secundair logo knw 1

In H2O nummer 1 van februari 2023 staat op pagina 37 een goede beschouwing van Katrien Smet (VMM) en Patrick Willems (KU Leuven) over de Belgische, meer specifiek de Vlaamse, situatie over hemelwaterberging, ook bij particuliere bebouwing. Daarmee wordt het drinkwater gebruik aanmerkelijk verminderd met ruim 35 liter (per dag per inwoner!). 

Johan Raap 180 vk 2 Johan RaapHelaas wordt naast deze goede beschrijving helaas volkomen vergeten te nuanceren dat de beprijzing van water in dat land volkomen anders is dan in Nederland, en hier zit ook een oorzakelijk verband. In België betaal je gewoon 1 watertarief, dus voor drinkwater, riolering en rioolwaterzuivering tegelijk. Dat maakt meteen een heleboel duidelijk.

In Nederland kan dat blijkbaar niet, en werken de 3 verschillende overheden op dat vlak niet met elkaar samen. In Nederland blijven we maar tamboeren dat ‘de prijs van water zo laag is’, terwijl we dan alleen de prijs van drinkwater bedoelen. Ook in ons vakblad H2O lees ik deze omissie regelmatig.

Trouwens niet alleen België heeft deze koppeling in watertarief, veel ons omringende landen hebben dat, en in Warschau bijvoorbeeld betaal je 14 złoty per m3 ofwel ongeveer € 3,5 per m3.

Tot slot zou ik graag ook aandacht willen vragen voor de woorden ‘drinkwater en leidingwater’. Deze woorden worden vaak (ook in dit artikel) door elkaar gebruikt, maar we moeten realiseren dat in veel landen (maar ook in Nederland) vaak leidingwater geen drinkwater is. Frustrerend derhalve is de BOL (belasting op leidingwater) wat eigenlijk een onjuiste naam is, maar ja, probeer de belastingdienst dat maar eens duidelijk te maken.

Johan Raap, lid algemeen bestuur waterschap Aa en Maas

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

h2ologoprimair    PODIUM

Podium is een platform voor opinies, blogs en door waterprofessionals geschreven artikelen (Uitgelicht). H2O draagt geen verantwoordelijkheid voor de inhoud van deze bijdragen, maar bepaalt wel of een bijdrage in aanmerking komt voor plaatsing. De artikelen mogen geen commerciële grondslag hebben.

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Weer een geval van: de gevolgen proberen te gaan bestrijden en de oorzaak niet aanpakken. Zo blijft het werk in de wereld. En de vervuiling. 
Beste Carel, in de podcast kun je vinden op Spotify en  Apple Podcasts. Je kunt hem ook online beluisteren via de link in het bericht
Mooi! Jammer dat ik de serie niet terugvind als ik zoek in de NRC Podcast app.
Geachte redactie, ik ben verheugd dat eindelijk het besef is dat het klepelbeleid nu ter discussie is gesteld. Ik heb bij waterschap Hollandse delta al jaren als bestuurslid aangedrongen om het klepelen alleen als noodzaak te gebruiken. Ook heb ik div gesprekken gehad met SBB mbt klepelen in de duinen van Ouddorp waarbij de structuur volledig werd vernield. Dit jaar is eindelijk door beherende organisatie alleen maar gemaaid en wel in oktober waar mi de hele natuur in dit duingebied mee is geholpen. Het waterschap heeft nu ook bepaald dat klepelbeleid op de schop moet en in de toekomst alleen maar met maaibeleid mag worden uitgevoerd. Dus goed resultaat waar ik blij mee ben. Dit is natuurbehoud zoals het moet.
@JWBoehmerSommige desinformatie is te simplistisch om op te reageren. Zelfs citeren van een nieuwsbericht blijkt lastig (aanpak van dijken is lang niet altijd verhogen). Instabiliteit en kans op zettingsvloeiing worden ook aangepakt. Daarmee wordt ook de invloed van zee en maan beperkt, maar dan wel op basis van logische en bewezen relaties ipv dubieuze, onwaarschijnlijke en onbewezen hypotheses. Oei, toch gereageerd. Dom van me. Ik kan dit beter negeren.