secundair logo knw 1

Leveranciers van compressors Aerzen heeft vandaag op de vakbeurs IFAT in München het concept Performance3 gepresenteerd, de ‘optimale combinatie van draagzuigerblowers, schroefblowers en turboblowers’. De producent zet een nieuwe generatie van Delta Hybrid en Aerzen Turbo blowers in de markt. Ze moeten bijdragen aan meer efficiëntie in de beluchting van biologische afvalwaterzuiveringen met een forse energiebesparing tot gevolg.

Het nieuwe technologieconcept werd in München met een videopresentatie gepresenteerd door Aerzen topmannen Stephan Brand en Daniele Testori. Op de Nederlandse Aerzen-locatie in Duiven lichtte onder meer deputy manager Siert Wiersema het systeem nader toe.

Centraal in het concept staat de optimale beluchting, afgestemd op het belastingsprofiel van de zuivering. De sleutel tot succes is de combinatie van verschillende blowertechnologieën die Aerzen in zijn portfolio heeft. Naast de genoemde Delta Hybrid en Aerzen Turbo is dat de Delta Blower.

Door optimaal afgestemde inzet van de blowers kan met het nieuwe concept tot 36 procent aan energie worden bespaard, claimt de producent. In feite komt het erop neer dat de blowers verschillend presteren qua energie-efficiëntie bij sterk schommelende werkbelasting die kenmerkend zijn voor biologische afvalwaterzuiveringen.

Met een gefinetunede aansturing worden de blowers geschakeld zo ingezet dat ze met een maximale efficiëntie een optimaal rendement realiseren. De turboblazer verwerkt in het concept de basislast, de overige twee zijn voor de piek- en dalbelastingen. Het resultaat: de hoogste energiebesparing bij het beste regelbereik en het laagste investeringsvolume, aldus Aerzen.

De Duitse blowerproducent heeft voor de aansturing de regeltechnieken AERsmart voor lokale aansturing en AERprogress als cloud-toepassing in huis. De technologische update in de series Delta Hybrid en Aerzen Turbo zorgt voor een verdere maximalisatie van de prestatie- en efficiëntie, stelt de producent. Bijkomende verbetering betreft de reductie van het geluid van de nieuwe blowers, die bovendien, zo vertellen de topmannen op de IFAT, de CO2-uitstoot tot 40 procent reduceren.

Maar het is vooral de geclaimde energie-efficiëntie die als sterk pluspunt in de markt moet gelden. “Nu de energiekosten de pan uitrijzen, wordt de aandacht voor dit soort concepten wel groter”, zegt Wiersema in Duiven. Toch schetst de manager ook nog het beeld van de behoudende communale waterzuiveringswereld die toch vaak kiest voor het traditionele concept van een serie parallelle (turbo)blowers, die met een te grote beluchtingscapaciteit en een surplus aan energiegebruik de procesoperators de zekerheid geven dat de het systeem niet faalt. “Daar wordt om historische redenen dan toch nog wel voor gekozen.”

De keuze voor de vertrouwde turboblowers, de duurste in de portfolio, is evenwel uit kostenoverwegingen steeds lastiger te verdedigen door een waterschap, zeker nu energie almaar duurder wordt. De terugverdientijd van het nieuwe concept met de meest optimale combinatie van blowers, bedraagt minder dan twee jaar, aldus Aerzen.

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

Laatste reacties op onze artikelen

Geachte redactie, ik ben verheugd dat eindelijk het besef is dat het klepelbeleid nu ter discussie is gesteld. Ik heb bij waterschap Hollandse delta al jaren als bestuurslid aangedrongen om het klepelen alleen als noodzaak te gebruiken. Ook heb ik div gesprekken gehad met SBB mbt klepelen in de duinen van Ouddorp waarbij de structuur volledig werd vernield. Dit jaar is eindelijk door beherende organisatie alleen maar gemaaid en wel in oktober waar mi de hele natuur in dit duingebied mee is geholpen. Het waterschap heeft nu ook bepaald dat klepelbeleid op de schop moet en in de toekomst alleen maar met maaibeleid mag worden uitgevoerd. Dus goed resultaat waar ik blij mee ben. Dit is natuurbehoud zoals het moet.
@JWBoehmerSommige desinformatie is te simplistisch om op te reageren. Zelfs citeren van een nieuwsbericht blijkt lastig (aanpak van dijken is lang niet altijd verhogen). Instabiliteit en kans op zettingsvloeiing worden ook aangepakt. Daarmee wordt ook de invloed van zee en maan beperkt, maar dan wel op basis van logische en bewezen relaties ipv dubieuze, onwaarschijnlijke en onbewezen hypotheses. Oei, toch gereageerd. Dom van me. Ik kan dit beter negeren.
Het zou me niet verbazen als ze me een keer komen halen omdat ik de verkeerde dingen beweer  - volgens de VLOEK van ZEE en MAAN en Jan Willem Boehmer..auteur Jongedijk Bijv.  op pag 5 over “Het ophogen van dijken (€15mln/km over 800 km vlgs HWBP) vergroot alleen maar het gevaar: Hoe hoger de dijk hoe groter het aantal slachtoffers”. Voor het uitdiepen van vaarwegen (meer Ruimte voor de Rivier) geldt hetzelfde: Hoe groter, (dieper én breder) de badkuip hoe groter het overstromings gevaar en hoe groter ook hierbij het aantal slachtoffers”. Ik vrees dat ik daarmee het gezag erger heb geïrriteerd dan Zwagerman deed met haar verkeerde opmerking over “de kerf”. Ik heb nooit gedacht dat het zou gebeuren: Nou zijn we klaar met je”
Even terug denken in de tijd: waarvoor waren dijken ook al weer uitgevonden? Dat was -vroeger- om ons tegen het water te beschermen. Nu gaan we buitendijks bouwen, dus is de vraag:  is dat water dan weg? Nee, dat moet juist nog komen , en,  als dat echt komt -misschien pas volgende eeuw- dan helpt dat dijkje toch ook niet meer, alle inspanningen van dijkversterkingen ten spijt.
Een goede actie van de UvW. Logisch zou nu ook zijn om een vergelijkbare brief naar de regering te sturen ten aanzien van het verbieden van bestrijdingsmiddelen en te veel aan mest.