secundair logo knw 1

In H2O nummer 1 van februari 2023 staat op pagina 37 een goede beschouwing van Katrien Smet (VMM) en Patrick Willems (KU Leuven) over de Belgische, meer specifiek de Vlaamse, situatie over hemelwaterberging, ook bij particuliere bebouwing. Daarmee wordt het drinkwater gebruik aanmerkelijk verminderd met ruim 35 liter (per dag per inwoner!). 

Johan Raap 180 vk 2 Johan RaapHelaas wordt naast deze goede beschrijving helaas volkomen vergeten te nuanceren dat de beprijzing van water in dat land volkomen anders is dan in Nederland, en hier zit ook een oorzakelijk verband. In België betaal je gewoon 1 watertarief, dus voor drinkwater, riolering en rioolwaterzuivering tegelijk. Dat maakt meteen een heleboel duidelijk.

In Nederland kan dat blijkbaar niet, en werken de 3 verschillende overheden op dat vlak niet met elkaar samen. In Nederland blijven we maar tamboeren dat ‘de prijs van water zo laag is’, terwijl we dan alleen de prijs van drinkwater bedoelen. Ook in ons vakblad H2O lees ik deze omissie regelmatig.

Trouwens niet alleen België heeft deze koppeling in watertarief, veel ons omringende landen hebben dat, en in Warschau bijvoorbeeld betaal je 14 złoty per m3 ofwel ongeveer € 3,5 per m3.

Tot slot zou ik graag ook aandacht willen vragen voor de woorden ‘drinkwater en leidingwater’. Deze woorden worden vaak (ook in dit artikel) door elkaar gebruikt, maar we moeten realiseren dat in veel landen (maar ook in Nederland) vaak leidingwater geen drinkwater is. Frustrerend derhalve is de BOL (belasting op leidingwater) wat eigenlijk een onjuiste naam is, maar ja, probeer de belastingdienst dat maar eens duidelijk te maken.

Johan Raap, lid algemeen bestuur waterschap Aa en Maas

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

h2ologoprimair    PODIUM

Podium is een platform voor opinies, blogs en door waterprofessionals geschreven artikelen (Uitgelicht). H2O draagt geen verantwoordelijkheid voor de inhoud van deze bijdragen, maar bepaalt wel of een bijdrage in aanmerking komt voor plaatsing. De artikelen mogen geen commerciële grondslag hebben.

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Duidelijk verhaal Marjolijn
Ik heb het gehele artikel slechts diagonaal gelezen maar wat ik al vast mis is dat het nog steeds geen beleid is om de bedrijven te (gaan) verbieden om ons nog een klein beetje goede gronddrinkwater te ge- of beter misbruiken voor proceskoeling. Hoogstens nog toe te staan in een gesloten circuit waardoor slechts incidenteel moet worden aangevuld en mits de warmte wordt hergebruikt, b.v. voor eigen of wijkverwarming. Zo kun je twee vliegen in een klap slaan (sorry voor de PvdD). En ja, dan moet er ook weer gecontroleerd en gehandhaafd gaan worden. Daar zal de politiek dan weer niet zo blij van worden. 
Vorig jaar 50m3 verbruikt dus mijn best gedaan en terug naar 30m3. Rekening 157.50 waarvan 31 voor water en de rest belasting en rechten. Denkt u nu echt dat ik dit jaar op een kuub meer of minder kijk. Ik geef t gras weer lekker water van de zomer.
Helemaal eens met deze opinie van Herman van Dam. Ik zou de totale onbeheersbaarheid van de grondwaterkwantiteit bij grootschalige infiltratie nog willen toevoegen als tegenargument. Vanwege de enorme reponstijd vergroot je het risico op grootschalige grondwateroverlast gigantisch als je in het grootste deelsysteem van de Veluwe gaat infiltreren. De enorme schade die afgelopen jaar is opgetreden (en nog steeds oploopt) rond de Veluwe door excessieve natuurlijke infiltratie (alle neerslagrecords verbroken) mag daarvoor in mijn beeld als empirische waarschuwing worden opgevat.
Goed verhaal Herman, vanuit de hydrologie en het belang van de vegetatie