De bouw van een installatie in de Japanse hoofdstad Tokio om waterstof te produceren uit rioolslib is voltooid. Het betreft een demosite die dagelijks uit 1 ton gedroogd zuiveringsslib 40 tot 50 kg waterstof gaat produceren. Naast zuiveringsslib zullen ook plastic, papier, vast stedelijk afval en ander afval worden verwerkt en omgezet in waterstof. Volgende maand moet de productie beginnen.
De installatie is CO2-neutraal en genereert haar eigen brandstof in een gesloten kringloopproces, aldus de ontwikkelaar. Dat is Japan Blue Energy dat het patent heeft op het proces en de technologie wereldwijd op de markt brengt onder de vlag van Ways2H Inc, een joint venture tussen de in de VS gevestigde holding Clean Energy Enterprises en Japan Blue Energy.
In Californië wordt ook een demonstratie-installatie gebouwd met dezelfde capaciteit als in Tokio, vertelt ceo Jean-Louis Kindler van Ways2H tegen de nieuwssite The Digest. Deze installatie zal evenwel geen zuiveringsslib verwerken, maar alleen stedelijk afval.
Voorts zijn er nog zo'n twee dozijn afvalwaterstofprojecten in ontwikkeling in Europa en andere regio's over de hele wereld, aldus Kindler. “Binnen vijf jaar zullen we wereldwijd aanwezig zijn en zullen onze systemen operationeel zijn in Noord-Amerika, Azië en Europa.”
Thermochemisch proces
In essentie maakt het systeem gebruik van een geavanceerd thermochemisch proces dat afval bij een hoge temperatuur verhit, omzet in gas en vervolgens de waterstof in een apart proces extraheert. Het systeem voorziet zelf in de energie en de warmte die het nodig heeft om te werken en waterstof te produceren.
Er is tien jaar gewerkt aan de ontwikkeling van de technologie. Dat gebeurde door genoemde bedrijven in samenwerking met andere Japanse ondernemingen, de overheid en onderzoekers van de Tokyo University of Science. Inzet daarbij was om te voorzien in de groeiende vraag naar hernieuwbare waterstof en tegelijk nieuwe mogelijkheden voor duurzame afvalverwijdering te ontwikkelen.
Dat de technologie in Japan is ontwikkeld is niet verrassend, het land zet volop in op de ontwikkeling van een waterstofinfrastructuur voor mobiliteit en energieopwekking.
Reactie op Twitter: