secundair logo knw 1

De productielocatie van zuivelconcern Danone in het Belgische Rotselaar gaat tot 75 procent van het water dat het gebruikt in het productieproces hergebruiken. De zuivelproducent gaat als gevolg daarvan veel minder grondwater oppompen.

Het Franse zuivelconcern dat in Rotselaar wekelijks 30 miljoen flesjes en 4 miljoen potjes yoghurt produceert, liet het proceswater na zuivering op het bedrijfsterrein in de Leibeek lopen. Sinds kort wordt dit water gerecycled na een behandeling met een 'innovatieve membraantechnologie', aldus de zuivelproducent.

Het proces bestaat uit twee stappen. “Eerst worden alle mogelijke vaste deeltjes verwijderd door middel van ultrafiltratie. Vervolgens worden ook alle mineralen en micro-organismen verwijderd met de omgekeerde osmosetechniek. Na deze stap is het water opnieuw van drinkwaterkwaliteit en kan het worden hergebruikt, in een oneindige cyclus, om de verschillende fases van het productieproces te reinigen, een proces dat in principe veel water verbruikt”, zegt Jurgen Berckmans, directeur van de productiesite, tegen HLN.

De fabriek in Rotselaar is wereldwijd de eerste van Danone met deze innovatie, verklaart projectleider Stijn Van Cuyck tegen Het Nieuwsblad. “Het vergt een investering van twee miljoen euro.” Danone levert een deel van het gezuiverde water aan boeren in de omgeving voor irrigatie van hun land.

Door het hergebruik van het restwater vermindert de fabriek de impact op het grondwater aanzienlijk. De 500 miljoen liter water die nu niet wordt opgepompt, komt overeen met het watergebruik van 4.000 gezinnen, aldus waarnemend burgemeester Dirk Claes.

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

Laatste reacties op onze artikelen

Duidelijk verhaal Marjolijn
Ik heb het gehele artikel slechts diagonaal gelezen maar wat ik al vast mis is dat het nog steeds geen beleid is om de bedrijven te (gaan) verbieden om ons nog een klein beetje goede gronddrinkwater te ge- of beter misbruiken voor proceskoeling. Hoogstens nog toe te staan in een gesloten circuit waardoor slechts incidenteel moet worden aangevuld en mits de warmte wordt hergebruikt, b.v. voor eigen of wijkverwarming. Zo kun je twee vliegen in een klap slaan (sorry voor de PvdD). En ja, dan moet er ook weer gecontroleerd en gehandhaafd gaan worden. Daar zal de politiek dan weer niet zo blij van worden. 
Vorig jaar 50m3 verbruikt dus mijn best gedaan en terug naar 30m3. Rekening 157.50 waarvan 31 voor water en de rest belasting en rechten. Denkt u nu echt dat ik dit jaar op een kuub meer of minder kijk. Ik geef t gras weer lekker water van de zomer.
Helemaal eens met deze opinie van Herman van Dam. Ik zou de totale onbeheersbaarheid van de grondwaterkwantiteit bij grootschalige infiltratie nog willen toevoegen als tegenargument. Vanwege de enorme reponstijd vergroot je het risico op grootschalige grondwateroverlast gigantisch als je in het grootste deelsysteem van de Veluwe gaat infiltreren. De enorme schade die afgelopen jaar is opgetreden (en nog steeds oploopt) rond de Veluwe door excessieve natuurlijke infiltratie (alle neerslagrecords verbroken) mag daarvoor in mijn beeld als empirische waarschuwing worden opgevat.
Goed verhaal Herman, vanuit de hydrologie en het belang van de vegetatie