secundair logo knw 1

Beeld van de bijeenkomst van de Bagger Hackaton I Foto: Jacqueline Fuijkschot

Bagger bevat waardevolle grondstoffen en er zijn genoeg mogelijkheden voor hergebruik, zoals landophoging, bodemverbeteraars, wegdek en straatstenen. Toch wordt in Nederland het aanbod van meer dan 40 miljoen kubieke meter bagger per jaar grotendeels afgevoerd naar stortplaatsen en depots. Een nieuwe tool moet een goed inzicht bieden in hoe de verschillende soorten bagger circulair kunnen worden ingezet.

Een beperkende milieuwetgeving, een eenzijdige nadruk op milieuhygiënische kwaliteit en een gebrek aan tijd, geld en kennis. Er zijn volgens de deelnemers aan de in het voorjaar gestarte BlueCity Bagger Hackaton meerdere redenen waarom circulaire toepassingen van bagger nog maar mondjesmaat van de grond komen. Tijdens een vorige week gehouden bijeenkomst presenteerden zij een aantal oplossingen aan ruim veertig stakeholders.

Diverse soorten bagger
Een belangrijke complicatie is dat er verschillende soorten bagger zijn in Nederland. De samenstelling van bagger hangt af van het grondtype van een bepaald gebied, zoals klei, veen of zandgrond. Hierdoor heeft bagger geen uniforme eigenschappen. De vraag is dan ook: wat kan er met welke bagger?

De Circulaire Bagger Tool die de deelnemers ontwerpen, moet hierin inzicht bieden. Het wordt een beoordelingskader dat voor iedere eigenschap van bagger de koppeling legt tussen parameters en grenswaarden en de mogelijkheden voor gebruik tijdig zichtbaar maakt.

De bedoeling is om hiermee het beslissingsproces begrijpelijk te maken en uniformiteit te creëren. Door een betere matching van vraag en aanbod kan bagger niet alleen markt- en vraaggedreven worden ingezet maar ook worden benut voor gebiedsontwikkeling, is de gedachte.

Onnodige muren afbreken
Het concept van de tool is een van de eerste resultaten van de hackaton waaraan veertien bedrijven en organisaties deelnemen. Het gaat onder andere om Rijkswaterstaat, Gemeente Amsterdam, drie hoogheemraadschappen (Delfland, Rijnland, Schieland en de Krimpenerwaard), Grondbank GMG / K3Delta en het Circulaire Bagger Consortium.

Zij willen samen met andere partijen onnodige muren slechten, die nu nog opschaling bemoeilijken. Het doel is dat bagger op een waardevolle manier wordt gebruikt in de Nederlandse economie.

De hackaton is een initiatief van BlueCity, een ‘voorbeeldstad van de blauwe en circulaire economie’ dat gehuisvest is in een oud zwembad in Rotterdam. Eind september wordt een vervolgbijeenkomst gehouden. Hierin wordt gestart met het verder uitwerken van de tool.

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

Laatste reacties op onze artikelen

Natuurlijk goed/winst dat bomenstructuur behouden blijft maar het blijft doodzonde een onnodig als de populieren gekapt worden. De oudere populieren kunnen prima nog wel 100 jaar behouden blijven mbv toepassing van een speciale snoeimethode. Stichting Het Wantij te Dordrecht heeft in de gemeente Dordrecht de snoeimethode van bureau Storix voor Bomen en Landschapsbeheer weten te introduceren. Daartoe heeft de Stichting een rapport laten maken waarin de essentie van deze methode wordt beschreven. (Er moest wel wat weerstand worden overwonnen maar de weg naar grootschalige kap van populieren in de toekomst volgens het zgn "populieren protocol" is van de baan). 
Dat was het begin van meerdere projecten in Dordrecht. Onlangs zijn nog populieren van zo,n 125 jaar oud gesnoeid om duurzaam te behouden die langs het riviertje het Wantij staan. De eerder voorgenomen kap van vele andere, 80 jaar oude bomen, werd voorkomen. Vorig jaar werd een artikel geplaatst in Trouw waarop reacties zijn gekomen uit meerdere steden.
Inmiddels zijn bewoners uit Den Haag, Rotterdam en Amsterdam zich in gaan zetten voor behoud populieren in hun omgeving.  Op het blog   https://blog.hetwantij.com/ vindt u meer via zoekfunctie "populieren".
Het blog wordt binnenkort geactualiseerd met de nieuwe informatie en rapporten. Graag zien we dat ook deze populieren langs de Maas een kans krijgen duurzaam oud te worden!
Secretaris Cor Goosen 
10.000.000 kilo zout per schutting? Klopt dat wel?
Wat voor de Waddenzee geldt evenzeer voor de wateren in de Zuidwestelijke Delta. Er is dingend behoefte aan zoet water en sediment/ slib om de dynamiek daar terug te brengen. En zo met klimaatverandering te kunnen omgaan. 
Op zo'n manier kan je wel stoppen met beleid maken en gaan we echt overal 'verstandig' bouwen.