secundair logo knw 1

De sensoren voor stroommeting van SAM4 worden in een schakelkast geplaatst

Het bedrijf Semiotic Labs heeft onder de naam SAM4 een systeem van sensoren en software ontwikkeld om een nieuwe manier van conditiemonitoring toe te passen. Het werkt hierbij nauw samen met het onderhoudsbedrijf Facta.

Een vrij nieuwe manier van conditiemonitoring van draaiende installaties bestaat uit het analyseren van variaties in stroomgebruik. Hierdoor kunnen zaken als onbalans, verkeerde uitlijning en schade aan lagers worden opgespoord in bijvoorbeeld elektromotoren en pompen. 

Afweging
Door stroomsterkten te meten kan veel over roterende machines geleerd worden, zegt Simon Jagers, mede-oprichter en coo van Semiotic Labs. "Hoeveel dat is, hangt af van de prestaties van de sensoren. Hoe nauwkeuriger deze zijn, hoe eerder SAM4 een beginnende schade kan opmerken. Er moet dus een afweging plaatsvinden tussen de kosten van de sensoren en het monitoringsysteem als geheel en de kosten van de te verwachten schade. Wij richten ons met Facta op situaties waarin meer dan 10.000 euro schade optreedt, als een elektromotor of roterende machine uitvalt."

Facta past de technologie van Semiotic Labs toe bij klanten als Strukton en Tata Steel IJmuiden, maar richt zich ook uitdrukkelijk op de watersector, zegt directeur Jeffrey Schotvanger. "We onderhouden tenslotte al vele jaren riool- en pompgemalen, maar ook pompinstallaties van bedrijven."

Proefopstelling
Facta heeft Semiotic Labs ondersteund bij de ontwikkeling van SAM4, legt Schotvanger uit. "We hebben bijvoorbeeld een proefopstelling geplaatst op een tank van 50.000 liter water met vier pompen. Daarmee zijn de algoritmes getraind waarmee we bijvoorbeeld cavitatie, lagerschade en elektrische schades vroegtijdig kunnen signaleren. De oplossing is nu zo goed in staat om schades te herkennen, dat we aanvullende services kunnen leveren zoals pro-actief onderhoud." 

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

Laatste reacties op onze artikelen

Duidelijk verhaal Marjolijn
Ik heb het gehele artikel slechts diagonaal gelezen maar wat ik al vast mis is dat het nog steeds geen beleid is om de bedrijven te (gaan) verbieden om ons nog een klein beetje goede gronddrinkwater te ge- of beter misbruiken voor proceskoeling. Hoogstens nog toe te staan in een gesloten circuit waardoor slechts incidenteel moet worden aangevuld en mits de warmte wordt hergebruikt, b.v. voor eigen of wijkverwarming. Zo kun je twee vliegen in een klap slaan (sorry voor de PvdD). En ja, dan moet er ook weer gecontroleerd en gehandhaafd gaan worden. Daar zal de politiek dan weer niet zo blij van worden. 
Vorig jaar 50m3 verbruikt dus mijn best gedaan en terug naar 30m3. Rekening 157.50 waarvan 31 voor water en de rest belasting en rechten. Denkt u nu echt dat ik dit jaar op een kuub meer of minder kijk. Ik geef t gras weer lekker water van de zomer.
Helemaal eens met deze opinie van Herman van Dam. Ik zou de totale onbeheersbaarheid van de grondwaterkwantiteit bij grootschalige infiltratie nog willen toevoegen als tegenargument. Vanwege de enorme reponstijd vergroot je het risico op grootschalige grondwateroverlast gigantisch als je in het grootste deelsysteem van de Veluwe gaat infiltreren. De enorme schade die afgelopen jaar is opgetreden (en nog steeds oploopt) rond de Veluwe door excessieve natuurlijke infiltratie (alle neerslagrecords verbroken) mag daarvoor in mijn beeld als empirische waarschuwing worden opgevat.
Goed verhaal Herman, vanuit de hydrologie en het belang van de vegetatie