secundair logo knw 1

Waterschap Aa en Maas zet sinds dit jaar een balenpers in voor de verwerking van slootmaaisel. Met de machine kan het schonen van watergangen worden gecombineerd met het persen van de natte vegetatie.

De pers is door aannemersbedrijf Gebr. Tolenaars uit Nieuwendijk ontwikkeld in opdracht van het waterschap. Deze wordt nu uitgeprobeerd in de praktijk, onderdeel van een proef die maximaal 7 jaar duurt.

John van Berne, adviseur watersysteem bij Aa, zegt: “Wat deze machine zo uniek maakt is dat hij de natte, slappe vegetatie samengeperst tot een baal. Voor veel grondeigenaren is het gemakkelijker om een baal te verwerken dan een ril (rij met maaisel). Met een baal til je namelijk in één keer 1.000 kg aan nat maaisel op met de voorlader.”

Composteerproces
Door het samenpersen van de natte vegetatie wordt het composteerproces versneld. “Na enige tijd drogen op een verzamelplaats voor oogstresten kun je de baal/compost uitrijden over het land. En zo maak je van afval weer een meststof”, zegt Van Berne.

De balenpers kan niet overal worden ingezet, in het beheersgebied van Aa en Maas zijn nog tal van plaatsen waar steenpuin, gebruikt om taluds te verstevigen, in de grond zit. Op plaatsen waar dat niet het geval, kan de nieuwe machine wel worden gebruikt. Ook als de bodem nat is, de pers kan in extreme gevallen worden uitgerust met rupsbanden.

“We verwachten de pers in zeker 40 tot 50 procent van de 2.800 kilometer watergang die gemaaid moet worden in te kunnen zetten”, licht Van Berne toe. “En dat is toch weer 1.100 tot 1.400 kilometer.”

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

Laatste reacties op onze artikelen

Duidelijk verhaal Marjolijn
Ik heb het gehele artikel slechts diagonaal gelezen maar wat ik al vast mis is dat het nog steeds geen beleid is om de bedrijven te (gaan) verbieden om ons nog een klein beetje goede gronddrinkwater te ge- of beter misbruiken voor proceskoeling. Hoogstens nog toe te staan in een gesloten circuit waardoor slechts incidenteel moet worden aangevuld en mits de warmte wordt hergebruikt, b.v. voor eigen of wijkverwarming. Zo kun je twee vliegen in een klap slaan (sorry voor de PvdD). En ja, dan moet er ook weer gecontroleerd en gehandhaafd gaan worden. Daar zal de politiek dan weer niet zo blij van worden. 
Vorig jaar 50m3 verbruikt dus mijn best gedaan en terug naar 30m3. Rekening 157.50 waarvan 31 voor water en de rest belasting en rechten. Denkt u nu echt dat ik dit jaar op een kuub meer of minder kijk. Ik geef t gras weer lekker water van de zomer.
Helemaal eens met deze opinie van Herman van Dam. Ik zou de totale onbeheersbaarheid van de grondwaterkwantiteit bij grootschalige infiltratie nog willen toevoegen als tegenargument. Vanwege de enorme reponstijd vergroot je het risico op grootschalige grondwateroverlast gigantisch als je in het grootste deelsysteem van de Veluwe gaat infiltreren. De enorme schade die afgelopen jaar is opgetreden (en nog steeds oploopt) rond de Veluwe door excessieve natuurlijke infiltratie (alle neerslagrecords verbroken) mag daarvoor in mijn beeld als empirische waarschuwing worden opgevat.
Goed verhaal Herman, vanuit de hydrologie en het belang van de vegetatie