secundair logo knw 1

De installatie in Tokio

De bouw van een installatie in de Japanse hoofdstad Tokio om waterstof te produceren uit rioolslib is voltooid. Het betreft een demosite die dagelijks uit 1 ton gedroogd zuiveringsslib 40 tot 50 kg waterstof gaat produceren. Naast zuiveringsslib zullen ook plastic, papier, vast stedelijk afval en ander afval worden verwerkt en omgezet in waterstof. Volgende maand moet de productie beginnen.

De installatie is CO2-neutraal en genereert haar eigen brandstof in een gesloten kringloopproces, aldus de ontwikkelaar. Dat is Japan Blue Energy dat het patent heeft op het proces en de technologie wereldwijd op de markt brengt onder de vlag van Ways2H Inc, een joint venture tussen de in de VS gevestigde holding Clean Energy Enterprises en Japan Blue Energy.

In Californië wordt ook een demonstratie-installatie gebouwd met dezelfde capaciteit als in Tokio, vertelt ceo Jean-Louis Kindler van Ways2H tegen de nieuwssite The Digest. Deze installatie zal evenwel geen zuiveringsslib verwerken, maar alleen stedelijk afval.

Voorts zijn er nog zo'n twee dozijn afvalwaterstofprojecten in ontwikkeling in Europa en andere regio's over de hele wereld, aldus Kindler. “Binnen vijf jaar zullen we wereldwijd aanwezig zijn en zullen onze systemen operationeel zijn in Noord-Amerika, Azië en Europa.”

Thermochemisch proces
In essentie maakt het systeem gebruik van een geavanceerd thermochemisch proces dat afval bij een hoge temperatuur verhit, omzet in gas en vervolgens de waterstof in een apart proces extraheert. Het systeem voorziet zelf in de energie en de warmte die het nodig heeft om te werken en waterstof te produceren.

Er is tien jaar gewerkt aan de ontwikkeling van de technologie. Dat gebeurde door genoemde bedrijven in samenwerking met andere Japanse ondernemingen, de overheid en onderzoekers van de Tokyo University of Science. Inzet daarbij was om te voorzien in de groeiende vraag naar hernieuwbare waterstof en tegelijk nieuwe mogelijkheden voor duurzame afvalverwijdering te ontwikkelen. 

Dat de technologie in Japan is ontwikkeld is niet verrassend, het land zet volop in op de ontwikkeling van een waterstofinfrastructuur voor mobiliteit en energieopwekking.


Reactie op Twitter:

Reactie Waterstof Japan

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

Laatste reacties op onze artikelen

Duidelijk verhaal Marjolijn
Ik heb het gehele artikel slechts diagonaal gelezen maar wat ik al vast mis is dat het nog steeds geen beleid is om de bedrijven te (gaan) verbieden om ons nog een klein beetje goede gronddrinkwater te ge- of beter misbruiken voor proceskoeling. Hoogstens nog toe te staan in een gesloten circuit waardoor slechts incidenteel moet worden aangevuld en mits de warmte wordt hergebruikt, b.v. voor eigen of wijkverwarming. Zo kun je twee vliegen in een klap slaan (sorry voor de PvdD). En ja, dan moet er ook weer gecontroleerd en gehandhaafd gaan worden. Daar zal de politiek dan weer niet zo blij van worden. 
Vorig jaar 50m3 verbruikt dus mijn best gedaan en terug naar 30m3. Rekening 157.50 waarvan 31 voor water en de rest belasting en rechten. Denkt u nu echt dat ik dit jaar op een kuub meer of minder kijk. Ik geef t gras weer lekker water van de zomer.
Helemaal eens met deze opinie van Herman van Dam. Ik zou de totale onbeheersbaarheid van de grondwaterkwantiteit bij grootschalige infiltratie nog willen toevoegen als tegenargument. Vanwege de enorme reponstijd vergroot je het risico op grootschalige grondwateroverlast gigantisch als je in het grootste deelsysteem van de Veluwe gaat infiltreren. De enorme schade die afgelopen jaar is opgetreden (en nog steeds oploopt) rond de Veluwe door excessieve natuurlijke infiltratie (alle neerslagrecords verbroken) mag daarvoor in mijn beeld als empirische waarschuwing worden opgevat.
Goed verhaal Herman, vanuit de hydrologie en het belang van de vegetatie