secundair logo knw 1

Schematische weergave van de FATracker

Deelnemers aan de RIONEDdag hebben de FATracker van de gemeente Rotterdam en kennisinstituut Deltares uitgeroepen tot innovatie van 2022. De FATracker is een online AI tool die drijflaagvorming in rioolgemalen monitort.

 

Vetdrijflagen in rioolgemalen zijn een belangrijke oorzaak van pompstoringen. Periodiek verwijderen van drijflagen is daarom noodzakelijk, maar kostbaar en onhygiënisch. Met de FATracker krijgt de beheerder real-time zicht op drijflaagvorming in de rioolgemalen, wat leidt tot betere aanpak van de drijflaagvorming en goedkopere onderhoudsstrategie.

De FATtracker is ontwikkeld door het Ingenieursbureau van de gemeente Rotterdam (IBR) en Deltares. Antonio Moreno-Rodenas (Deltares), Alex Duinmeijer (IBR) en Francois Clemens-Meyer (Deltares) presenteerden met verve de innovatie op de RIONEDdag.

Het systeem bestaat uit een laptop voorzien van een camera met wifi-verbinding. Met ‘een ‘state-of-the-art’ zelflerend algoritme (AI)’ wordt automatisch het oppervlak van de drijflaag herkend. De FATracker genereert voorts belangrijke data over de hydraulische processen (waterpeil, draaikolken, snelheidsvelden) in de zuigkelder van het rioolgemaal.

Het systeem is toegepast in het Rotterdamse rioolgemaal Pretorialaan. Gedurende ruim een jaar (augustus 2020 - oktober 2021) maakte de FATracker elke twee minuten automatisch een beeld van het wateroppervlak in de zuigkelder. De beelden en de bewerking daarvan leverden nieuwe inzichten op, zoals de impact van neerslag na een droge periode op de drijflaagvorming en effect van het aanpassen van de gemaalaansturing.

FATracker RIONEDprijs 2022 900 Vlnr: Annette van Soest (dagvoorzitter), Hilde Niezen (directeur Stichting RIONED), Alex Duinmeijer (IBR) en Francois Clemens-Meyer (Deltares), Antonio Moreno-Rodenas (Deltares) en Joost van Oostrum (voorzitter Stichting RIONED) met de oorkonde van de RIONEDinnovatieprijs 2022 voor FATracker | Foto Michelle Muus/Stichting RIONED


DRIE NOMINATIES
Er waren drie vernieuwende systemen genomineerd voor de RIONEDinnovatieprijs 2022. Naast FATracker waren dat:

- De Infill Turf Filterput (Joosten Kunststoffen). Het filter voorkomt dat rubbergranulaat van kunstgrasvelden in ons milieu terecht komt en houdt tevens zink, koper- en loodafscheiding tegen.

- Data Gestuurd Rioolbeheer (Waterschap Hunze en Aa’s en waterlaboratorium WLN). De innovatie benut de capaciteit van gemengde stelsels optimaal waardoor de vuilemissie naar oppervlaktewater afneemt en de capaciteit van rwzi’s beter wordt benut.

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

Laatste reacties op onze artikelen

Duidelijk verhaal Marjolijn
Ik heb het gehele artikel slechts diagonaal gelezen maar wat ik al vast mis is dat het nog steeds geen beleid is om de bedrijven te (gaan) verbieden om ons nog een klein beetje goede gronddrinkwater te ge- of beter misbruiken voor proceskoeling. Hoogstens nog toe te staan in een gesloten circuit waardoor slechts incidenteel moet worden aangevuld en mits de warmte wordt hergebruikt, b.v. voor eigen of wijkverwarming. Zo kun je twee vliegen in een klap slaan (sorry voor de PvdD). En ja, dan moet er ook weer gecontroleerd en gehandhaafd gaan worden. Daar zal de politiek dan weer niet zo blij van worden. 
Vorig jaar 50m3 verbruikt dus mijn best gedaan en terug naar 30m3. Rekening 157.50 waarvan 31 voor water en de rest belasting en rechten. Denkt u nu echt dat ik dit jaar op een kuub meer of minder kijk. Ik geef t gras weer lekker water van de zomer.
Helemaal eens met deze opinie van Herman van Dam. Ik zou de totale onbeheersbaarheid van de grondwaterkwantiteit bij grootschalige infiltratie nog willen toevoegen als tegenargument. Vanwege de enorme reponstijd vergroot je het risico op grootschalige grondwateroverlast gigantisch als je in het grootste deelsysteem van de Veluwe gaat infiltreren. De enorme schade die afgelopen jaar is opgetreden (en nog steeds oploopt) rond de Veluwe door excessieve natuurlijke infiltratie (alle neerslagrecords verbroken) mag daarvoor in mijn beeld als empirische waarschuwing worden opgevat.
Goed verhaal Herman, vanuit de hydrologie en het belang van de vegetatie