secundair logo knw 1

Arme landen hebben geen regie, gemeenten geen geld. Twee uitspraken in H2O januari. Ze gaan respectievelijk over de implementatie van het duurzame ontwikkelingsdoel SDG 6 van de Verenigde Naties (wereldwijd toegang tot schoon drinkwater en goede sanitatie) en over maatregelen die Nederland waterrobuust moeten maken. 

door Bert Westenbrink

Cover H2O januari 400 H2O januariVer weg en dichtbij, met als overeenkomst een haperende uitvoering van beleid. Er liggen bestuurlijke akkoorden. Getekend met het volle verstand. En misschien wel met de beste bedoelingen. Maar zeker met de gewekte verwachting dat gemaakte afspraken worden nagekomen.

Het gebeurt dus niet. Kees van Leeuwen (KWR, Universiteit Utrecht) onderzoekt de implementatie van SDG 6 en maakt zich ‘gróte zorgen’. Hij ziet een vrijblijvende aanpak zonder diagnose en zegt: ‘zonder regie wordt de invoering van SDG 6 een ramp’.

'Aan-de-slag-akkoord'
In Nederland werd in 2018 het Bestuursakkoord Klimaatadaptatie getekend door Rijk, provincies, gemeenten en waterschappen. De afspraak: 600 miljoen euro extra investeren in klimaatadaptatie. Het Rijk legt 300 miljoen in, de andere partijen de rest. “Dit is echt een aan-de-slag-akkoord”, zei minister Cora van Nieuwenhuizen trots.

Maar het komt er niet van. Rogier van der Sande, voorzitter van de Unie van Waterschappen, ziet de voortgang en zegt: gemeenten hebben geen geld voor investeringen in ruimtelijke adaptatie. Koepelorganisatie VNG van de gemeenten bevestigt dat in H2O januari.

Onverteerbaar
Geen woorden, maar daden, het wil maar niet lukken. Veel energie steken in een akkoord, dat juichend vieren (klimaatakkoord van Parijs), maar dan op de handen blijven zitten, het is een cynisch spel met de toekomst. Van der Sande op H2O Online: “Als dit niet geregeld wordt leggen we de rekening neer bij de volgende generaties. Dat is onverteerbaar.”

En zo is het.

Bert Westenbrink is hoofdredacteur van H2O media en schrijft het redactioneel in het vakblad

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

h2ologoprimair    PODIUM

Podium is een platform voor opinies, blogs en door waterprofessionals geschreven artikelen (Uitgelicht). H2O draagt geen verantwoordelijkheid voor de inhoud van deze bijdragen, maar bepaalt wel of een bijdrage in aanmerking komt voor plaatsing. De artikelen mogen geen commerciële grondslag hebben.

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Weer een geval van: de gevolgen proberen te gaan bestrijden en de oorzaak niet aanpakken. Zo blijft het werk in de wereld. En de vervuiling. 
Beste Carel, in de podcast kun je vinden op Spotify en  Apple Podcasts. Je kunt hem ook online beluisteren via de link in het bericht
Mooi! Jammer dat ik de serie niet terugvind als ik zoek in de NRC Podcast app.
Geachte redactie, ik ben verheugd dat eindelijk het besef is dat het klepelbeleid nu ter discussie is gesteld. Ik heb bij waterschap Hollandse delta al jaren als bestuurslid aangedrongen om het klepelen alleen als noodzaak te gebruiken. Ook heb ik div gesprekken gehad met SBB mbt klepelen in de duinen van Ouddorp waarbij de structuur volledig werd vernield. Dit jaar is eindelijk door beherende organisatie alleen maar gemaaid en wel in oktober waar mi de hele natuur in dit duingebied mee is geholpen. Het waterschap heeft nu ook bepaald dat klepelbeleid op de schop moet en in de toekomst alleen maar met maaibeleid mag worden uitgevoerd. Dus goed resultaat waar ik blij mee ben. Dit is natuurbehoud zoals het moet.
@JWBoehmerSommige desinformatie is te simplistisch om op te reageren. Zelfs citeren van een nieuwsbericht blijkt lastig (aanpak van dijken is lang niet altijd verhogen). Instabiliteit en kans op zettingsvloeiing worden ook aangepakt. Daarmee wordt ook de invloed van zee en maan beperkt, maar dan wel op basis van logische en bewezen relaties ipv dubieuze, onwaarschijnlijke en onbewezen hypotheses. Oei, toch gereageerd. Dom van me. Ik kan dit beter negeren.