PipeScanner maakt gebruik van near-field elektromagnetisme. Van buitenaf wordt een zender over de leiding bewogen. Het signaal wordt versterkt door de draadwapening. Dit versterkte signaal wordt opgevangen. Een gebroken draad verstoort dit signaal. Dit systeem heeft als voordeel dat de leiding van buitenaf wordt geïnspecteerd en dus in bedrijf kan blijven.
Medewerkers van bijvoorbeeld water- en installatiebedrijven kunnen het instrument gebruiken na een korte cursus. Het is immers zaak de PipeScanner op de juiste manier over de buis te bewegen om foutmetingen te voorkomen.
Brabant Water kan de PipeScanner goed toepassen, legt senior-adviseur assetmanagement Roel Diemel uit. "De PipeScanner maakt dat we op die momenten dat de leiding toch vrij komt te liggen, zelf de mogelijkheid hebben om meteen ook een conditiemeting uit te voeren."
Tegelijk met het onderteken van de overeenkomst tussen Brabant Water en Acquaint voor het gebruik van de PipeScanner is het bijbehorende cloud-platform gepresenteerd, waarin de meetgegevens worden vastgelegd, geanalyseerd en gedeeld. Het instrument is nu gereed om ook door andere partijen gebruikt te gaan worden.
-advertentie-