secundair logo knw 1

Schematische weergave van de FATracker

Deelnemers aan de RIONEDdag hebben de FATracker van de gemeente Rotterdam en kennisinstituut Deltares uitgeroepen tot innovatie van 2022. De FATracker is een online AI tool die drijflaagvorming in rioolgemalen monitort.

 

Vetdrijflagen in rioolgemalen zijn een belangrijke oorzaak van pompstoringen. Periodiek verwijderen van drijflagen is daarom noodzakelijk, maar kostbaar en onhygiënisch. Met de FATracker krijgt de beheerder real-time zicht op drijflaagvorming in de rioolgemalen, wat leidt tot betere aanpak van de drijflaagvorming en goedkopere onderhoudsstrategie.

De FATtracker is ontwikkeld door het Ingenieursbureau van de gemeente Rotterdam (IBR) en Deltares. Antonio Moreno-Rodenas (Deltares), Alex Duinmeijer (IBR) en Francois Clemens-Meyer (Deltares) presenteerden met verve de innovatie op de RIONEDdag.

Het systeem bestaat uit een laptop voorzien van een camera met wifi-verbinding. Met ‘een ‘state-of-the-art’ zelflerend algoritme (AI)’ wordt automatisch het oppervlak van de drijflaag herkend. De FATracker genereert voorts belangrijke data over de hydraulische processen (waterpeil, draaikolken, snelheidsvelden) in de zuigkelder van het rioolgemaal.

Het systeem is toegepast in het Rotterdamse rioolgemaal Pretorialaan. Gedurende ruim een jaar (augustus 2020 - oktober 2021) maakte de FATracker elke twee minuten automatisch een beeld van het wateroppervlak in de zuigkelder. De beelden en de bewerking daarvan leverden nieuwe inzichten op, zoals de impact van neerslag na een droge periode op de drijflaagvorming en effect van het aanpassen van de gemaalaansturing.

FATracker RIONEDprijs 2022 900 Vlnr: Annette van Soest (dagvoorzitter), Hilde Niezen (directeur Stichting RIONED), Alex Duinmeijer (IBR) en Francois Clemens-Meyer (Deltares), Antonio Moreno-Rodenas (Deltares) en Joost van Oostrum (voorzitter Stichting RIONED) met de oorkonde van de RIONEDinnovatieprijs 2022 voor FATracker | Foto Michelle Muus/Stichting RIONED


DRIE NOMINATIES
Er waren drie vernieuwende systemen genomineerd voor de RIONEDinnovatieprijs 2022. Naast FATracker waren dat:

- De Infill Turf Filterput (Joosten Kunststoffen). Het filter voorkomt dat rubbergranulaat van kunstgrasvelden in ons milieu terecht komt en houdt tevens zink, koper- en loodafscheiding tegen.

- Data Gestuurd Rioolbeheer (Waterschap Hunze en Aa’s en waterlaboratorium WLN). De innovatie benut de capaciteit van gemengde stelsels optimaal waardoor de vuilemissie naar oppervlaktewater afneemt en de capaciteit van rwzi’s beter wordt benut.

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

Laatste reacties op onze artikelen

Weer een geval van: de gevolgen proberen te gaan bestrijden en de oorzaak niet aanpakken. Zo blijft het werk in de wereld. En de vervuiling. 
Beste Carel, in de podcast kun je vinden op Spotify en  Apple Podcasts. Je kunt hem ook online beluisteren via de link in het bericht
Mooi! Jammer dat ik de serie niet terugvind als ik zoek in de NRC Podcast app.
Geachte redactie, ik ben verheugd dat eindelijk het besef is dat het klepelbeleid nu ter discussie is gesteld. Ik heb bij waterschap Hollandse delta al jaren als bestuurslid aangedrongen om het klepelen alleen als noodzaak te gebruiken. Ook heb ik div gesprekken gehad met SBB mbt klepelen in de duinen van Ouddorp waarbij de structuur volledig werd vernield. Dit jaar is eindelijk door beherende organisatie alleen maar gemaaid en wel in oktober waar mi de hele natuur in dit duingebied mee is geholpen. Het waterschap heeft nu ook bepaald dat klepelbeleid op de schop moet en in de toekomst alleen maar met maaibeleid mag worden uitgevoerd. Dus goed resultaat waar ik blij mee ben. Dit is natuurbehoud zoals het moet.
@JWBoehmerSommige desinformatie is te simplistisch om op te reageren. Zelfs citeren van een nieuwsbericht blijkt lastig (aanpak van dijken is lang niet altijd verhogen). Instabiliteit en kans op zettingsvloeiing worden ook aangepakt. Daarmee wordt ook de invloed van zee en maan beperkt, maar dan wel op basis van logische en bewezen relaties ipv dubieuze, onwaarschijnlijke en onbewezen hypotheses. Oei, toch gereageerd. Dom van me. Ik kan dit beter negeren.