secundair logo knw 1

De eerste platen zijn aangebracht en worden getest | Foto Delfland

In de afvalwaterzuivering Houtrust in Den Haag worden de huidige beluchtingsbuizen vervangen door beluchtingsplaten. Hoogheemraadschap van Delfland stapt over op plaatbeluchting omdat dit systeem efficiënter, duurzamer en robuuster is dan buizenbeluchting.

Het beluchtingssysteem met platen heeft een levensduur van meer dan 10 jaar en dat is langer dan het buisbeluchtingssysteem dat ongeveer elke 8 jaar vervangen moet worden. Dat systeem heeft voorts als nadeel dat de gaatjes in de buizen snel verstopt raken, waardoor er meer energie wordt verbruikt en de kwaliteit terugloopt, met op de lange termijn hoge kosten voor beheer en onderhoud.

Bosman Water is begonnen met de installatie van het nieuwe beluchtingssysteem. Het systeem wordt in 8 tanks aangebracht. In de eerste twee beluchtingstanks zijn inmiddels platen aangebracht.

De plaatbeluchters worden direct op de bodem van de beluchtingtanks gemonteerd. “Dit zorgt ervoor dat er geen anaerobe zones kunnen ontstaan door vuilophoping onder de elementen. Daarnaast maakt het beluchtingssysteem op deze manier maximaal gebruik van de waterkolom wat ten goede komt van het zuurstofinbrengrendement”, aldus de toelichting van het bedrijf.

Overstappen op plaatbeluchting is een voorstel van Delfluent Services, schrijft Delfland. Delfluent Services, een dochteronderneming van Evides Industriewater, is op basis van een publiek private samenwerking met Delfland verantwoordelijk voor de operationele activiteiten in het noordelijk gedeelte van de regio van het hoogheemraadschap. Daaronder valt de afvalwaterzuiveringsinstallaties Houtrust in Den Haag, maar ook awzi Harnaschpolder in Den Hoorn.

Naast installeren van beluchtingsplaten worden op awzi Houtrust ook nieuwe luchtleidingen aangesloten op de bestaande compressoren. Nadat het werk in de eerste tank gereed is, is de tank gedeeltelijk met water gevuld en zijn de beluchtingselementen getest. De verwachting is dat het nieuwe systeem medio volgend jaar in bedrijf is.

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

Laatste reacties op onze artikelen

Er wordt gesproken over waterschappen en Veiligheidsregio's, maar ik kan niet opmaken of dit ook geldt voor gemeenten. Alleen als het gaat over crises is er een relatie tussen veiligheidsregio en gemeente. Veel vaker heeft een gemeente zelf besluiten te nemen over bijvoorbeeld: strooien als het glad wordt, besluiten of evenementen doorgaan. Denk aan watersport, grote sporttoernooien of een avondvierdaagse. Ik zou het eigenlijk heel normaal vinden als de data van het KNMI - die met belastinggeld is verzameld en bewerkt - niet beschikbaar is voor mede overheden. En ik zie niet in waarom ik daarvoor een commercieel weerbedrijf zou moeten betalen. En wat leveren die dan? En wat is hun verantwoordelijkheid dan?
Frisse wind van de PVV is nuttig. Wijze van Aanbestedingen dient aangepast te worden.
Maak verspillende Nederlanders eerst bewust van hun drinkwater gebruik: gewoon korter douchen ( ik red een normale beurt binnen een minuut) gebruik eerste koude water uit douche voor wc doorspoelen, gebruik altijd de kleine doorspoelknop van je wc. Spoel je vuile vaat nooit voor. Neem hooguit 1x een douchebeurt. Vang regenwater zoveel mogelijk op in regentonnen voor zomers tuin bewateren.💦💦💦
Wat ik mis is de preventieve kant. Een paar maatregelen. Laag hangend fruit als verkoop van niet-zuinige toiletten verbieden. Alleen nog max. 3 liter/6 liter spoeling. Ook stimuleren dan wel verplichten van opvang hemelwater voor toiletspoeling bij nieuwbouw, zowel huishoudens als industrie. Bij deze maatregelen verbeter je ook efficiëntie rioolwaterzuivering en kunnen meer aansluitingen plaatsvinden zonder uitbreiding. Hemelwater opvang stimuleren voor koeling.
Marjolijn Haasnoot is Hoogleraar klimaatadaptatie, daarmee ook zeker onderzoeker, maar meer dan dat.