Bij het schrijven van dit redactioneel moet de gang naar de stembus nog worden gemaakt. Het beeld van de wereld ná 17 maart wordt alhier ingekleurd door de peilingen, de debatten, de duidingen en speculaties, met als aanname: weinig verandering, hier en daar een rimpeling in het zetelaantal met een enkele nieuwkomer, maar met de VVD opnieuw als de grootste.
door Bert Westenbrink
In het verkiezingscircus betrad de watersector de piste met een aantal debatten. Met stellingen werden de discussies gestuurd, met het doel om ‘water’ op de kaart te krijgen in de onderhandelingen over het nieuwe regeerakkoord.
Voorzitter Rogier van der Sande van de Unie van Waterschappen zei bij de aftrap van het eerste waterdebat, zoals opgetekend in de online verkiezingsrubriek Stemmen voor Water van H2O: “We moeten de watercoalitie echt groter en steviger maken, willen we slagkracht krijgen. En dat is nodig, het huidige watersysteem loopt tegen zijn grenzen aan, we moeten echt dingen gaan dóen.”
'Bij de klimaatvraag leeft het sentiment van: het zal hier niet zo’n vaart lopen'
- Kees Jan de Vet, dijkgraaf Brabantse Delta
Klinkt er een vleugje wanhoop in die woorden? In dezelfde rubriek zegt Kees Jan de Vet, dijkgraaf van het waterschap Brabantse Delta, in een interview: “Bij de klimaatvraag leeft het sentiment van: het zal hier niet zo’n vaart lopen.” De Vet noemt deze fase een ‘vooretappe’, de proloog van een watercrisis, waar de waterprofessionals al volop mee bezig zijn, maar waarvan de ernst maar niet wil doordringen tot publiek en politiek.
In een gezamenlijk document pleiten de Unie van Waterschappen en de vereniging van drinkwaterbedrijven Vewin voor een ‘nationale watertransitie’. De boodschap: water is de verbindende factor bij de aanpak van tal van problemen, zoals de energietransitie, de woningbouwopgave (1 miljoen woningen!), ruimtelijke ordening, stikstof, natuur en klimaat. ‘Water’ moet daarom ‘een heldere neerslag’ krijgen in het nieuwe regeerakkoord.
Eerder dit jaar was Nederland gastheer van de mondiale adaptatietop. In deze H2O blikt GCA-topman Patrick Verkooijen terug en zegt: “De coronapandemie heeft ons geleerd dat we bekende risico’s niet mogen negeren. Klimaatverandering is ook zo’n risico. Ik hoop dat dit besef nu eindelijk doordringt en, belangrijker nog, wordt vertaald in concrete programma’s.”
De komende weken, maanden, wordt duidelijk of politiek Den Haag bij het schrijven van het regeerakkoord de boodschap heeft begrepen en de waterlobby krachtig genoeg is geweest.
Bert Westenbrink is hoofdredacteur van H2O media en schrijft het redactioneel in het vakblad