De productielocatie van zuivelconcern Danone in het Belgische Rotselaar gaat tot 75 procent van het water dat het gebruikt in het productieproces hergebruiken. De zuivelproducent gaat als gevolg daarvan veel minder grondwater oppompen.
Het Franse zuivelconcern dat in Rotselaar wekelijks 30 miljoen flesjes en 4 miljoen potjes yoghurt produceert, liet het proceswater na zuivering op het bedrijfsterrein in de Leibeek lopen. Sinds kort wordt dit water gerecycled na een behandeling met een 'innovatieve membraantechnologie', aldus de zuivelproducent.
Het proces bestaat uit twee stappen. “Eerst worden alle mogelijke vaste deeltjes verwijderd door middel van ultrafiltratie. Vervolgens worden ook alle mineralen en micro-organismen verwijderd met de omgekeerde osmosetechniek. Na deze stap is het water opnieuw van drinkwaterkwaliteit en kan het worden hergebruikt, in een oneindige cyclus, om de verschillende fases van het productieproces te reinigen, een proces dat in principe veel water verbruikt”, zegt Jurgen Berckmans, directeur van de productiesite, tegen HLN.
De fabriek in Rotselaar is wereldwijd de eerste van Danone met deze innovatie, verklaart projectleider Stijn Van Cuyck tegen Het Nieuwsblad. “Het vergt een investering van twee miljoen euro.” Danone levert een deel van het gezuiverde water aan boeren in de omgeving voor irrigatie van hun land.
Door het hergebruik van het restwater vermindert de fabriek de impact op het grondwater aanzienlijk. De 500 miljoen liter water die nu niet wordt opgepompt, komt overeen met het watergebruik van 4.000 gezinnen, aldus waarnemend burgemeester Dirk Claes.