secundair logo knw 1

Gemeentenbesturen moeten aan de bak om stad en dorp klimaatrobuust te maken. Volgens plan moet volgend jaar de stresstest klaar zijn. Hebben ze de vaart erin?

door Bert Westenbrink 

H2O okt coverDeltacommissaris Wim Kuijken zegt in de H2O-uitgave van oktober: “Er is een enorme inspanning nodig om alle gemeenten te helpen vaart te maken bij ruimtelijke adaptatie.” Vorig jaar presenteerde hij op Prinsjesdag het Deltaplan Ruimtelijke Adaptatie. Daarin staat dat de gemeenten stresstesten moeten gaan doen met aansluitend risicodialogen, resulterend in strategieën en plannen van aanpak voor adaptatie. In 2019 moeten de stresstesten klaar zijn, hoewel dat geen wettelijke verplichting is.

Te eenzijdig
De vraag is sindsdien: hebben de gemeenten de vaart erin? Afgelopen voorjaar zei Sofie Stolwijk, programmamanager van het Deltaprogramma Ruimtelijke adaptatie, dat in driekwart van de Nederlandse gemeenten al een bepaalde vorm van stresstest is uitgevoerd. Dat klonk goed, maar de nuance was: veel van die testen waren beperkt van opzet en vooral gericht op wateroverlast. Sinds afgelopen zomer weten we dat die focus te eenzijdig is. 

Belangrijke graadmeter voor de aanpak van de adaptatie zijn de coalitieakkoorden die door de nieuwe besturen zijn opgesteld na de verkiezingen in maart. Is klimaatadaptatie in de lokale bestuursafspraken een belangrijk aandachtspunt? De Vereniging van Nederlandse Gemeenten maakte een analyse en stelt vast: de helft van de gemeenten besteedt in de coalitieakkoorden concreet aandacht aan klimaatadaptatie en zegt daarbij dat dat een mooie score is. De vraag daarbij is wel: hoe zit het met die andere helft?

Druk
Want de druk staat erop. Niet alleen moeten gemeenten een intensief traject in van test, dialoog, strategie en uitvoering, ook speelt de vraag: wie gaat dat betalen? Uit het Deltafonds is 20 miljoen euro vrijgemaakt voor ondersteuning van de lokale overheden. Een bescheiden bedrag. En een noodgreep bovendien. Afgelopen zomer moest minister Cora van Nieuwenhuizen de Tweede Kamer om steun vragen voor de maatregel omdat het een oneigenlijke greep uit de kas is - het Deltafonds is bedoeld voor waterveiligheid, niet voor adaptatie. 

Een bewindsvrouw die moet kijken uit welk potje ze nog wat geld kan halen, het is niet het beeld dat past bij de woorden van Kuijken dat er ‘een enorme inspanning’ nodig is om de gemeenten te helpen vaart te maken. Zonder middelen wordt het een lastig verhaal.

Bert Westenbrink is hoofdredacteur van H2O en schrijft het redactioneel in het vakblad

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

h2ologoprimair    PODIUM

Podium is een platform voor opinies, blogs en door waterprofessionals geschreven artikelen (Uitgelicht). H2O draagt geen verantwoordelijkheid voor de inhoud van deze bijdragen, maar bepaalt wel of een bijdrage in aanmerking komt voor plaatsing. De artikelen mogen geen commerciële grondslag hebben.

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Weer een geval van: de gevolgen proberen te gaan bestrijden en de oorzaak niet aanpakken. Zo blijft het werk in de wereld. En de vervuiling. 
Beste Carel, in de podcast kun je vinden op Spotify en  Apple Podcasts. Je kunt hem ook online beluisteren via de link in het bericht
Mooi! Jammer dat ik de serie niet terugvind als ik zoek in de NRC Podcast app.
Geachte redactie, ik ben verheugd dat eindelijk het besef is dat het klepelbeleid nu ter discussie is gesteld. Ik heb bij waterschap Hollandse delta al jaren als bestuurslid aangedrongen om het klepelen alleen als noodzaak te gebruiken. Ook heb ik div gesprekken gehad met SBB mbt klepelen in de duinen van Ouddorp waarbij de structuur volledig werd vernield. Dit jaar is eindelijk door beherende organisatie alleen maar gemaaid en wel in oktober waar mi de hele natuur in dit duingebied mee is geholpen. Het waterschap heeft nu ook bepaald dat klepelbeleid op de schop moet en in de toekomst alleen maar met maaibeleid mag worden uitgevoerd. Dus goed resultaat waar ik blij mee ben. Dit is natuurbehoud zoals het moet.
@JWBoehmerSommige desinformatie is te simplistisch om op te reageren. Zelfs citeren van een nieuwsbericht blijkt lastig (aanpak van dijken is lang niet altijd verhogen). Instabiliteit en kans op zettingsvloeiing worden ook aangepakt. Daarmee wordt ook de invloed van zee en maan beperkt, maar dan wel op basis van logische en bewezen relaties ipv dubieuze, onwaarschijnlijke en onbewezen hypotheses. Oei, toch gereageerd. Dom van me. Ik kan dit beter negeren.