secundair logo knw 1

Op de afvalwaterzuiveringsinstallatie Kralingseveer heeft BlueRoof een groen dak geplaatst met een voedingsbodem die bestaat uit rioolafval. De test duurt tot begin 2020, daarna, zo is het plan, wordt de voedingsbodem op de markt gebracht.

Jelle Bas Sinds 2017 ontwikkelt de start-up BlueRoof een substraat uit het roostergoed van de afvalwaterzuivering. De voedingsbodem is licht van gewicht, voedzaam, zeer waterbergend en duurzaam, aldus de ontwikkelaars. Dat zijn Jelle Scharff en Bas van der Leeden. Zij maakten twee jaar geleden deel uit van het team studenten dat de BlueCity Circular Challenge won.

Substraat
Hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard is partner in het project, dat tot doel heeft om van roosterafval in de afvalwaterzuivering substraat voor groene daken te maken. De afvalstroom bestaat voor 85 procent uit vochtige doekjes. Andere resten in het roosterafval: tampons, maandverband en condooms.

In de afgelopen twee jaar is op kleine schaal een systeem ontwikkeld om het roosterafval te vermalen en tot een ondergrond te maken. Daarbij werden verschillende eigenschappen gemeten, zoals het waterbergende vermogen, de afvloeivertraging, maar ook de mate waarin meststoffen worden opgenomen. Op de awzi Kralingseveer wordt de voedingsbodem nu voor het eerst in de praktijk getest.

Derde stap
Als de pilot succesvol verloopt, moet de derde stap in het project worden gezet: opschalen en introductie in de markt. Van der Leeden en Scharff hopen, zo staat in regionale media, dat waterschappen gaan aanhaken en roosterafval laten verwerken tot substraat. Nu wordt het verbrand. Op jaarbasis is dat 20 miljoen kilo.

“Dit initiatief draagt niet alleen bij aan een groenere omgeving maar is ook een alternatief voor de verbranding van een afvalstroom waardoor we onze uitstoot van CO2 verminderen”, stelt Hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard in een persverklaring.

Aan de totstandkoming van de pilot BlueRoof leveren naast het hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard ook het hoogheemraadschap van Rijnland, het hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier, waterschap Aa en Maas, waterschap Amstel Gooi en Vecht, CityLab 010 en AquaMinerals een bijdrage.

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

Laatste reacties op onze artikelen

Duidelijk verhaal Marjolijn
Ik heb het gehele artikel slechts diagonaal gelezen maar wat ik al vast mis is dat het nog steeds geen beleid is om de bedrijven te (gaan) verbieden om ons nog een klein beetje goede gronddrinkwater te ge- of beter misbruiken voor proceskoeling. Hoogstens nog toe te staan in een gesloten circuit waardoor slechts incidenteel moet worden aangevuld en mits de warmte wordt hergebruikt, b.v. voor eigen of wijkverwarming. Zo kun je twee vliegen in een klap slaan (sorry voor de PvdD). En ja, dan moet er ook weer gecontroleerd en gehandhaafd gaan worden. Daar zal de politiek dan weer niet zo blij van worden. 
Vorig jaar 50m3 verbruikt dus mijn best gedaan en terug naar 30m3. Rekening 157.50 waarvan 31 voor water en de rest belasting en rechten. Denkt u nu echt dat ik dit jaar op een kuub meer of minder kijk. Ik geef t gras weer lekker water van de zomer.
Helemaal eens met deze opinie van Herman van Dam. Ik zou de totale onbeheersbaarheid van de grondwaterkwantiteit bij grootschalige infiltratie nog willen toevoegen als tegenargument. Vanwege de enorme reponstijd vergroot je het risico op grootschalige grondwateroverlast gigantisch als je in het grootste deelsysteem van de Veluwe gaat infiltreren. De enorme schade die afgelopen jaar is opgetreden (en nog steeds oploopt) rond de Veluwe door excessieve natuurlijke infiltratie (alle neerslagrecords verbroken) mag daarvoor in mijn beeld als empirische waarschuwing worden opgevat.
Goed verhaal Herman, vanuit de hydrologie en het belang van de vegetatie