Het Australische bedrijf ByGen heeft een techniek ontwikkeld om actieve kool te maken uit kunststofafval. Hiermee is het mogelijk om verontreinigd kunststofafval (waaronder PET) te gebruiken. Dat kan een bijdrage zijn aan de recycling van vervuild plastic.
ByGen is een spin-off van de de afdeling Chemical Engineering van de Universiteit van Adelaide. ByGen heeft al een methode ontwikkeld om hoogwaardige actieve kool te maken van landbouwafval. Dit kan bij aanzienlijk lagere temperaturen dan de 800 tot 1.200 °C die gebruikelijk is bij de gangbare manieren om actieve kool te maken. Ook is er geen zuivere CO2 of water nodig in het ByGen-procedé. Daardoor is de nieuwe methode aanzienlijk goedkoper.
Hetzelfde geldt voor de toepassing hiervan om actieve kool van plasticafval te maken. De overeenkomst tussen landbouw- en kunststofafval is het hoge gehalte koolstof in beide substanties.
Wereldwijd groeit de vraag naar actieve kool jaarlijks met een procent of negen. Dat komt onder andere doordat de behoefte aan waterzuivering sterk groeit door de strenger wordende milieuwetgeving. ByGen voorziet dan ook dat installaties voor de zuivering van drink-, grond- en afvalwater belangrijke afnemers worden.
De technologie heeft zich bewezen in een proefopstelling. ByGen is nu bezig om 2,5 miljoen Australische dollar (bijna 1,6 miljoen euro) bij elkaar te krijgen om een installatie op industriële schaal te bouwen om actieve kool te maken uit landbouwafval. De volgende stap betreft een fabriek voor de verwerking van kunststofafval.