelijke Delta. Er is dingend behoefte aan zoet water en sediment/ slib om de dynamiek daar terug te brengen. En zo met klimaatverandering te kunnen omgaan. 
Op zo'n manier kan je wel stoppen met beleid maken en gaan we echt overal 'verstandig' bouwen.