secundair logo knw 1

De AWP noemt het geamendeerde wetsvoorstel voor twee geborgde zetels voor de boeren (LTO) en twee voor natuurterreinen (Bosschap) ‘een aanvaardbaar compromis, overeenkomstig de tweede optie in het advies van de commissie Boelhouwer van twee jaar geleden’.

door Hans Middendorp

Hans Middendorp vk 180 Hans MiddendorpHet wetsvoorstel is absoluut een stap in de goede richting voor een democratisch waterschapsbestuur. Vooral omdat het overwicht van de geborgde zetels in de coalitievorming vervalt. Daarmee worden er veel meer coalities denkbaar en dat geeft een impuls aan partijen zoals de AWP.

Na jaren praten heeft de Tweede Kamer eindelijk de knoop doorgehakt. Maar het bedrijfsleven toont zich een slechte verliezer. Het wil zijn gelijk halen in de Eerste Kamer. Tussen de regels door kun je lezen dat ze hopen dat de Eerste Kamer het wetsvoorstel terugstuurt naar de Tweede Kamer, zodat de beslissing over afschaffen van de geborgde zetels wordt uitgesteld tot na de waterschapsverkiezingen in maart 2023.

Het argument van bedrijven 'dat ze zoveel zuiveringsheffing betalen', vindt de Tweede Kamer niet relevant. Vergelijk het bijvoorbeeld met drinkwater: veel bedrijven zijn grootverbruiker maar toch hebben ze geen geborgde zetel in de directie van drinkwaterbedrijven.

Het tweede argument van de bedrijven gaat over de 'onafhankelijke kennis'. Maar als de wetgever echt zou besloten dat er #onafhankelijke deskundigen in het waterschapsbestuur moeten worden benoemd, dan gaat dat op basis van CV en ervaring waar iedereen aan kan meedoen, en niet op basis van een achterkamertjesprocedure door de lobby van het bedrijfsleven.

Bovendien heeft de AWP gepleit voor een onafhankelijke commissie 'maatschappelijke belangen' in elk waterschap. Daar zou de kennis geborgd zijn zonder de politieke macht. De AWP vindt het teleurstellend dat de geborgde zetels deze optie niet serieus hebben overwogen maar koppig vasthouden aan 'hoe het altijd is geweest'.

Voor de mensen die nu op een geborgde zetel zitten: die zijn met hun kennis en ervaring meer dan welkom bij de politieke partijen. Zo werkt de democratie in Nederland. Dus stop met kniezen en meld je aan bij de AWP of een andere partij!

Hans Middendorp is vicevoorzitter van de AWP

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

h2ologoprimair    PODIUM

Podium is een platform voor opinies, blogs en door waterprofessionals geschreven artikelen (Uitgelicht). H2O draagt geen verantwoordelijkheid voor de inhoud van deze bijdragen, maar bepaalt wel of een bijdrage in aanmerking komt voor plaatsing. De artikelen mogen geen commerciële grondslag hebben.

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Duidelijk verhaal Marjolijn
Ik heb het gehele artikel slechts diagonaal gelezen maar wat ik al vast mis is dat het nog steeds geen beleid is om de bedrijven te (gaan) verbieden om ons nog een klein beetje goede gronddrinkwater te ge- of beter misbruiken voor proceskoeling. Hoogstens nog toe te staan in een gesloten circuit waardoor slechts incidenteel moet worden aangevuld en mits de warmte wordt hergebruikt, b.v. voor eigen of wijkverwarming. Zo kun je twee vliegen in een klap slaan (sorry voor de PvdD). En ja, dan moet er ook weer gecontroleerd en gehandhaafd gaan worden. Daar zal de politiek dan weer niet zo blij van worden. 
Vorig jaar 50m3 verbruikt dus mijn best gedaan en terug naar 30m3. Rekening 157.50 waarvan 31 voor water en de rest belasting en rechten. Denkt u nu echt dat ik dit jaar op een kuub meer of minder kijk. Ik geef t gras weer lekker water van de zomer.
Helemaal eens met deze opinie van Herman van Dam. Ik zou de totale onbeheersbaarheid van de grondwaterkwantiteit bij grootschalige infiltratie nog willen toevoegen als tegenargument. Vanwege de enorme reponstijd vergroot je het risico op grootschalige grondwateroverlast gigantisch als je in het grootste deelsysteem van de Veluwe gaat infiltreren. De enorme schade die afgelopen jaar is opgetreden (en nog steeds oploopt) rond de Veluwe door excessieve natuurlijke infiltratie (alle neerslagrecords verbroken) mag daarvoor in mijn beeld als empirische waarschuwing worden opgevat.
Goed verhaal Herman, vanuit de hydrologie en het belang van de vegetatie