In Arnhem is deze maand begonnen met de aanleg van een Ecovat, een watervat dat vijfhonderd appartementen in Het Dorp van energie moet voorzien. Energie die 's zomers wordt opgewekt, kan in een ondergronds vat met water worden opgeslagen om in de winter gebruikt te worden.
Het idee is om warmte die afkomstig is uit duurzame bronnen, zoals de zon en geothermie, te gebruiken om het water in het Ecovat te verwarmen. Dit water blijft permanent in het Ecovat. De warmte wordt toegevoegd en onttrokken door middel van warmtewisselaars. Dankzij een goede isolatie van het vat is het warmteverlies, ook over een periode van vele maanden, gering.
Rendement
Dat het Ecovat werkt, is inmiddels vastgesteld in Uden. Daar ligt een van vat met een diameter van 15 meter en een diepte van 20 meter. Dit heeft een rendement van 70 procent. Het vat in Arnhem zal een rendement hebben van 90 procent. Dit krijgt een diameter van 32 meter en is ruim 40 meter diep. Nog grotere vaten kunnen een rendement van 95 procent hebben.
Berekeningen van TNO laten zien dat een goed geïsoleerde gemiddelde woning aan 40 tot 60 m3 water genoeg heeft om vrijwel energieneutraal te kunnen functioneren.
Grootschalig gebruik
Onderzoeksbureau Berenschot heeft een studie gedaan naar het effect van het grootschalig gebruik van ecovaten. Bij de bouw van 2.000 exemplaren is een besparing van 380 tot 650 miljoen euro mogelijk. Die wordt behaald doordat het elektriciteitsnet minder verzwaard hoeft te worden en er minder opwekkingscapaciteit voor elektriciteit nodig is om periodes met een lage opbrengst van zonne- en windenergie door te komen.