secundair logo knw 1

Op de afvalwaterzuiveringsinstallatie Kralingseveer heeft BlueRoof een groen dak geplaatst met een voedingsbodem die bestaat uit rioolafval. De test duurt tot begin 2020, daarna, zo is het plan, wordt de voedingsbodem op de markt gebracht.

Jelle Bas Sinds 2017 ontwikkelt de start-up BlueRoof een substraat uit het roostergoed van de afvalwaterzuivering. De voedingsbodem is licht van gewicht, voedzaam, zeer waterbergend en duurzaam, aldus de ontwikkelaars. Dat zijn Jelle Scharff en Bas van der Leeden. Zij maakten twee jaar geleden deel uit van het team studenten dat de BlueCity Circular Challenge won.

Substraat
Hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard is partner in het project, dat tot doel heeft om van roosterafval in de afvalwaterzuivering substraat voor groene daken te maken. De afvalstroom bestaat voor 85 procent uit vochtige doekjes. Andere resten in het roosterafval: tampons, maandverband en condooms.

In de afgelopen twee jaar is op kleine schaal een systeem ontwikkeld om het roosterafval te vermalen en tot een ondergrond te maken. Daarbij werden verschillende eigenschappen gemeten, zoals het waterbergende vermogen, de afvloeivertraging, maar ook de mate waarin meststoffen worden opgenomen. Op de awzi Kralingseveer wordt de voedingsbodem nu voor het eerst in de praktijk getest.

Derde stap
Als de pilot succesvol verloopt, moet de derde stap in het project worden gezet: opschalen en introductie in de markt. Van der Leeden en Scharff hopen, zo staat in regionale media, dat waterschappen gaan aanhaken en roosterafval laten verwerken tot substraat. Nu wordt het verbrand. Op jaarbasis is dat 20 miljoen kilo.

“Dit initiatief draagt niet alleen bij aan een groenere omgeving maar is ook een alternatief voor de verbranding van een afvalstroom waardoor we onze uitstoot van CO2 verminderen”, stelt Hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard in een persverklaring.

Aan de totstandkoming van de pilot BlueRoof leveren naast het hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard ook het hoogheemraadschap van Rijnland, het hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier, waterschap Aa en Maas, waterschap Amstel Gooi en Vecht, CityLab 010 en AquaMinerals een bijdrage.

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

Laatste reacties op onze artikelen

Weer een geval van: de gevolgen proberen te gaan bestrijden en de oorzaak niet aanpakken. Zo blijft het werk in de wereld. En de vervuiling. 
Beste Carel, in de podcast kun je vinden op Spotify en  Apple Podcasts. Je kunt hem ook online beluisteren via de link in het bericht
Mooi! Jammer dat ik de serie niet terugvind als ik zoek in de NRC Podcast app.
Geachte redactie, ik ben verheugd dat eindelijk het besef is dat het klepelbeleid nu ter discussie is gesteld. Ik heb bij waterschap Hollandse delta al jaren als bestuurslid aangedrongen om het klepelen alleen als noodzaak te gebruiken. Ook heb ik div gesprekken gehad met SBB mbt klepelen in de duinen van Ouddorp waarbij de structuur volledig werd vernield. Dit jaar is eindelijk door beherende organisatie alleen maar gemaaid en wel in oktober waar mi de hele natuur in dit duingebied mee is geholpen. Het waterschap heeft nu ook bepaald dat klepelbeleid op de schop moet en in de toekomst alleen maar met maaibeleid mag worden uitgevoerd. Dus goed resultaat waar ik blij mee ben. Dit is natuurbehoud zoals het moet.
@JWBoehmerSommige desinformatie is te simplistisch om op te reageren. Zelfs citeren van een nieuwsbericht blijkt lastig (aanpak van dijken is lang niet altijd verhogen). Instabiliteit en kans op zettingsvloeiing worden ook aangepakt. Daarmee wordt ook de invloed van zee en maan beperkt, maar dan wel op basis van logische en bewezen relaties ipv dubieuze, onwaarschijnlijke en onbewezen hypotheses. Oei, toch gereageerd. Dom van me. Ik kan dit beter negeren.