secundair logo knw 1

De eerste platen zijn aangebracht en worden getest | Foto Delfland

In de afvalwaterzuivering Houtrust in Den Haag worden de huidige beluchtingsbuizen vervangen door beluchtingsplaten. Hoogheemraadschap van Delfland stapt over op plaatbeluchting omdat dit systeem efficiënter, duurzamer en robuuster is dan buizenbeluchting.

Het beluchtingssysteem met platen heeft een levensduur van meer dan 10 jaar en dat is langer dan het buisbeluchtingssysteem dat ongeveer elke 8 jaar vervangen moet worden. Dat systeem heeft voorts als nadeel dat de gaatjes in de buizen snel verstopt raken, waardoor er meer energie wordt verbruikt en de kwaliteit terugloopt, met op de lange termijn hoge kosten voor beheer en onderhoud.

Bosman Water is begonnen met de installatie van het nieuwe beluchtingssysteem. Het systeem wordt in 8 tanks aangebracht. In de eerste twee beluchtingstanks zijn inmiddels platen aangebracht.

De plaatbeluchters worden direct op de bodem van de beluchtingtanks gemonteerd. “Dit zorgt ervoor dat er geen anaerobe zones kunnen ontstaan door vuilophoping onder de elementen. Daarnaast maakt het beluchtingssysteem op deze manier maximaal gebruik van de waterkolom wat ten goede komt van het zuurstofinbrengrendement”, aldus de toelichting van het bedrijf.

Overstappen op plaatbeluchting is een voorstel van Delfluent Services, schrijft Delfland. Delfluent Services, een dochteronderneming van Evides Industriewater, is op basis van een publiek private samenwerking met Delfland verantwoordelijk voor de operationele activiteiten in het noordelijk gedeelte van de regio van het hoogheemraadschap. Daaronder valt de afvalwaterzuiveringsinstallaties Houtrust in Den Haag, maar ook awzi Harnaschpolder in Den Hoorn.

Naast installeren van beluchtingsplaten worden op awzi Houtrust ook nieuwe luchtleidingen aangesloten op de bestaande compressoren. Nadat het werk in de eerste tank gereed is, is de tank gedeeltelijk met water gevuld en zijn de beluchtingselementen getest. De verwachting is dat het nieuwe systeem medio volgend jaar in bedrijf is.

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

Laatste reacties op onze artikelen

@Willem VroomEr gaan werkelijk ontzettend veel boeren stoppen. Om van dit soort gezeur af te zijn. De hetze. Ondeugdelijke metingen. Onbegrijpelijke regels, controle`s etc. Het is geen leven hier in Nederland voor ondernemers.  
Evides gaat van 1.17 naar 1.40 eu per m³.... 20% erbij, is dit nog normaal?? Op 2 jaar tijd is er bijna 40% bijgekomen. Lonen stijgen zo hard niet hoor...
De regering zou eerlijk en duidelijk moeten zijn naar PAS-melders: PAS-melders voldoen niet aan de wet, dus moeten ze daaraan gaan voldoen. Verzachtende omstandigheid is dat deze boeren (zogenaamd) niet wisten dat de betreffende wet nog niet definitief was, want er liep nog een procedure en het was een geitenpaadjeswet. Toon als regering dan coulance en geef ze nog een paar jaar extra om aan de regels te voldoen. En boeren die daardoor failliet dreigen te gaan zouden gecompenseerd moeten worden.
Eerlijker voor de boeren en de maatschappij.
Verwijzing naar een elementair leerboek van de mechanica der vloeistoffen voor zelfstudie en onderwijs uit 1958 voor de onderbouwing dat er bij een worst-case scenario meer dan 1 miljard M3 water over de Waaldijk kan stromen -waardoor een oppervlak van 1.000 km2 zou overstromen- is te mager. Dat voldoet niet aan voldoende wetenschappelijke onderbouwing.
Het pleidooi voor meer overleg in het kader van grensoverschrijdend waterbeheer met Duitsland en België, maar ook met Luxemburg, Frankrijk en Zwitserland, is wel steekhoudend. Het stroomgebied van de Rijn beslaat naast Nederland immers Zwitserland, Duitsland en Frankrijk. Stroomgebied van de Maas beslaat naast Nederland ook Frankrijk, Luxemburg, België en Duitsland. Voor zover ik weet zijn er in waterschapverband slechts een aantal pilots hier momenteel concreet mee bezig o.a. via het ontwerpen en operationaliseren van grensoverschrijdend waterbeheer rondom de Overijsselse Vecht en ook voor delen van het Roer stroomgebied dat aansluit op de Maas. Ruimte voor de rivieren in Nederland gaat maar beperkte impact hebben als niet eenzelfde inhaalslag gaat plaatsvinden in de bovenstrooms genoemde landen.
Acht kennisinstituten uit Nederland, België, Duitsland en Luxemburg gaan daarom onder coördinatie van Deltares onderzoek doen naar beter beheer van grensoverschrijdende regionale stroomgebieden. De watersnood in juli 2021 heeft geleerd dat autoriteiten hier geen goed overzicht over hebben en dat kennis over de overstromings- en droogterisico’s langs de kleinere grensoverschrijdende zijrivieren van de Maas en Rijn nog heel versnipperd is.
Het artikel stelt terecht dat voor grensoverschrijdend waterbeheer nog te weinig urgentie is.
Weer een geval van: de gevolgen proberen te gaan bestrijden en de oorzaak niet aanpakken. Zo blijft het werk in de wereld. En de vervuiling.