In H2O nummer 1 van februari 2023 staat op pagina 37 een goede beschouwing van Katrien Smet (VMM) en Patrick Willems (KU Leuven) over de Belgische, meer specifiek de Vlaamse, situatie over hemelwaterberging, ook bij particuliere bebouwing. Daarmee wordt het drinkwater gebruik aanmerkelijk verminderd met ruim 35 liter (per dag per inwoner!).
Helaas wordt naast deze goede beschrijving helaas volkomen vergeten te nuanceren dat de beprijzing van water in dat land volkomen anders is dan in Nederland, en hier zit ook een oorzakelijk verband. In België betaal je gewoon 1 watertarief, dus voor drinkwater, riolering en rioolwaterzuivering tegelijk. Dat maakt meteen een heleboel duidelijk.
In Nederland kan dat blijkbaar niet, en werken de 3 verschillende overheden op dat vlak niet met elkaar samen. In Nederland blijven we maar tamboeren dat ‘de prijs van water zo laag is’, terwijl we dan alleen de prijs van drinkwater bedoelen. Ook in ons vakblad H2O lees ik deze omissie regelmatig.
Trouwens niet alleen België heeft deze koppeling in watertarief, veel ons omringende landen hebben dat, en in Warschau bijvoorbeeld betaal je 14 złoty per m3 ofwel ongeveer € 3,5 per m3.
Tot slot zou ik graag ook aandacht willen vragen voor de woorden ‘drinkwater en leidingwater’. Deze woorden worden vaak (ook in dit artikel) door elkaar gebruikt, maar we moeten realiseren dat in veel landen (maar ook in Nederland) vaak leidingwater geen drinkwater is. Frustrerend derhalve is de BOL (belasting op leidingwater) wat eigenlijk een onjuiste naam is, maar ja, probeer de belastingdienst dat maar eens duidelijk te maken.
Johan Raap, lid algemeen bestuur waterschap Aa en Maas